Dünya Bikini 75 yaşında

Bikini 75 yaşında

11.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tasarımcı Louis Reard tarafından ilk kez Temmuz 1946’da tanıtılan bikini 75 yıldır kadınların vazgeçilmezi haline geldi. Günümüzde modanın en önemli unsurlarından biri olmaya devam ediyor...

Bikini 75 yaşında

Pelin Aykın - İki parçalı bikininin, Fransız otomobil mühendisi ve giyim tasarımcısı Louis Reard tarafından ilk kez Temmuz 1946’da tanıtılmasından bu yana 75 yıl geçse de, günümüzde modanın en önemli unsurlarından biri olmaya devam ediyor. Hatta günümüz kadınlarının vazgeçilmezi desek yeridir... Peki çağımızda gayet “olağan” kabul edilen bikini, tanıtıldığı dönemin moda ve fikir anlayışına da uygun muydu? Dünya, bu gelişmeyi kolayca kabul edecek miydi?

Haberin Devamı

Elbette hayır! Öyle ki, Reard, tasarımının anlayış farkı nedeniyle halk üzerinde “atom bombası etkisi” yaratacağını düşündüğünden, bu giysiye, atom bombasının test edildiği ve Güney Pasifik’de bulunan ‘Bikini Atol’ adasından esinlenerek “bikini” adını verdi. Ünlü moda evleri ve mankenler, bikiniyi fazla müstehcen bulup tanıtımını yapmayı reddedince, bu görevi dansçı Micheline Bernardini üstlendi. Böylelikle Bernardini, “ilk bikini giyen kadın” olarak tarihe geçti. Bikini bir ara Vatikan’ın bile gündemine geldi ve “dine aykırı” olarak yorumlandı.

Ancak bunlar, bikininin, “devrimsel” bir nitelik kazanmasına engel olamadı. Zira, 1930’larda da tek ve iki parçalı mayolar olmasına rağmen, bikini, giyen kişiye cazibe ve şıklık katıyordu. Bikininin halk arasında popülerleşmesi ise, Hollywood yıldızlarının bikiniden vazgeçmemesi sayesinde oldu. Rita Hayworth, Ava Gardner, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Grace Kelly, Brigitte Bardot ve Ursula Andress, bikini modasının yayılmasını sağlayan başlıca isimlerdi.

Haberin Devamı

Bikini modasının Hollywood’ta geçirdiği evrim ise, küratör ve fotoğraf koruma uzmanı David Wills’in “Hollywood Plaj Güzelliği: Deniz Kızları, Güneş Tanrıçaları ve Yaz Stili” adlı kitabında anlatılmış. Bu gelişim 1930-1970 arasında çekilmiş ve renklendirilmiş bir dizi çarpıcı fotoğraf aracılığıyla gözler önüne seriliyor. 75 yaşındaki bikininin moda dünyasındaki inişli çıkışlı varlığı ve tarihe geçmiş bikini güzellerini bir çırpıda hatırlayalım isterseniz:

Bette Davis 1932’de “Three on a Match” filmindeki rolü için nadir bir tanıtım fotoğrafında görülüyor. Bikini henüz daha tanıtılmamış, ancak Davis, dönemin tek parça, kalçaları kapatan mayosuyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Micheline Bernardini, Temmuz 1946’da bikiniyi tanıtmayı kabul ederek ‘bikini giyen ilk kadın’ oldu.

Hollywood ikonu Marilyn Monroe’nun zerafetini ortaya çıkaran, 1948 tarihini taşıyan bikinili ilk fotoğraf çekimi.

Ava Gardner, 1944’te bu plaj fotoğrafı için puantiyeli bikini ve altın rengi yüksek topuklu ayakkabılarla poz verdiğinde 22 yaşındaydı. Sahildeki bu tarzı, pek çok insana örnek oldu. Aynı yıl ikinci filminde rol aldı ve oyuncu Mickey Rooney ile evlendi. 1944’te aynı yerde tekrar fotoğrafı çekilen Gardner, hızla Hollywood’un altın kızı haline geldi. Hollywood’un önde gelen üç ünlü ismi Mickey Rooney, Artie Shaw ve Frank Sinatra ile evlendi.

Haberin Devamı

Joan Crawford, 1949’da 44 yaşındayken Hawaii’deki Waikiki Plajı’nda. Yönetmen George Cukor, Crawford’u “mükemmel bir film yıldızı” olarak kabul etti...

Rita Hayworth, 1938’de tek parça mayoyla çektirdiği fotoğrafta 19 yaşındaydı ve Hollywood yıldızlığının eşiğindeydi. Daha sonra Hollywood’un ‘aşk tanrıçası’ oldu ve bikinileriyle gündeme geldi. 1948’de Orson Welles ile evliliği başarısız olduktan sonra Ari Onassis gibi popüler isimlerle anıldı.

Audrey Hepburn’ün 1951’de 22 yaşındayken İngiltere sahillerinde verdiği poz. O yıl Associated British Pictures Corp’ta kendisine fırsat verildi ve üç filmde rol aldı, ancak çok az ilgi gördü. 1951’de hala bilinmiyordu ama daha sonraları tüm zamanların en ünlü aktrislerinden biri oldu.

Haberin Devamı

Grace Kelly, 1955’te 26 yaşındayken bu sarı plaj elbisesiyle poz verdi. Monako’nun müstakbel prensesi, o yıl “To Catch a Thief”teki başrolüyle Hollywood film yıldızlarının birinci ligine girdi ve “en iyi giyinenler” listesine dahil oldu. Nihayetinde de Monako kraliyet sarayına girdi.

Elizabeth Taylor, 1959’da “Geçen Yaz Birden Bire” filmini çekerken bu pozu verdi. Taylor beyaz tek parça mayosu, siyah saçları ve kırmızı rujuyla ‘göz kamaştırdı’ ve bir moda akımı başlattı. Bu beyaz mayo, daha sonra film tarihinin en ikonik mayolarından biri haline geldi.

1960’larda mayolar tekrar moda oldu ancak bu dönemin mayoları bikinilerle yarışır cinsteydi. 1930’lardaki tasarımlardan daha iddialıydı. Natalie Wood, 1961’de plajda verdiği pozda klasik mayoların aksine üst kısmını şeritlerle saran bir tasarımla dikkat çekiyor.

Ursula Andress, “James Bond” serisinin 1962 tarihli filmi “Dr. No”daki “Bond Kızı Honey Ryder” rolü sırasında giydiği, kemer detayı bulunan sarı bikinisiyle dünya çapında manşetlere taşındı.

Haberin Devamı

1960’larda plaj partilerinin konu olduğu filmler, sörf tahtalı aktrislerin yer aldığı reklam ve TV programları popüler oldu. Disney “Miki Fare Kulübü”nün en popüler oyuncusu olan Annette Funicello da 1963’te plaj partisi filmlerine geçiş yaptı. 

Tina Louise, 1964 yapımı plaj partisi filmi “For Those Who Think Young”daki rolü için plajda sörfle poz verdi. Şık tasarımlı ve iddialı mayonun yanı sıra makyaj, dönemin plaj modasını yansıtıyor.

Carrie Fisher, 1983’te ‘Yıldız Savaşları’nda ‘Prenses Leia’ rolü için giydiği farklı bikini tasarımıyla öne çıktı. Bikiniler, 80’lerde sadece fonksiyonel bir giysi değil, aynı zamanda filmlerde sanatsal nitelikli bir kostüm olarak da ön plana çıkarılıyordu.