Dünya 'Cellat' öldürüldü!

'Cellat' öldürüldü!

08.06.2022 - 13:05 | Son Güncellenme:

Ukrayna İsrail'den Demir Kubbe satın almak istediğini duyurdu, Tel Aviv yönetiminin ABD'nin Spike talebini reddettiğini açıkladı. Esir alınan askerleri gözlerine kurşun sıkarak öldüren Wagner Grubu üyesi Andonov ise, bir keskin nişancı tarafından vuruldu.

Cellat öldürüldü

Rusya ve Ukrayna ordularının günlerdir kıyasıya savaştığı Severodonetsk şehrinde işgal birlikleri kontrolü sağlamak üzere. Donbas'taki Lugansk bölgesinin valisi Sergey Hayday, bu sabah yaptığı açıklamada Ukrayna askerlerinin geri çekilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ukrayna televizyonu 1+1'e konuşan Vali Hayday, birliklerin çekilmesinin 24 saat aralıksız bombalanan şehirden vazgeçildiği anlamına gelmediğini ve daha güçlü oldukları mevzilere konuşlanacaklarını aktardı.

Rus işgalciler, Lugansk bölgesinde ele geçiremedikleri sanayi şehrini günlerdir bombardımana tutuyor. Haziran ayı başında Severodonetsk'in yüzde 70'ini kontrol eden Ruslar, daha sonra Ukrayna ordusunun karşı saldırısıyla yüzleşmişti.

Lugansk Valisi Hayday'ın verdiği bilgiye göre, Çarşamba gününe şiddetli çatışmalarla başlayan Severodonetsk'te büyük bir Rus saldırısı bekleniyor. Rusların halihazırdaki hedefi, şehrin hemen yanında bulunan Siverskyi Donets Nehri'ni geçip saldırıları yoğunlaştırmak.

Haberin Devamı

Cellat öldürüldü

Kardeş şehirler Severodonetsk ve Lysychansk, Siverskyi Donets Nehri tarafından ayrılıyor. Ukrayna, Lugansk'ta kontrol ettiği son bölge olan Severodonetsk'i günlerdir savunmak için çaba gösteriyor.

Cellat öldürüldü


TESLİM OLAN 1000 ASKER RUSYA'YA GÖTÜRÜLDÜ

24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale girişen Rus ordusu, 1000'den fazla esir Ukrayna askerini sorgulamak üzere Rusya'ya götürdü. Tass haber ajansı, söz konusu askerlerin neredeyse haritadan silinen ve üç ay kadar Rus işgalcilere direnen Mariupol'de teslim olduklarını bildiriyor.

Kiev yönetimi, Mariupol'deki Azovstal Çelik Fabrikası'nda Rusların ele geçirdiği 2 bin kadar Ukraynalının esir takasıyla geri verilmesini istiyordu. Ukrayna askerlerinin Rusya'ya götürüldüğü doğrulanırsa, taraflar arasındaki barış görüşmeleri baltalanabilir.

 

Cellat öldürüldü

 

GECE YARISI VURULDU

Ukrayna'da binlerce asker ve subayını kaybeden Rusya lideri Vladimir Putin'e, bir kara haber de paralı askerleri Wagner Grubu'ndan geldi. 'Cellat' olarak bilinen Vladimir Andonov, Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkov yakınlarında bir keskin nişancı kurşunuyla vuruldu.

44 yaşındaki Andonov, esir alınan askerleri kurşuna dizmesiyle tanınıyordu.

2014 yılında Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalara Rus yanlısı ayrılıkçıların yanında katılan paralı asker, daha sonra Libya ve Suriye'de de bulunmuştu.

Cellat öldürüldü

Rus medyası, Wagner Grubu içerisinde 'Vaha' kod adını kullanan Vladimir Andonov'un 5 Haziran gecesi bir Ukraynalı keskin nişancı tarafından hedef alındığını bildiriyor.

Haberin Devamı

'Cellat' lakaplı Andonov, Ukraynalıların hafızasında korkunç hatıralarla yer alan bir isimdi. Wagner Grubu üyesi, 2015 yılında Donbas'taki Logvinovo'da ele geçirilen Ukraynalı askerleri gözlerine kurşun sıkarak öldürmüştü.

Rus ordusunun 100 günü çoktan geride kalan Ukrayna işgalinde 12 general ve 50'den fazla albayını kaybettiği biliniyor. Sadece bu hafta bir korgeneral ve bir tümgeneral Ukrayna ordusu tarafından öldürüldü.

