Dünya Basra alev alev...

Basra alev alev...

08.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Irak’ın petrol zengini Basra kentinde yolsuzluk ve işsizlik nedeniyle devam eden protestoların şiddeti arttı. Çok sayıda bina ateşe verilirken, göstericilere karşı polis şiddeti tepki çekti. Meclis’in, bugün konuyu görüşmek üzere toplanması bekleniyor

Basra alev alev...

Haftalardır yolsuzluk ve işsizlik nedeniyle protesto gösterilere sahne olan Irak’ın güneyindeki Basra’da, akşam saatlerinde çok sayıda bina yakıldı. Öfkeli protestocular, devlet televizyonu ile parti binalarını ateşe verdi. Olaylarda, Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nin partisi de hedef alınan yerlerden biriydi. Binaları yakan göstericiler, İran Başkonsolosluğu’nu da bastı. Yerek kaynaklardan alınan bilgiye göre konsolosluğa giren öfkeli grup, binayı ateşe verdi. Ayrıca Rudaw haber ajansının söylediğine göre gösterilerde ABD konsolosluğu da hedef alındı.

Haberin Devamı

Alev alan binaların görüntüleri, sosyal medya hesaplarından paylaşıldı. Polis protestoculara sert müdahale ederken, çıkan olaylarda, sadece bu hafta 7 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Iraklı yetkililer, Basra’daki protestolar nedeniyle ülkenin güneyindeki Umm Kasr Limanı’nı da kapattı. Söz konusu liman, Irak’ı Basra Körfezi’ne bağlıyor. İran ise Irak’la arasındaki Şelamçe Sınır Kapısı’nı kapattı.

Basra halkının 8 Temmuz’dan bu yana “yeterli kamu hizmeti sunulmaması, elektrik ve su sıkıntısı, işsizlik ve yolsuzluk” gibi gerekçelerle düzenlediği gösterilerin şiddeti son günlerde artmıştı. Güvenlik güçlerinin olayları bastırmak için ateş açması sonucu iki ayda 20’den fazla gösterici hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Basra alev alev...

Sistani’den açıklama

Olayların ardından Irak’taki Şii dini merci Ayetullah Ali es-Sistani, Basra’da yaşanan gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirtti. Mesajında, Irak halkının eski rejimin çökmesinden sonra karşı karşıya kaldığı ve yüzlerce kurban verdiği terör saldırılarından dolayı uzun süre sabrettiğini belirten Sistani, “Bu halk, sorunları çözemeyen sorumlulara, siyasi kazanım ve mevkileri için süren kavgalarına ve yabancılara izin vererek, Irak’ı bölgesel ve uluslararası çatışma sahası yapmalarına karşı daha fazla sabredemiyor” ifadelerini kullandı. Sistani, gelişmeleri kaygıyla izlediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bazı sorumluların verimsizliği Basra’daki krizi derinleştirdi. Sorumlular, sorunlara yerinde çözüm bulmak için olay yerine intikal etmeli. Sivil göstericilere karşı Basra’da gerçek mermiler kullanılarak şiddet uygulanmasıyla kamu ve özel mallara zarar verilmesini reddediyoruz. Göstericilere karşı aşırı şiddete son verilmeli”.

Sistani, Irak’ta süren hükümet kurma tartışmalarına ilişkin ise, “Gelecek hükümetin eski hükümet temelleri üzerine kurulması halinde bu üzücü durum değişmeyecek. Yeni hükümetin eskilerinden farklı olması ve görev alacak devlet adamlarının cesaretli ve verimli olması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Meclis toplanıyor

Haberin Devamı

Bu arada Irak Meclisi, 12 Mayıs’taki seçimlerin galibi Mukteda es-Sadr’ın çağrısı üzerine Basra’da yaşanan olaylarla ilgili bugün olağanüstü toplanacak. Meclis basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, acil oturuma Başbakan Haydar el-İbadi ve ilgili bakanların katılacağı duyuruldu.

Açıklamada ayrıca “Oturumda Basra’daki sorunlar ve son gelişmelere karşı çözümler görüşülecek” denildi. Sadr, önceki gün yaptığı açıklamada “Basra’da yaşanan olaylar nedeniyle mecliste en geç pazar günü olacak şekilde olağanüstü oturum düzenlemesi” çağrısında bulunmuştu.