Dünya Barış Nobel’i özgürlüğün

Barış Nobel’i özgürlüğün

09.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nobel Barış Ödülü bu yıl, Filipinler ve Rusya’da ifade özgürlüğü için mücadele eden gazeteci Maria Ressa ile Dmitry Muratov’a verildi

Barış Nobel’i özgürlüğün

DIŞ HABERLER  - Filipinli gazeteci Maria Ressa ve Rus gazeteci Dmitry Muratov, medya kuruluşlarının sürekli saldırılara maruz kaldığı ülkelerinde ifade özgürlüğü için verdikleri mücadele nedeniyle 2021 Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Haberin Devamı

Özgür ve bağımsız...

Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, “Özgür, bağımsız ve gerçeklere dayalı gazetecilik, gücün kötüye kullanılmasına, yalanlara ve savaş propagandasına karşı korunmaya hizmet ediyor” dedi. Reiss-Andersen, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü olmadan, milletler arasında kardeşliği, silahsızlanmayı ve daha iyi bir dünya düzeni kurmayı başarılı bir şekilde teşvik etmenin zor olacağını söyledi. Nobel Komitesi, Ressa’nın, 2012’de Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin tartışmalı uyuşturucu karşıtı kampanyasına kritik önem veren bir haber sitesi olan “Rappler”ı kurduğuna dikkat çekerek “Ressa ve Rappler, sosyal medyanın, sahte haberleri yaymak, muhalifleri taciz etmek ve kamusal söylemi manipüle etmek için nasıl kullanıldığını da belgeledi” dedi. Komite, 1993’de Rusya’da “Novaya Gazeta” gazetesini kuran Muratov içinse “Novaya Gazeta, bugün Rusya’nın en bağımsız gazetesi ve iktidara karşı temelde eleştirel bir tutum sergiliyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Peskov’dan kutlama

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise ödülün açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada Muratov’u “yetenekli ve cesur” olarak nitelendirdi. Peskov, “Dmitry Muratov’u tebrik edebiliriz. İdeallerine uygun olarak sürekli olarak çalıştı” açıklamasında bulundu. Medya hakları grubu “Sınır Tanımayan Gazeteciler”in Genel Müdürü Christophe Deloire de, Nobel Barış Ödülü’nün muhalif gazetecilere verilmesi haberini hem sevinçle hem de aciliyet çağrısıyla kutladıklarını söyledi. Öte yandan, Gazetecileri Koruma Komitesi’ne göre, son 10 yılda Filipinler’de 17, Rusya’da 23 medya çalışanı öldürüldü.