Dünya Cebindeki 1 dolarla tüm ülkeyi dolandırdı! Yakalanınca ilk sözleri bakın ne oldu

Cebindeki 1 dolarla tüm ülkeyi dolandırdı! Yakalanınca ilk sözleri bakın ne oldu

13.01.2023 - 06:31 | Son Güncellenme:

Bir dükkan sahibinin bankaya verdiği banknotlar tarihin en büyük dolandırıcılık suçunu ortaya çıkardı. Yıllarca aranan kalpazanın bastırdığı bir dolarlık banknotlar ülkenin her yerinde dolanırken, bu büyük suça karışan isim ise ağızları açık bıraktı. İşte elindeki banknotlarla kimseye 1 dolardan fazla zarar vermeden tüm ülkeyi dolandıran kalpazanın hikâyesi.

Cebindeki 1 dolarla tüm ülkeyi dolandırdı Yakalanınca ilk sözleri bakın ne oldu

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - New Yorklu bir puro dükkanı sahibi 1938'de günlük kârını nakite çevirmek için bankaya gitti. Veznedar parayı incelerken büyük bir şaşkınlık yaşadı. Elindeki 1 dolar diğer banknotlara benzemiyordu. Kağıdı ucuz duruyordu, üzerindeki harfler eğriydi ve 1 doların üzerindeki George Washington resmi asil bir devlet başkanından çok canlandırılmış bir ceset gibi görünüyordu. Bu görsel hiç şüphesiz veznedarın tüm çalışma hayatı boyunca gördüğü en kötü ve en sahte 1 dolardı. Para, Amerika Birleşik Devletleri Gizli Servisi'ne gönderildi. Kısa süre sonra her biri bir öncekinden daha berbat olan bu paralarla binlerce kişi bankaları ziyaret etti. Ajanlar, 10 yıl boyunca ABD tarihindeki en kapsamlı ve pahalı sahtecilik soruşturmasını başlatarak kaynağı bulmak için her yeri aradı. Suçlu, modern zamanların en başarılı kalpazanı olarak ilan edilerek dahi bir beyin olarak görülse de banknot ve paralar bir usta tarafından yapılmamıştı. Peki yıllarca aranan 73 yaşındaki bir hurda toplayıcısı böyle bir kalpazanlığı nasıl başarabilmişti?

Haberin Devamı

Cebindeki 1 dolarla tüm ülkeyi dolandırdı Yakalanınca ilk sözleri bakın ne oldu
Üstteki gerçek bir ABD doları (1935), alttaki sahte 1 ABD doları 

HIZLI BİR ŞEKİLDE PARA KAZANMASI GEREKİYORDU

Emerich Juettner adlı 13 yaşındaki bir çocuk Avusturya'dan gemiye binerek hayaller şehri New York'a hayatını değiştirmeye gitmişti. ABD'nin en kalabalık şehirlerinden birine giden Juettner kısa bir süre sonra resim çerçevelerine yaldız yaptığı bir iş buldu. 20'li yaşlarına geldiğinde gece geç saatlere kadar kiralık bir apartman dairesinde geleceği için planlar yapmaya başladı. Yeni bir tip kameradan özel olarak üretilmiş panjurlara kadar her şeyi denedi ancak başarılı olamadı. 1918'e geldiğinde o artık evli, iki çocuklu ve mutlu bir hayata sahipti, mütevazı hayatının tadını çıkarıyordu.

Haberin Devamı

Ancak ilerleyen dönemde işler bir anda ters gitmeye başlayacaktı. 1937'de beklenmedik bir şekilde eşi vefat ettiğinde o zamanlar 61 yaşında olan Emerich Juettner kendini bakım işlerinde çalışamayacak kadar çok yaşlı ve malî sıkıntılar içinde buldu. Çocukları çoktan taşınmış ve kendi hayatlarını kurmuşlardı. O yıllarda ABD ekonomisi çok yüksek işsizlik oranları gören bir durgunluğun sancıları içindeydi. Juettner artık kaybedecek hiçbir şeyi kalmamış bir işsizdi.

İş bulamayan 60'lı yaşlarındaki Juettner sokaklarda hurda toplamaya başladı. Kullanılmış, iki tekerlekli bir el arabası satın aldı ve uzun günlerini New York sokaklarında dolaşarak şehir sakinlerinin atılan mallarını toplayarak ve ara sıra bulduklarını bir toptancıya satarak geçirdi. Ancak çok geçmeden bunun yeterli olmayacağını anladı. Hızlıca para kazanmanın bir yolunu bulması gerekiyordu.

