Dünya Büyük bir değişimin parçası! Putin'i çıldırtacak adım...

Büyük bir değişimin parçası! Putin'i çıldırtacak adım...

05.05.2022 - 11:49 | Son Güncellenme:

Rusya ile 1340 kilometre sınırı bulunan Finlandiya, NATO başvurusu öncesinde ABD askerlerinin yanında savaş tatbikatı düzenledi. Moskova'nın niyetlerine karşı uzun süredir temkinli olan Finlandiya'nın üyeliği, NATO'nun Rusya ile olan sınırını iki katına çıkaracak.

Büyük bir değişimin parçası Putini çıldırtacak adım...

Zırhlı araçlar, NATO'ya katılmak üzere başvurmadan önce kapsamlı bir askeri tatbikatın parçası olarak, yüzleri kamuflaj boyasıyla boyanmış ve çam ormanına çömelmiş yorgun askerlerle birlikte tozu dumana kattı.

Haberin Devamı

İKİ HAFTA SÜRECEK

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının Avrupa'nın diğer bölgelerine yayılabileceğine dair artan korkuların gölgesinde, yüzlerce Amerikalı, İngiliz, Estonyalı ve Letonyalı askerle birlikte iki haftalık tatbikata 3 binden fazla Fin askeri katılıyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyelerini ve müttefiklerini içeren başka tatbikatlar, bu baharda yapıldı ve yaza kadar devam edecek. Haziran ayında ise Polonya ve Baltık ülkelerinde dünyanın en büyük kara tabanlı entegre hava ve füze tatbikatı gerçekleşecek.

SADECE HAFTALAR KALDI

Finlandiya tatbikatı Arrow 22, büyük bir jeopolitik değişimin başlangıcı niteliğinde olsa da Finlandiya ve komşu İsveç'in önümüzdeki haftalarda NATO üyeliğine başvurması bekleniyor.

Haberin Devamı

SÜREÇ BAŞLIYOR

Nordik ve Baltık jeopolitiğinde uzmanlığa sahip Amerikan Girişim Enstitüsü'nün kıdemli bir üyesi olan Elizabeth Braw, “Yolda bir çatal var” dedi ve ekledi: "Otuz yıl boyunca, tek bir güvenlik düzenlemesi ile bu işin üstesinden gelebileceğimizi düşündük. Rusya, bu anlaşmanın bir parçası olmaya istekli olmadığını gösterdi, bu yüzden başka bir şey inşa etmeliyiz. Süreç, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasıyla başlıyor."

RUS İŞGALİNİ PÜSKÜRTMÜŞTÜ

NATO'nun yakın bir ortağı olmasına rağmen Finlandiya, Avrupa Birliği gibi diğer örgütlerdeki Batılı ülkelerle ittifak kurarken, Rusya'yı kışkırtmaktan kaçınmak için on yıllardır ittifakın dışında kaldı. Finlandiya, 1939-40 Kış Savaşı sırasında önemli bir toprak parçası kaybetmesine rağmen Sovyet birliklerini geri çekilmeye zorladığı için Rus işgalini püskürten birkaç ülkeden biri.

Büyük bir değişimin parçası Putini çıldırtacak adım...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından kamuoyu ve siyasi görüş neredeyse anında NATO üyeliği lehinde değişti. Anketler, Finlilerin artık NATO'nun nükleer şemsiyesi altına dahil olmanın Rus saldırganlığını caydırmaya yardımcı olacağına inandığını gösteriyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Salı günü Berlin'de Finlandiya ve İsveç başbakanlarıyla düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından kimsenin Putin'in diğer ülkelere saldırmayacağını varsaymaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

BÜYÜK ORDU İYİ İSTİHBARAT

Braw, Finlandiya üyeliğinin de NATO için “inanılmaz bir varlık” olacağını söyledi. İskandinav ülkesi, on yıllardır Rusya ile olan 800 millik (1340 kilometre) yani NATO'nun ülkeyle olan mevcut sınırından daha uzun bir sınırı tek başına koruyor. Finlandiya ayrıca, büyük bir orduya ve komşusu hakkında iyi istihbarata sahip.

ABD ASKERLERİ DE VAR

Finlandiya'nın çam ormanları arasında yapılan tatbikat, ülkenin silahlı kuvvetlerinin halihazırda NATO üyelerinin silahlı kuvvetleriyle ne kadar uyumlu olduğunu gösteriyor. 100'den fazla ABD askeri ve 15 Stryker zırhlı aracı, ülkede bir gereklilik olan askerlik hizmetine başlayan Fin askerlerini hızlı bir şekilde eğitmek için bir program olan tatbikata katılıyor.

Finlandiya, günde 280 bin askerden oluşan daimi ordu kurabilir ve kişi başı bazında, Avrupa'nın en büyük silahlı kuvvetlerinden birini oluşturan toplam 900 binlik yedek askere sahip.

Haberin Devamı

HAVA KUVVETLERİNİ GELİŞTİRİYOR

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden aylar önce planlanmış ve daha önce yapılmış olsa da, Ukrayna'da yaşananlar tatbikata yeni bir aciliyet ve önem kazandırdı.

Şimdilerde hava kuvvetlerini geliştirme üzerine çalışan Finlandiya, yaşlanan Hornets filosunun yerine 64 Lockheed Martin F-35 jet avcı uçağı satın alımını tamamladığını duyurdu. Yaklaşık 8.4 milyar euro ve 8.8 milyar dolara eşdeğer olan anlaşma, ülkenin NATO'ya katılması halinde Baltık Denizi üzerindeki hava sahasını savunmasına yardımcı olabilir.