Dünya Biden nefes aldı

Biden nefes aldı

11.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden, partisi güç kaybetmesine rağmen ara seçimde beklenenden iyi sonuç alınca rahatladı. Trump’ın Cumhuriyetçi Parti içindeki konumu ise zora girdi.

Biden nefes aldı

ABD’de Kongre’nin alt ve üst kanatları olan Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tamamı, Senato’nun ise 100 sandalyesinin 35’i için yapılan seçimlerde oy sayımı sürerken, kritik önemdeki Georgia eyaletinde Senato seçimi ikinci tura kaldı. Seçim sonuçları, Cumhuriyetçilerin beklentilere rağmen büyük başarı kazanamadığı ve tam bir “kırmızı dalga” yakalayamadığı görülürken, bu durum, Demokratları ve Başkan Joe Biden’ı memnun etti. Başkan Biden, seçim sonrası yaptığı konuşmasında “Daha yeni başlıyoruz… Demokratlar için iyi bir geceydi” derken, sonuçların “derin nefes aldırdığını” kaydetti. Biden 2024 başkanlık yarışı içinse, “Niyetim yeniden yarışmak. Kararımızı yeni yılın ilk aylarında açıklarız” dedi.

Haberin Devamı

Eski başkan Donald Trump’ın 2024’teki olası adaylığı sorulan Biden, buna gülerek yanıt verdi ve “Eğer aday olursa, yeni başkan olmaması için elimizden geleni yaparız” yanıtını verdi. Biden’a, Cumhuriyetçiler’in Kongre’de çoğunluk olması durumunda nasıl çalışacakları da sorulurken, Başkan “tüm iyi fikirlere açık olduğunu” kaydetti.

Seçim sonuçları, Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğün Cumhuriyetçilere geçtiğini gösterirken, fark beklenenden daha az. Senato yarışındaysa, daha kesinleşmemekle birlikte Demokratlar üstünlüklerini koruyacağa benziyor. ABD medyası, ara seçim sonuçlarını Demokratlar için “iyi”, Cumhuriyetçi Parti ve eski ABD başkanı Donald Trump için “kötü” olarak nitelendirdi.

Ara seçimlerde hep aynı sonuç

Haberin Devamı

ABD’de, başkanlık seçiminden iki yıl sonra yapılan ara seçimlerde Beyaz Saray’da olan partinin güç kaybetmesi artık sıradan hale gelen bir alışkanlık. 1906’dan bu yana ABD’de yapılan ara seçimlerin yalnızca üçü başkanlık koltuğunda oturan partinin Kongre’de de güç kazanmasıyla sonuçlandı.

 Seçimin başlıkları

*3 kritik eyalet: Senato seçimleri için Nevada, Georgia ve Arizona kilit konumda. Georgia’da seçimler 2. tura kalırken, Nevada ve Arizona’da oy sayımı sürüyor. Nevada’da Cumhuriyetçi, Arizona’da ise Demokrat aday yarışı önde götürüyor. Senato’da Demokratların üstünlüğünü sürdürmesi için söz konusu 3 eyaletten 2’sinde seçimi kazanması şart. Georgia’da da Demokratlar önde.

*Neden bu kadar sürdü?: Arizona ve Nevada gibi eyaletlerde sayımın uzun sürmesinin farklı nedenleri var. Arizona’da Maricopa bölgesinde aynı gün çok sayıda oy kullanılması nedeniyle sorun yaşandı ve bu oyların sayımı Cuma gününe dek sürebilir. Nevada’da ise postadan gelen oylar tıkanıklık yarattı ve Cumartesi gününe kadar posta oyların gelişi sürebilir.

*Georgia’da yeniden seçim: Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger, Atlanta’da sayılacak 10 binden az oy kaldığını ancak bu oyların her iki adaya da yüzde 50’den fazla çoğunluk getirmeyeceğini bildirdi. Raffensperger, 2. tur için oy pusulalarının hazırlanmaya başlandığını açıkladı. 

Haberin Devamı

*Ekonomi ve kürtaj: Seçmenin ekonomik konularda Biden yönetimine fazla güven duymadığı ancak Cumhuriyetçilerin kürtaj haklarının geri alınması gibi sosyal konularda attığı adımlara da tepkili olduğu gözlendi.  

*Trump yara aldı: Cumhuriyetçi Parti içinde Florida Valisi Ron DeSantis, aldığı açık ara galibiyetle gücünü perçinledi ve 2024 başkanlık seçimi için ön plana çıktı. Eski başkan Donald Trump ise, başta Pensilvanya olmak üzere, desteklediği adayların başarı kazanamaması nedeniyle yara aldı.

Trump, Mehmet Öz konusunda çok kızgın

ABD ara seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin beklediği kırmızı dalganın gelmemesinin baş sorumlusu olarak gösterilen önceki Başkan Donald Trump’ın “çok sinirli” olduğu basına yansıdı. Trump’ın desteklediği çoğu aday hüsrana uğrarken, özellikle Pensilvanya’da Mehmet Öz’ün kaybetmesi Cumhuriyetçiler için büyük bir darbe oldu. Trump’ın, Dr. Öz’ü desteklemeye kendisini teşvik ettiği gerekçesiyle eşi Melania’ya da ‘kızgın’ olduğu iddia ediliyor.