Dünya Barış ödülü insan hakları savunucularına gitti

Barış ödülü insan hakları savunucularına gitti

08.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nobel Barış ödülü, bu yıl anlamlı bir şekilde Belarus, Rusya ve Ukrayna’dan insan hakları savunucularına gitti. Ödülün Rusya ve Belarus’ta baskıcı yönetimler altında zor dönemler geçiren insan hakları savunucularına verilmesi dikkat çekti.

Barış ödülü insan hakları savunucularına gitti

Norveç Nobel Komitesi, 2022 Nobel Barış Ödülünü, Belarus’tan insan hakları savunucusu Ales Bialiatski ile Rus insan hakları örgütü Memorial ve Ukraynalı insan hakları örgütü ‘Center for Civil Liberties’e (Sivil Özgürlükler Merkezi) verdi. Barış Ödülü sahiplerinin, kendi ülkelerindeki sivil toplumu temsil ettiği ifade edilen açıklamada, “Uzun yıllardır iktidarı eleştirme ve vatandaşların temel haklarını koruma hakkını destekledi. Savaş suçlarını, insan hakları ihlallerini ve yetkinin kötüye kullanılmasını belgelemek için olağanüstü bir çaba sarf ettiler. Birlikte barış ve demokrasi için sivil toplumun önemini gösteriyorlar” denildi.

Haberin Devamı

Belarus’ta hapiste

Belarus’ta hapiste olan Ales Bialiatski’ye ödülün nasıl verileceği tartışma konusu olurken, Rus insan hakları örgütü Memorial, geçen yılın başında kapatılmıştı. Hayatını ülkesinde demokrasi ve barışı teşvik etmeye adayan Bialiatski, 2011-2014 yılları arasında hapis yatmış, 2020’de de rejime karşı yapılan geniş çaplı gösterilerin ardından tekrar tutuklanmıştı. Belarus yönetimiyse, ödülün duyurulmasından sonra, “Alfred Nobel mezarında döndü” açıklamasını yaptı.

Rusya’daki Memorial ise, 1987’de komünist rejimin zulmünün kurbanlarının unutulmamasını sağlamak isteyen Sovyetler Birliği’ndeki insan hakları aktivistlerince kurulmuştu. Rusya’daki siyasi baskı ve insan hakları ihlalleri hakkında sistematik biçimde bilgi derleyen Memorial, Aralık 2021’de zorla tasfiye edildi ve kapatıldı. Center for Civil Liberties ise, Ukrayna’da insan hakları ve demokrasiyi geliştirmek amacıyla 2007’de Kiev’de kuruldu ve faaliyetlerini sürdürüyor.