Dünya Casanova etik sorunu olan bir doktormuş!

Casanova etik sorunu olan bir doktormuş!

07.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

130’dan fazla kadınla ilişki yaşayarak tarihe geçen İtalyan maceracı Casanova’nın doktor olduğu ortaya çıktı. Casanova’nın hastası olan bazı kadınlara da tedavi yöntemi olarak kendisiyle cinsel ilişki önerdiği belirtildi

Casanova etik sorunu olan bir doktormuş

İngiliz tıp tarihçisi ve psikiyatrist Lisetta Lovett’in ‘Casanova’nın Tıp Rehberi: 18. Yüzyıl Tıp Uygulaması’ adlı kitabı Haziran ayında yayımlanacak. Lisetta Lowett kitabını, ‘çapkınlığıyla’ efsaneleşen İtalyan maceracı ve yazar Giacomo Casanova’nın 1790’larda yazdığı ‘Hayatımın Hikâyesi’ adlı anılarına dayandırdı. Lovett’a göre, 130’dan fazla kadınla yaşadığı ilişkiyle tarihe geçen Casanova, 18’inci yüzyıl Avrupası’nda ‘başarısız bir doktor’du. Yayımlanacak kitap, Casanova’nın ‘danışmanlık’ yaptığı tıp vakalarını gün yüzüne çıkarıyor.

Haberin Devamı

Düellodan vebaya kadar

‘Times’ gazetesine konuşan Lovett, Casanova’nın anılarında düello yaralanmalarından çiçek hastalığı ve vebaya kadar çeşitli vakalarla birlikte Avrupa’daki seyahatlerinde karşılaştığı hastalıklar, yaralanmalar ve tedavileri anlattığını söyledi. Casanova’nın hayatı boyunca tıbba ilgisini sürdürdüğünü belirten Lovett, maceracının tıp konularını inceleme arzusu annesi tarafından eleştirildikten sonra bile ders kitaplarını okumaya devam ettiğini ifade etti. Yazar, Casanova’nın arkadaşları da dahil olmak üzere pek çok kadının sivilcelerden istenmeyen gebeliklere kadar birçok sorunla başa çıkmada kendisinden tavsiye ve pratik yardım istediklerini söyledi.

Bir kadını kandırmış

Yazar Lisetta Lovett, Casanova’nın bazı kadınlara tedavi yöntemi olarak kendisiyle cinsel ilişkiye girmeleri tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. Lovett, “Casanova anılarında, sevgilisinden hamile kalan Giustiniana Wynne adlı kadının istediği kürtaj uygulamasının, kendisiyle cinsel ilişkiye girdiği sırada gerçekleşeceğini söylediğini belirtti. Kadın buna inanarak ünlü çapkınla ilişkiye giriyor, ancak ‘tedavisinin’ başarısız olması sonucu bir manastırda doğum yapıyor” dedi. Ayrıca Casanova’nın kadınları doğum kontrolü konusunda da eğittini belirten Lovett, maceracının sonraki yaşamında klinik depresyon geçirdiğine inandığını ve melankoliden uzaklaşmak için günde en az 10 saatini anılarını yazmaya harcadığını anlattı.