DİĞER KALPAZANLARDAN ÇOK FARKLIYDI

Gençliğinde yaptığı gibi yine gece boyunca düşünmeye başladı. Geçmişte metal oymacılığı konusunda temel bir bilgi edinmişti, fotoğrafçılıkla da uğraşmıştı. Peki bütün bunlar bir araya geldiğinde ne anlam ifade ediyordu? Düşündü ve tecrübelerinin birleşiminin kalpazanlık için oldukça uygun bir ortam hazırladığına karar verdi.

O dönem dolar kopyalamak oldukça zor bir işti ve bu suçu genelde karteller işliyordu. Ancak bütün bunlar Juettner'i yıldırmadı. 1938'de bir kasım sabahı, 1 dolarlık bir banknotun fotoğraflarını çekti, görüntüleri bir çift çinko levhaya aktardı. Ardından faturanın küçük ayrıntılarını elleriyle titizlikle doldurdu. New York'ta dairesinin mutfağındaki küçük, elle çalıştırılan bir matbaada sahte 1 dolarlık banknotlar basmaya başladı. Bu girişiminin başarıyla sonuçlanmasını Juenter bile tahmin etmiyordu. Çünkü daha önce hiçbir kalpazan 1 dolarlık banknotları çoğaltmak için zaman ve zahmete girmemişti.

Haberin Devamı

Cebindeki 1 dolarla tüm ülkeyi dolandırdı Yakalanınca ilk sözleri bakın ne oldu
Bir Gizli Servis ajanı, sahte banknotların nasıl tespit edileceğine dair bir sunum yapıyor.

EN BÜYÜK VE EN PAHALI SAHTECİLİK SORUŞTURMASI

Juettner'in operasyonuna başlamasının ertesi günü ise o sırada kalpazanlık vakalarıyla ilgilenen Gizli Servis, Broadway ve 102. Cadde'deki bir puro dükkanında dağıtılan tuhaf bir 1 dolarlık banknot aldı. Bu para daha önce gördükleri hiçbir şeye benzemiyordu. Herhangi bir kırtasiyecide bulunabilecek ucuz kalitede bir kâğıda basılmıştı. Gizli Servis daha sonra seri numaralarının belirsiz ve yanlış hizalanmış olduğunu fark etti. George Washington'ın gözleri paraya siyah lekelerle beceriksizce konumlandırılmıştı. Ve sadece iyi bir önlem olarak, eski ABD başkanın adı Wahsington olarak yanlış yazılmıştı.

'BAY 880' DEDİLER

Aynı ay içinde şehrin her yerindeki dükkanlarda mal satın almak için kullanılan aynı 1 dolarlık banknotlardan 40 adet daha ortaya çıktı. 1938'in ortalarında bu sayı 585'e çıktı. Gizli Servis, dava dosya numarasından sonra gizemli adama 'Bay 880' adını verdi. Gizli Servis, daha önce daha dolaşıma girmeden milyonlarca sahte banknot ele geçirmişti. Buna kalpazanların çoğunun açgözlü olması sebep oluyordu ancak 'Bay 880' çok farklı bir kalpazandı. Sahte paralarını faturaları ve hayatta kalmak için kullanıyordu ve asla haftada 15 dolardan fazla para vermiyordu. Ayrıca aynı yerde asla iki kez bir dolar harcamadı. Uğrak noktaları genellikle Manhattan'ın her yerindeki metro istasyonlarını, ucuz dükkânları ve taverna sahiplerini kapsıyordu. Böylelik usta kalpazan Juettner hiçbir şekilde yakalanmıyordu.

Haberin Devamı

SAHTE PARANIN YAKLAŞIK YÜZDE 5'İYDİ

Yetkililer bu kişiyi bulmak için ofislerine bir New York haritası hazırladılar ve her 1 dolarlık sahte yeri kırmızı raptiye ile işaretlediler. Yaklaşık 10 bin mağazada 200 bin kadar uyarı afişi dağıttılar. Faturaları harcayan düzinelerce insanın izini sürdüler. Ancak soruşturmanın başlamasının üzerinden tam 10 yıl geçti ve 'Bay 880'i arama çalışması Gizli Servis tarihindeki en büyük ve en pahalı sahtecilik soruşturmasına dönüştü. 1947'de Gizli Servis, sahte 1 dolarlık banknotların 7 binini belgeledi. Bu meblağ ülke çapında dolaşımda olduğu tahmin edilen 137 bin 318 dolarlık sahte paranın yaklaşık yüzde 5'iydi. Anlaşıldığı üzere tarihteki en kötü kalpazan aynı zamanda yakalanması en zor kişiydi.