Donbas'taki Popasna'da Ukrayna birlikleri tarafından pusuya düşürülen tümgeneral Roman Kutuzov, bir ayı aşkın bir süredir öldürülen en yüksek rütbeli Rus subayı oldu. Tümgeneral Kutuzov'un öldürülmesinden kısa süre sonra ise korgeneral Roman Brednikov'un vurulduğu haberi geldi.

NORVEÇ SEVKİYATI AÇIKLADI


Rus işgalcilere karşı direnen Ukrayna'ya silah yağdıran Batılı ülkeler ise, yeni adımlar atıyor. Rusya lideri Vladimir Putin'in tehditlerine rağmen Norveç Ukrayna'ya 22 adet top sistemi gönderdiğini duyurdu. 22 adet kundağı motorlu obüslerle birlikte cephaneleri ve yedek parçaları da Ukrayna'ya sevk edildi.

Haberin Devamı

Norveç Savunma Bakanlığı, güvenlik nedeniyle bundan sonraki askeri yardımların açıklanmayacağını belirtiyor. Oslo yönetimi, Nisan ayında Ukrayna'ya 100 adet Fransız Mistral hava savunma sistemi yollamıştı.

İngiltere, hafta içinde Ukrayna'ya ilk kez uzun menzilli füzeler göndereceğini ilan etti. Çoklu roket sistemi M270, kısa süre içerisinde Ukrayna'ya yollanacak. İngiltere Savunma Bakanlığı kaç M270 çoklu roketatar sisteminin Ukrayna'ya sevk edileceğini açıklamadı ancak BBC ilk etapta sevkiyatın üç adet olduğunu kaydediyor.

Dakikada iki füze veya 18 roket ateşleyebilen M270'lerin Ukrayna'ya gönderilmesi, İngiltere ve ABD arasındaki görüşmelerin ardından karara bağlandı. Ukrayna birliklerine verilecek M270 eğitimleri birkaç hafta içinde başlayacak. Çöl Kaplanı olarak da bilinen M270'nin menzili, kullanılan mühimmata göre 300 kilometreyi bulabiliyor.

Cellat öldürüldü

İngiltere, ABD ve Almanya'nın ardından Ukrayna'ya gelişmiş füze sistemi göndereceğini duyuran üçüncü ülke oldu. Geçen hafta ABD HIMARS, Almanya ise Iris-T'leri Ukrayna'ya göndereceğini duyurmuştu. HIMARS'lar, yüksek hassasiyete ve 70 kilometre menzile sahip çoklu roket sistemi. Almanya'nın sevk edeceği gelişmiş hava savunma sistemi Iris-T'ler'in her biri ise, bir Ukrayna kentini Rus saldırılarından koruma kapasitesine sahip.

Haberin Devamı

ABD'nin HIMARS hamlesinden sonra televizyona çıkan Rus lider Putin, Batılı ülkelerin Doğu Avrupa ülkesine silah yardımına devam etmesi durumunda Ukrayna'da daha fazla yeri hedef alacaklarını açıklamıştı: "Uzun menzilli silahlar gönderirlerse bundan gerekli sonuçları çıkaracak ve henüz hedef almadığımız noktalara saldırılar düzenleyeceğiz."


Cellat öldürüldü



UKRAYNA İSRAİL'DEN DEMİR KUBBE İSTEDİ


Ukrayna ise, İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemi ve tanksavar füzeler istiyor. Ukrayna'nın Tel Aviv Büyükelçisi Yevgen Korniychuk, düzenlediği basın toplantısında İsrail'in verdiği sözlü desteği hayata geçirmesini ve Kiev yönetimine Demir Kubbe sistemini satmasını talep etti.

Ukrayna, önceki haftalarda İsrail'i savunma sistemi satışını engellemekle suçluyordu. Büyükelçi Korniychuk, basın toplantısında söz konusu suçlamaları dile getirmedi, ABD'nin Demir Kubbe satışına onay vereceğini söyledi. ABD tarafından desteklenen Demir Kubbe projesi, kısa menzilli roketleri engelleme ve yok etmesiyle biliniyor.

ABD'NİN SPIKE TALEBİNE TEL AVİV'DEN RET

Ukrayna Büyükelçisi Korniychuk, ayrıca, İsrail'in geçen hafta ABD'nin Spike tanksavar füzelerini Ukrayna'ya gönderme talebini reddettiğini de açıkladı. İsrail tarafından üretilen Spike füzeleri, Almanya aracılığıyla Ukrayna'ya sevk edilecekti.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, İsrail'in Ukraynalı diplomatın açıklamalarına ilişkin yorum yapmadığını bildiriyor.