Dünya Bulgaristan meclisine Türk kökenli başkan

Bulgaristan meclisine Türk kökenli başkan

22.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son bir yıl içinde 4 defa sandık başına giden komşu Bulgaristan’da 2 Ekim’deki erken genel seçimin ardından oluşturulan 48. meclisin başkanlığına, 3 gün süren ilk oturumun sonunda en yaşlı milletvekili olan Türk kökenli Vejdi Raşidov (70) seçildi.

Bulgaristan meclisine Türk kökenli başkan

İSMAİL ŞAHİN - Siyasi güçlerin uzlaşmaz tavırları nedeniyle genel kurula katılan milletvekillerin salt çoğunluğu ile seçilmesi gereken başkan adayları, ilk 10 oylamada başarısız oldu. Tartışmalar çıkmaza doğru giderken partiler, meclis çalışmaya başlamadan erken seçime yeniden gidilmesini önlemek için 11. oylamada GERB partisi milletvekili olan Raşidov’un adaylığına destek verdi. Raşidov, GERB-SDS, BSP, DPS ve “Bılgarski Vazhod” olmak üzere mecliste yer alan 7 partiden 4’ünün desteğini aldı. 240 milletvekilinden 139’u “evet,” 73’ü “hayır” ve 27’si “çekimser” oy kullandı. Raşidov, parlamentoda yaptığı konuşmada “Hayatımın son yıllarının bir bölümünü Bulgar halkı için feda edeceğim” dedi.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü heykeltıraş

Vejdi Raşidov, 1951’de Dimitrovgrad’da doğdu. Sanat Akademisi’nin “Heykeltıraşlık” bölümü mezunu olan Raşidov, yıllar sonra bu akademide öğretim görevlisi olarak çalıştı. Şimdiye kadar siyasi kariyerinde ise Boyko Borisov’un iki kabinesinde Kültür Bakanı ve altı halk meclisinde milletvekili olarak görev yaptı. Raşidov, ‘Balkanların Bülbülü’ lakaplı ünlü şarkıcı Kadriye Latifova’nın da oğlu.