Dünya Buckingham’ın haylaz çocuğu

Buckingham’ın haylaz çocuğu

11.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere Veliaht Prensi Charles ile Leydi Diana’nın ikinci çocuğu Prens Harry, skandallarla gündeme geldi. Uyuşturucu ve alkol düşkünlüğü nedeniyle prens ‘Kirli Harry’ olarak anılıyordu... Meghan Markle ile evlendikten sonra büyük değişim geçiren Harry, tüm haklarından feragat etti. Harry kimilerine göre cesur bir karakter, kimilerine göre ise “kraliyeti paraya çevirmeye çalışan bir düzenbaz...”

Buckingham’ın haylaz çocuğu

Pelin Aykın - İngiltere Prensi Harry, bir dönem İngiliz Kraliyet ailesinin en yakışıklı ve en samimi üyesi olarak halkın sevgilisi durumundaydı. Ancak geçen yıl eşi Meghan Markle ve oğlu Archie ile kraliyetten ayrılıp ABD’ye taşınma kararı almasıyla, bu imajı tepetaklak oldu.

Haberin Devamı

Kraliyet ailesinin hayranları arasından bir bölüm, ailesine zarar verdiği için Harry’e karşı tavır alırken, bazıları da, tam aksine Leydi Diana’nın fiziksel olarak ona en fazla benzeyen oğlunun kendi kanatlarıyla uçma isteğini takdir etti. Aynı şekilde bir grup tarafından sarayın katı kurallarına rağmen kendi olmayı seçebilecek kadar cesur biri görülen Prens, kimilerince “kraliyeti özel hayatı için paraya çevirmeye çalışan bir düzenbaz” diye nitelendi.

Prensin halkın gözünde birden fazla imaja sahip olmasının nedeni belirsizliğini koruyor ancak bilinen bir şey var ki, o da, Harry’nin fikirleri ve davranışları Meghan Markle’ın hayatına girmesinin ardından kökten değişti. Peki, Prens Harry gerçekten kim?

Haberin Devamı

İşte Prens Harry’nin adı skandallarla anılan bir ergenden, ırkçılık karşıtı, çevre dostu ve ruhsal sağlığı savunan bir kampanyacıya dönüşüm hikâyesi....

Buckingham’ın haylaz çocuğu

SICAK MİZAÇLI ÇOCUK

İngiltere Veliaht Prensi Charles ile Leydi Diana’nın ikinci çocuğu olarak 1984’te doğan Prens Harry, ağabeyi William’ın aksine daha sıcak mizaçlı oluşuyla dikkati çekti. Daha bebekken annesinin kucağında kameralara sevimli bir şekilde dil çıkaran prensin, sadece 13 yaşındayken annesini kaybetmesi hayatını ve medyayla olan ilişkisini de değiştirdi. Harry, annesi 1997’de sevgilisi Dodi El-Fayed’le Paris’te paparazzilerden kaçmaya çalışırken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybettiği için yaşamı boyunca medyaya karşı tavır aldı.

Yaşadığı bu travma nedeniyle psikolojik yardım alan Harry, gençliğinin ilk dönemlerinde skandallarla gündeme geldi. Partilerde uyuşturucu ve alkol kullanması, prensin “Kirli Harry” olarak anılmasına neden oldu. 2001’de otomobilin çevresini saran kızlardan biriyle öpüşürken görüntülenen Harry, 20 yaşındayken, bir başka etkinlikte de Nazi subayı Erwin Rommel gibi giyinmiş halde görüntülendi ve bu görüntüsü basına sızdı. Aynı yıl bir gece kulübünden çıkarken muhabirleri itti ve kameramanlardan birinin yaralanmasına neden oldu. Bir partide sarhoşken havuza düşen, bir başka partideyse çılgınca dans ederken görüntülenen prensin, başkent Londra’da bir rehabilitasyon merkezine gittiği ortaya çıktı. Harry’nin davranışları “kontrolden çıkmaya başlayınca” babası Prens Charles, İletişim Şefi Paddy Harveson’ı “bakıcısı” olarak görevlendirdi.

Haberin Devamı

Buckingham’ın haylaz çocuğu

İLHAM PERİSİ MEGHAN

Tüm kontrol çabalarına rağmen durdurulamayan Harry, 2012’de bu kez ABD’nin Las Vegas kentinde magazin gazeteleri tarafından çıplak halde bilardo oynarken yakalandı.

