Dünya Çek Cumhuriyeti'nde Covid-19'a yakalanan sağlık çalışanlarına çalışma izni verildi

Çek Cumhuriyeti'nde Covid-19'a yakalanan sağlık çalışanlarına çalışma izni verildi

15.01.2022 - 15:58 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, ülkede Covid-19'a yakalanan doktor ve hemşirelerin çalışmalarına devam etmelerine izin verileceğini açıkladı. Enfekte olan ancak çalışmaya devam etmesi gerekenlerin yalnızca evden işyerine gidip gelmelerine izin verilecek.

Çek Cumhuriyetinde Covid-19a yakalanan sağlık çalışanlarına çalışma izni verildi

Çek Cumhuriyeti'nde açıklanan yeni kural, test sonucu pozitif çıkan fakat semptom göstermeyen tüm temel sağlık çalışanları ve sosyal hizmetler görevlisi için geçerli olacak.

Haberin Devamı

Hükümet daha önce plana acil servis, emniyet ve enerji endüstrisi çalışanlarının da dahil edilmesinin düşünüldüğüne dair bir sinyal vermişti. Mevcut plan bundan daha az iddialı.

Çek Cumhuriyeti'nin bu hamlesi, enfekte olanlar için daha az zarar verici sonuçlara yol açan Omicron varyantı vakalarda artışa neden olurken, ülkelerin hizmetleri çalışır durumda tutmanın yollarını aradığı Avrupa'da kısıtlamaları hafifletme yönünde atılan son adımdı.

Sağlık Bakanı Vlastimil Valek, hükümetin son birkaç günde yeni vakaları çoktan 10 bin üzerine çıkaran yeni enfeksiyonları kontrol altında tutmayı umduğunu söyledi.

Enfekte olan ancak çalışmaya devam etmesi gerekenlerin yalnızca evden işyerine gidip gelmelerine izin verilecek.

Haberin Devamı

Valek, bu kişilerin yüz maskesi takacağını ve ayrı odalarda yemek yiyeceğini söylerken, sadece birkaç yüz çalışanın yeni kurallar kapsamına gireceğini düşündüğünü, bu kuralların yalnızca gereken durumlarda uygulanacağını da ekledi.

Sağlık Bakanı, "Önlemler, virüsün çalışan topluluğa bulaşma riskinin sıfır olmasını sağlayacak şekilde belirlenecek" dedi.

Hükümet halihazırda okullarda test yapılması emrini vermişti. Pazartesi gününden itibaren çalışanların haftada iki kez test olması gerekecek.

Valek, günlük vaka sayılarının gelecek hafta başında 20 bine ve hafta sonundaysa muhtemelen 50 bine çıkacağı öngörüsünde bulundu. Bu sayı, 25 Kasım'daki yaklaşık 28 bin vaka rekorunu açık ara geçiyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre hastanelerdeki virüslü kişi sayısı perşembe günü itibarıyla 1912'ye düştü.

Valek, hükümet stratejisinin Omicron'un nüfusta yayılmasını yavaşlatmak ve hastanelerin kapasitesinin aşılmasını önlemek olduğunu yineledi.

Çek Cumhuriyeti'ndeki yeni enfeksiyon sayısı kasımın sonundaki rekor seviyeden bu yana düşüşteydi fakat geçen hafta tekrar artmaya başladı. Omicron artık ülkede en sık görülen varyant.

Ülkede şimdiye kadar yaklaşık 2,6 milyon vaka bildirildi. Bu yaklaşık 10,7 milyonluk bir ülke için devasa bir rakam.

Çek Cumhuriyeti, toplamda 36 bin 799 kişiyle, en vahim kişi başına ölüm oranlarından birine sahip.

Haberin Devamı

Kaynak: Independent Türkçe