Dünya ‘Bölgesel savaşı’ Biden engellemiş! Acil görüşme

‘Bölgesel savaşı’ Biden engellemiş! Acil görüşme

25.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

7 Ekim’deki Hamas saldırısı sonrası İsrail’in Hizbullah’a yönelik bir önleyici saldırı planladığı, ancak ABD Başkanı Biden’ın Netanyahu ile yaptığı acil telefon görüşmesiyle bunu engellediği öne sürüldü. Bu, bölgesel bir savaşın başlamasına neden olabilirdi...

‘Bölgesel savaşı’ Biden engellemiş Acil görüşme

Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırıların ardından gelen günlerde, ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu’yu Lübnan’daki Hizbullah’a saldırmaması konusunda ikna ettiği ortaya çıktı. Biden’ın, böylelikle daha büyük çapta bir bölgesel çatışmayı engellediği belirtildi.

Haberin Devamı

Amerikan “The Wall Street Journal” (WSJ) gazetesinin haberinde gündeme getirilen iddiaya göre, 11 Ekim’de İsrail uçakları Hizbullah güçlerine karşı “önleyici saldırı” hazırlığı için havada bir sonraki komutlarını beklerken, Biden’ın bundan haberdar olduğu ve Netanyahu’yla konuşarak onu saldırıdan vazgeçmeye çağırdı. Gazetenin haberine göre, Biden, başka bir saldırının mevcut çatışmayı bölgesel bir savaşa dönüştüreceğinden duyduğu korkuyu dile getirdi, o gün ABD ile İsrail arasında toplam 6 saatlik bir telefon trafiği gerçekleşti.

NETANYAHU YALANLADI

WSJ’ye göre Beyaz Saray, 11 Ekim planını ilk kez o sabah, İsrailli yetkililer ABD’nin desteğini istediğinde öğrenmiş. Gazetenin haberine göre saatler sonra bir araya gelen Biden’ın üst düzey danışmanları arasında Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CIA Direktörü William Burns, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı CQ Brown bulunuyordu. Üst düzey danışmanlar ülkenin planını değerlendirdi ve sonuç olarak ABD istihbaratının İsrail’inkiyle uyuşmadığına karar verdi. ABD istihbaratı, terörist örgüt diye tanımladığı Hizbullah’ın saldırı planladığına işaret etmiyordu.

Haberin Devamı

Bunun üzerine ABD Başkanı Netanyahu’yu aradı ve görüşme 45 dakika sürdü. İki lider bu konuda aynı fikirde değildi: Biden’ın daha geniş çaplı bir savaştan kaçınmanın anahtarının gerilimi azaltmak olduğunu söylediği, Netanyahu ve savaş kabinesinin üyelerininse çatışmanın büyümesinin kaçınılmaz olduğunda ısrar ettiği bildirildi. Yaklaşık 6 saat süren telefon görüşmelerinin ardından İsrailli yetkililer esas plandan vazgeçti. Bu sırada, İsrail-Lübnan sınırındaki İsrail askerleri, sınırı geçen Hizbullah savaşçılarıyla çatışmaya hazırlanma emri aldı. İsrail’in kuzeyindekilere de güvenlik amacıyla sığınaklara girmeleri çağrısı yapıldı. Ancak Biden’ın müdahalesi sayesinde çatışma gerçekleşmedi.

Haberin ardından bir açıklama yapan Netanyahu ise, “ABD’nin bölgede operasyon yapmamızı engellediği yönünde haberler var. Bu doğru değil. İsrail egemen bir ülke. Savaşla ilgili kararlarımız dış baskılara değil, operasyonel değerlendirmelerimize dayanmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

SİVİLLERİ KONUŞTU, ATEŞKES İSTEMEDİ

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Liderler İsrail’in Gazze’deki askeri harekâtını, hedefleri ve aşamaları dâhil olmak üzere ele aldı. Başkan, insani yardım operasyonuna destek verenler de dâhil olmak üzere sivil halkın korunmasının kritik önem taşıdığını ve sivillerin çatışmaların devam ettiği bölgelerden güvenli bir şekilde uzaklaşmalarına izin verilmesinin önemini vurguladı” denildi. Biden, gazetecilerin “Netanyahu’dan ateşkes talebinde bulundunuz mu?” sorusuna, “Netanyahu’yla uzun süren özel bir görüşme yaptım ama kendisine ateşkes çağrısında bulunmadım” yanıtını verdi.

‘AĞIR BEDEL ÖDÜYORUZ’

Görüşmeyle ilgili Netanyahu’dan da açıklama geldi. Netanyahu, “Biden’a ne kadar sürerse sürsün tam zafer elde edene kadar savaşacağımızı söyledim. ABD bu tavrımızı anlıyor” diye konuştu. Netanyahu, kabine toplantısında yaptığı açıklamada ise “Bu savaş bize ağır bedeller ödetiyor ama savaşmaya devam etmekten başka seçeneğimiz yok” dedi. Savaşta hayatını kaybeden İsrailli askerlerin sayısı son olarak 154 olarak açıklandı.