Prens, 2016’da Meghan Markle ile tanışmasının ardından farklı bir kişiliğe büründü. Kendini skandal yaratabilecek olaylardan soyutladı, kamuoyuna yönelik konuşmalarında ırkçılık, akıl sağlığıyla mücadele ve çevreyi koruma konularından bahseder hale geldi. Harry, 2018’de Markle ile evlendikten sonra gençliğindeki “kötü çocuk” imajını “iyi aile babası” ve “aktivist”e dönüştürdü. 2018’den sonra neredeyse her söyleşide Markle’ın güncel konulara ve psikolojiye olan ilgisinden söz eden Harry, adeta eşini, yardım faaliyetleriyle tanınan annesiyle eş değer tutuyordu.

Haberin Devamı

Prens Harry’nin, bu yıl ruh sağlığı firması “BetterUp”ta yönetici olarak göreve başlaması, eskiden Afganistan’da asker olan prensin dönüşümünün neredeyse tamamlandığının göstergesi oldu. 

KRALİYETİ PARAYA MI ÇEVİRDİ?

İklim aktivistliğine soyunmasına rağmen jet kullanan, geçmişte ırkçı söylemlerle gündeme gelen Harry’nin evlilik sonrası yaşadığı değişim bazı kesimlerce samimi bulunmadı. “Aktivist” olarak katıldığı etkinliklerden binlerce dolar alması da, kendisini eleştiri oklarının hedefine yerleştirdi.

Prens Harry, ABD’ye taşınmasından bu yana konuşmacı olarak katıldığı bazı etkinliklerden binlerce dolar kazanırken, Meghan Markle ile birlikte film, belgesel ve çocuk programları geliştirmek üzere Netflix’le anlaştı. Bu anlaşmanın çifte 1 milyar dolarlık kazanç getirmesi bekleniyor. Ayrıca çiftin, Spotify ile yaptıkları anlaşmadan da yıllık 40 milyon dolar alacağı iddia edildi.  Oğulları Archie’nin adını taşıyan “Archewell” adlı kuruluş her ne kadar “kar amacı” gütmese de, söz konusu anlaşmalar Archewell üzerinden gerçekleştirildi. Çift, Archewell aracılığıyla kraliyete ilişkin hediyelik eşya ve çeşitli ürünler de satıyor. Bu da, Prens Harry ile Meghan Markle’ın kraliyet ve bıraktıkları unvanları sayesinde kişisel kar elde ettikleri eleştirilerini gündeme getiriyor.

Haberin Devamı

MEGXİT SONRASI AİLE KRİZİ ÇIKTI

Prens Harry ile Meghan Markle’ın geçen yıl kraliyetten ayrılma süreci olarak ifade edilen “Megxit”, çift ile saray arasında derin çatlaklıkların oluşmasına neden olacak itiraf ve suçlamaları da beraberinde getirdi.

Çift, Mart ayında ünlü televizyoncu Oprah Winfrey ile yaptıkları röportajda kraliyeti ırkçılıkla suçlamıştı. Harry ise, babası Prens Charles ile ağabeyi Prens William’ın konumları gereği sarayda kurallara karşı gelemeyerek “kapana kısıldığını” söylemişti.

Bu röportajın ardından kraliyet ailesi de, Markle’ın geçmişte saray çalışanlarına zorbalık yaptığını öne sürerek soruşturma başlatmıştı. Büyük ses getiren röportaj sonrası babası ve ağabeyiyle arası açılan Harry, ailesine yönelttiği ithamlardan taviz vermedi. Bir grup kraliyet savunucusu, annesi Leydi Diana gibi sarayın ‘gerçek yüzünü’ ifşa eden Harry’nin özgürlüğü için verdiği mücadeleyi takdir ediyor.

ROL MODELİ KRAL EDWARD MI?

Prens Harry’nin ABD’li aktris Meghan Markle’la evlenmesinin ardından radikal olarak değişmesinin ve kraliyeti belli konularda eleştirir hale gelmesinin perde arkasında İngiltere Kralı VIII. Edward’ın olduğu da düşünülüyor. İddiaya göre Prens Harry, Markle gibi ABD’li ve boşanmış olan Wallis Simpson’la evlenmek için tahtından vazgeçen Kral Edward’ı rol model olarak görüyor.