Dünya Barbadoslu fakir kızdan milyardere

Barbadoslu fakir kızdan milyardere

08.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Milyarderler listesi’ne giren ünlü şarkıcı Rihanna, fakir bir evde doğdu ve aile içi şiddetten kaçmak için müziğe sığındı. Alkol ve uyuşturucu bağımlısı babasından şiddet gören Rihanna, notaların izinde yürüyerek 1.7 milyar dolarlık servete ulaştı

Barbadoslu fakir kızdan milyardere

Pelin Aykın - Barbados, Amerika’da bağımsız bir ada ülkesi. Yaşamını ABD’de sürdüren  şarkıcı Rihanna 33 yıl önce Barbados’ta doğdu. Rihanna bu hafta 1.7 milyar dolarlık servetiyle milyarderler listesine girdi. Şu anda müzik dünyasının en zengin kadını ve ABD’li televizyoncu Oprah Winfrey’in ardından eğlence dünyasının en zengin ikinci kadını olan şarkıcı, artık aile içi şiddetten kaçmak için müziği kullanan küçük bir kızdan daha fazlası...

Haberin Devamı

Zor çocukluk yılları

Barbados’ta büyüyen Rihanna’nın çocukluğu, alkol ve uyuşturucu bağımlısı olan babası Ronald Fenty nedeniyle zor geçti. Babasının annesini ve kendisini dövdüğünü belirten Rihanna, “Bir keresinde cam şişeyi kırarak onların dikkatini dağıtmaya çalıştım” dedi. Rihanna 14 yaşındayken eşinden boşanan annesi, oğlunu da kızına emanet etti. Şarkıcı hızlı büyüdüğünü ve kardeşinin ikinci annesi gibi olduğunu söyledi. Sanatçı, ABD’de rehabilitasyon programına da yolladığı babasına bugün hâlâ bakıyor.

Gözü zirvedeydi

Müziği aile içi şiddetten bir kaçış yolu olarak kullandığını belirten Rihanna, hep bir pop yıldızı olmak istiyordu. 2003’de iki sınıf arkadaşıyla müzikal bir üçlü oluşturdu ve eşiyle birlikte Barbados’ta tatil yapan plak yapımcısı Evan Rogers’ın seçmelerine katıldı. Rogers, Rihanna’yı çok beğendi. Sonra Rihanna demo albümü üzerinde çalışmak için Rogers’ın ABD’nin Connecticut eyaletindeki evine gitti. Ardından müzik yapımcısı Carl Sturken’in yardımıyla, ilk hit single’ı “Pon de Replay”i içeren dört şarkılık bir demo yaptı.

Haberin Devamı

‘Arkama bakmadım’

16 yaşındayken ABD’ye yerleşen Rihanna, o dönemi “Barbados’tan ayrıldığımda arkama bakmadım” diye anlattı. Kısa süre sonra demosu, kayıt şirketi Def Jam’in eline geçti. Şirket ve efsanevi rapçi Jay-Z için seçmelere katılan Rihanna çok beğenildi. Jay-Z, Rihanna’dan o kadar etkilendi ki onunla aynı gün anlaşma imzaladı. 8 ay sonra Rihanna, satışı 1 milyonu geçenlere verilen “platin plak” ödülünü kazanan ilk albümü “Music of the Sun”ı çıkardı.

Rekorlar kırdı  

Rihanna ikinci albümü “A Girl Like Me”yi 2006’da piyasaya sürdü. 2007’de çıkardığı üçüncü albümü “Good Girl Gone Bad”, İngiltere’de 10 hafta zirvede kalan hit single Umbrella’yı da içeriyordu. 10 hafta zirvede kalma rekoru kıran şarkıcı, Rolling Stones’un “Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı” listesinde yer alırken ilk Grammy Ödülü’nü kazandı. O zamandan beri çok sayıda ödül kazanan, Kanye West ve Calvin Harris gibi isimlerle çalışan Rihanna, şu anda Madonna’nın ardından “albümü tüm zamanların en çok satan ikinci kadın sanatçısı”. 8 stüdyo albümünden 7’si İngiltere’de ilk 10’da yer alan Rihanna, son albümü “Anti”yi 2016’da çıkardı. Rihanna, 2016’dan bu yana müziğinden daha fazla odaklandığı ticari işleriyle en büyük ekonomik başarıyı sağladı.

Haberin Devamı

Kadınlar için lüks markalar

Rihanna, lüks markalardan oluşan LVMH şirketiyle birlikte kozmetik markası Fenty Beauty’yu piyasaya sürdü. Tüm kadınlara hitap etmeyi amaçlayan 40 fondöten çeşidini piyasaya süren marka hızla yükseldi. İlk iki haftada 100 milyon dolarlık satış elde eden makyaj markası, milyar dolarlık işe dönüştü. Marka, Kylie Jenner, Kim Kardashian ve Jessica Alba’nın markalarını geçti. Forbes, Fenty Beauty’nun 2.8 milyar dolar değerinde olduğunu bildirdi. Rihanna güzellik sektörüne damgasını vurduktan bir yıl sonra 2018’de iç çamaşırı şirketi Savage x Fenty’yi kurdu. İç giyim modelleri diğer markalardan farklıydı, her kadına göre modelleri vardı. Herkese hitap eden modelleriyle başarılı olan Savage x Fenty, şu anda
193 milyon sterlin değerinde.

Haberin Devamı

Rihanna servetinin çoğunu oluşturan ticari işlerinin başarısı nedeniyle dikkatini bir süreliğine müzikten uzaklaştırdı. Eskiden sadece stüdyoda olduğunu, şimdi farklı işleri nedeniyle birden fazla “çocuğa” bakması gerektiğini söyleyen şarkıcı, tekrar müziğe sarılmaya hazırlanıyor. Şarkıcı, 9’uncu stüdyo albümü üzerinde “agresif” bir şekilde çalıştığını ve yakın gelecekte albümü yayımlayacağını söyledi.