Dünya Bosna’da gergin sandıkbaşı

Bosna’da gergin sandıkbaşı

03.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bosna Hersek’te 3 milyonu aşkın seçmen, Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinin yanı sıra ulusal ve yerel parlamentoların üyelerini belirlemek üzere sandık başına gitti.

Bosna’da gergin sandıkbaşı

72 siyasi parti, 38 koalisyon ve 17 bağımsız siyasetçinin yarıştığı seçim, etnik tartışmalar, ayrılıkçı söylemler ve Rusya gölgesi gibi etkenler nedeniyle gergin bir ortamda geçti.

Saat 22.30 itibariyle oyların yüzde 77,13’ü sayılırken, yayınlanan gayriresmi verilere göre; Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyeliği için Demokratik Eylem Partisi’nin (SDA) adayı Bakir İzetbegovic oyların yüzde 38’ini, Sosyal Demokrat Parti’nin (SDP) adayı Denis Becirovic ise yüzde 56’sını aldı. Konseyin Hırvat üyeliği için Demokratik Cephe (DF) ve Halk Birliği (GS) koalisyonunun adayı Zeljko Komsic yüzde 70, rakibi Bosna Hersek Hırvat Demokrat Birliği’nin (HDZ) adayı Borjana Kristo ise yüzde 29 oy aldı. Sırp adaylardan Zeljka Cvijanovic oyların yüzde 60’ını, Mirko Sarovic ise yüzde 35’ini aldı.

Bu arada uluslararası toplumun ülkede Dayton Barış Anlaşması’nın uygulanmasını gözetmekle görevlendirdiği Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, oy sayımı devam ederken seçim yasasını değiştirdiğini açıkladı. Schmidt, seçmenlerin iradesinin yönetime yansıtılabilmesini sağlamak amacıyla seçim yasasında değişiklik yaptığını duyurdu. Değişikliklerin dünkü seçimleri etkilemeyeceği belirtildi.