Dünya Brezilya’da Fidan Blinken görüşmesi

Brezilya’da Fidan Blinken görüşmesi

23.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, Azerbaycan ile Ermenistan arasında anlaşma imzalanarak Güney Kafkasya’da kalıcı barış ortamının sağlanmasına yönelik diplomatik çabalarını sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Brezilya’daki görüşmelerinde ele alınan önemli konulardan biri, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmeleri oldu.

Brezilya’da Fidan Blinken görüşmesi

AYDIN HASAN/ANKARA- Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan Bakanı Fidan, bir dizi ikili temaslarda da bulundu. Fidan ile Blinken’ın görüşmesinde, Gazze’de tam ateşkesin bir an önce sağlanması için atılabilecek adımlar ele alındı. İki bakan, Ukrayna’daki savaş, NATO’nun genişleme süreci, Azerbaycan - Ermenistan barış görüşmeleri ile diğer bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye ile ABD arasında önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek üst düzey ziyaretlerin takvimi de iki bakanın gündemindeydi.

Haberin Devamı

Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la da bir araya geldi. Görüşmede önümüzdeki dönemde yapılması planlanan üst düzey ziyaretler, ikili ve bölgesel gelişmeler ele alındı. İki bakan ayrıca, Gazze’de atılabilecek adımları da görüştü. Fidan’ın görüştüğü diğer bir isim Alman mevkidaşı Annalena Baerbock oldu. İkili ilişkilerin geliştirilmesinin ele alındığı buluşmada Fidan, Gazze’de yaşanan vahşetin sonlandırılmasına yönelik atılabilecek somut adımlara yönelik görüşlerini Alman bakana aktardı. Fidan, Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Séjourné ile de bir araya geldi. Görüşmede, Gazze ve Türkiye - AB ilişkileri ele alındı.

Şükri Antalya’ya geliyor

Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır’ı ziyareti sırasında imzalanan ortak bildiri doğrultusunda ilişkilerin daha da ilerletilmesi için atılacak adımlar değerlendirildi. Gazze’deki durum konusunda siyasi alanda yapılabilecekler ve daha fazla insani yardım ulaştırılması için alınması gereken tedbirler ele alındı.

Haberin Devamı

Şükri, 1-3 Mart tarihlerinde düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu’na katılacak.