Dünya Beyin, hamilelikle anneliğe hazırlıyor

Beyin, hamilelikle anneliğe hazırlıyor

17.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilim insanları, hamilelik sırasında anneliğe hazırlamak için beynin kendisini yeniden yapılandırdığını, ebeveynlik davranışının doğum öncesi başladığını belirledi.

Beyin, hamilelikle anneliğe hazırlıyor

Yeni bir araştırma, hamilelik sırasında beynin anneliğe hazırlanmak için yeniden yapılandığını ortaya koydu. İngiltere’de Francis Crick Enstitüsü’ndeki bilim insanlarının dişi fareler üzerinde yaptığı araştırmaya göre, kadınlık hormonları östrojen ve progesteron, farelerin beyinlerini anneliğe hazırlamak için yeniden yapılandırıyor.

Haberin Devamı

Süt üretimi örnek

“Science” dergisinde yayınlanan araştırma, söz konusu doğal kimyasalların beyindeki az sayıda nöron üzerinde çalışarak yavru gelmeden önce anne farede ebeveyn davranışını başlattığını gösterdi. Dişi farelerde ebeveyn davranışının hamileliğin sonlarında gerçekten de arttığını belirten araştırmacılar, bu davranış değişikliği için yavrulara maruz kalmanın gerekli olmadığını buldu. Araştırmacılar, insanlarda da hamilelik sırasında beyinde benzer şekilde yeniden yapılandırma olduğuna inandıklarını söyledi. Francis Crick Enstitüsü’ndeki laboratuvarın grup lideri Dr. Jonny Kohl, “Kadın bedeninin hamilelik sırasında yavru yetiştirmeye hazırlanmak için değiştiğini biliyoruz. Doğumdan çok önce başlayan süt üretimi buna bir örnek. Ancak, araştırmalarımız beyinde de bu tür hazırlıkların yapıldığını gösteriyor” dedi.