Haberin Devamı

Cebindeki 1 dolarla tüm ülkeyi dolandırdı Yakalanınca ilk sözleri bakın ne oldu

SAHTE OLDUĞUNU 12 YAŞINDAKİ ÇOCUK ANLADI

Ancak Ocak 1948'de soğuk bir öğleden sonra, 7 öğrenci Yukarı Batı Yakası'ndaki boş bir arsada ortalıkta dolaşırken tuhaf bir şey ortaya çıkardı. Karda, bir araba lastiği yığını, eski kuş kafesleri ve paslı bir bebek arabası arasında iki çinko işleme levhası ve 30 adet komik görünümlü banknot vardı.

Şehrin dört bir yanındaki esnaflar bu banknotları tereddüt etmeden kabul ederken, 12 yaşındaki bir grup çocuk bunların sahte olduğunu hemen tespit etti. Bir hafta sonra, bir çocuğun babası onu garip bir banknotla poker oynarken yakaladı ve polise teslim etti. O da parayı Gizli Servis'e teslim etti.

DAİREYE BASKIN YAPTILAR

Yapılan araştırmalar sonucunda bu paraların gizemli adam 'Bay 880'in işi olduğu ortaya çıktı. Kısa süre sonra çocukların plakaları buldukları arsanın izini sürdüler ve birkaç hafta önce bitişikteki bir dairede yangın çıktığını öğrendiler. İtfaiyeciler, dairenin ağzına kadar hurdayla dolu olduğunu gördüğünde evde yer açmak için hurdaları pencereden sokağa attı. Bu yangın 'Bay 880'i ele vermişti.

Ajanlar, bir suç dehası bulmayı umarak yangın çıkan daireye baskın yaptı. Ancak bunun yerine 73 yaşında neşeli, 1.73 boyunda, zayıf, sert kaslı bir vücut yapısına, sağlıklı pembe yüze, parlak mavi gözlere, üzerinde bir tutam beyaz saçlara sahip neredeyse hiç dişi olmayan bir kişi tarafından karşılandılar. On yıllardır aranan suçlu eski hurda toplayıcı Emerich Juettner'di.

'KİMSE 1 DOLARDAN FAZLA KAYBETMEDİ'

Dairede yapılan incelemede, ajanlar bir matbaa makinesi, mürekkep, fotoğraf negatifleri ve 1 dolarlık banknotlarla dolu bir çekmece buldu. Juettner yakalandığında etkilenmemiş, sevecen bir şekilde mesafeli görünüyordu. Soruları cevaplarken duraklar ve dişsiz bir sırıtış sunarak soğukkanlılıkla suçlarını şöyle itiraf etti :

Gizli Servis: "Bu banknot ve paraları ne zamandan beri yapıyorsun?"

Juettner: "9 veya 10 yılı aşkın bir süredir."

Gizli Servis: "Peki suçunu kabul ediyor musun?"

Juettner: "Elbette kabul ediyorum. Onlar sadece 1 dolardı. Asla bir kişiye birden fazla vermedim, bu yüzden kimse 1 dolardan fazla kaybetmedi."

'MISTER 880' FİLMİNE ESİN KAYNAĞI OLDU

Kısa bir süre sonra, Edward Mueller ve Edward Miuller takma adlarıyla da bilinen Juettner tutuklandı ve şehir merkezine götürüldü. 3 Eylül 1948'de Juettner'ın davası, New York City'deki ABD Bölge Mahkemesinde yargıç John W. Clancy'nin önüne geldi. Her biri 10 yıl hapis cezasına çarptırılan 3 suçla karşı karşıya kaldı. Ancak Juettner'in sevimliliği ve yaşı yargıcın karar değiştirmesinde etkili oldu. Juettner'e 1 yıl 1 gün gibi önemli ölçüde azaltılmış hapis cezası verildi ve 4 ay sonra şartlı tahliyeden dolayı 73'lük kalpazanın cezası bitmişti. Ancak mahkeme tarafından iyi bir önlem olarak 1 dolar para cezası ödemeye zorlandı.

Duruşmadan kısa bir süre sonra New Yorker muhabiri St. Clair McKelway, Juettner'ın hikâyesini 3 bölümlük bir dizide anlattı. Bu diziyle birlikte dava uluslararası kamuoyunun da dikkat çekti ve dava, Oscar adaylığı kazanan 1950 yapımı 'Mister 880' filmine ilham kaynağı oldı. Juettner, telif hakları sayesinde filmden iyi bir para kazandı. Bu para, dolandırdığı kişilerin 1 dolardan fazla para kaybetmediği kalpazanlık dönemindeki kazancından daha fazlaydı. Hayatının geri kalanını Long Island banliyölerinde geçiren Juettner 1955'te 79 yaşında hayata gözlerini yumdu.