Dünya Bu gemi çok su kaldırır!

Bu gemi çok su kaldırır!

09.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’deki göçmenlerin konaklaması için hazırlanan “Bibby Stockholm” gemisine ilk kafile yerleştirilirken, bu konudaki tartışmalar büyüyor.

Bu gemi çok su kaldırır

Ülkenin güneyindeki Dorset bölgesinde yer alan Portland’da demirli gemiye ilk etapta 50, 18 ay içinde de 500’e yakın 18-65 yaş arası erkek düzensiz göçmenin yerleştirilmesi planlanıyor. Ülkede halen otellerde ağırlanan yaklaşık 50 bin göçmenin konaklaması için askeri tesislerde kullanılmayan binaların yanı sıra yüzen yapılardan yararlanacağını duyurmuştu. Ülkedeki sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri, Bibby Stockholm’e “cezaevi gemisi” ismini takarken, 3 katlı ve 222 odalı geminin özellikle yangın güvenliği açısından tehlikeli olduğu bildirilmişti. 

Haberin Devamı

Bu arada “The Independent” gazetesiyse, İçişleri Bakanlığı’nın kendi kurallarını ihlal ederek yüzen hapishaneye nakli için talimat verdiği göçmenler arasında denizde travmatik deneyimler yaşayan, su fobisi olan, işkence geçmişi bulunan mağdurlar olduğunu yazdı.

İçişleri Bakanlığı’nın ise, mavnaya taşınmayı reddeden mültecilere 24 saat süre tanındığı, aksi halde devletçe karşılanan konaklama hakkının iptal edileceğini belirttiği öne sürüldü. 

Göçmen de ağırladı işçi de...

Barbados bandıralı Bibby Stockholm, 1976’da inşa edildikten sonra 1992’de konaklama amaçlı bir hale getirilmiş. 1994-1998 arasında Almanya’nın Hamburg kentinde evsizler ve göçmenleri ağırlayan gemi, 2005’te, bu kez Hollanda’nın Rotterdam kentine giderek burada göçmenlerin gözaltında tutulması amacıyla kullanıldı. 2013’teyse, petrol işçilerinin kalması için İskoçya’ya gitti. 2015’te bir kişinin yaptığı, gemiye bomba konulduğu yönündeki asılsız ihbardan sonra 2017’de bir yıllık “dinlenmeye” alındı. Bu arada geminin Irlanda’da 400 öğrenciyi barındırması amacıyla kiralanması gündeme geldi ancak plan kabul görmedi. 2018 Haziran ayında da İsveç’e gönderildi ve burada 2019’a kadar Markbygden Rüzgar Enerjisi Çiftliği’nin yapımında çalışan işçileri ağırladı.