Dünya Boru hattı yeniden gündemde

Boru hattı yeniden gündemde

31.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ile Türkiye arasındaki doğalgaz boru hattı projesinin, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun talimatıyla yeniden gündeme geldiği öne sürüldü. İsrail medyasındaki haberlere göre, Netanyahu, bakanlardan oluşan bir ekibe İsrail’in mevcut gaz ihracatına alternatifler bulunması konusunda talimat verdi.

Boru hattı yeniden gündemde

Karşılıklı atılan adımlar meyvelerini vermeye devam ederken Arap basınından dikkat çeken bir iddia geldi.

Haberin Devamı

Londra'da yayın yapan Suudi Arabistan merkezli Asharq Al-Awsat İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Türkiye planını yazdı.

Suudi gazete 'Netanyahu Türkiye Üzerinden Avrupa'ya Gaz Boru Hattı Ulaştırmayı Düşünüyor' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Haberlere göre, talimatın verildiği toplantıda İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi de yar aldı. Masaya getirilen en önemli seçeneklerden birinin, İsrail’in en büyük açık deniz doğalgaz sahası Leviathan’dan Türkiye’ye, deniz altından bir boru hattı uzatılması olduğu ifade edildi. Olası boru hattı üzerinden Türkiye’ye ve sonrasında da Güney Avrupa’ya gaz akışı sağlanması hedefleniyor. 

Haberin Devamı

Türkiye ve İsrail arasında son dönemde normalleşme çabalarının da hız kazanmasıyla, böyle bir boru hattının, oldukça önemli bir kazan-kazan yatırımı olabileceği ifade ediliyor. Nitekim önerilen boru hattının, Türkiye-Avrupa ana boru hattını İsrail’dekinin yanı sıra Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi komşu bölgelerdeki doğalgaz rezervlerine bağlamayı amaçladığı belirtiliyor.

Ankara son yıllarda, boru hattını Türkiye üzerinden geçirmesi için İsrail’e çağrıda bulunmuş, ancak bu çağrı, bazı diplomatik endişeler nedeniyle şimdiye kadar cevapsız kalmıştı.

Netanyahu, Türkiye ile aralarındaki ilişkilerin ısınmasının ortasında önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye hazırlanıyor. Başlangıçta 28 Temmuz için planlanan toplantı, Netanyahu'nun geçen ay kalp pili takmasının ardından ertelenmişti.

Hem Netanyahu hem de İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, Türkiye'nin Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının ardından Erdoğan'ı tebrik ederek iki ülke arasındaki ilişkileri görüşmüşlerdi.