Dünya 'Cezalandırıcı' yeniden ortaya çıktı! 'Öldürürken yaşadığım o anı unutamıyorum'

'Cezalandırıcı' yeniden ortaya çıktı! 'Öldürürken yaşadığım o anı unutamıyorum'

05.08.2023 - 06:39 | Son Güncellenme:

Ukraynalı Evgenia Emerald, Rusya Ukrayna'yı işgal etmeden önce kuyumculuk yapıyordu. Ancak şimdi 'cezalandırıcı' olarak tanınan keskin bir nişancı. Cephede savaşırken evlenip çocuk dünyaya getiren gözü kara kadın yeniden ortaya çıktı ve birini öldürmek zorunda kaldığı o anlarda ne yaşadığı ilk kez anlattı.

Cezalandırıcı yeniden ortaya çıktı Öldürürken yaşadığım o anı unutamıyorum

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna topraklarını işgal etmeyi hedefleyerek başlattığı savaşta yüz binlerce kişi hayatını kaybetti. Savaş, milyonlarca kişi içinse bir daha eski hayatına dönmesini oldukça zorlaştıracak derin yaralar açtı. Hayatını kaybedenler için artık savaş bitmiş olsa da geride kalanların cephe hattında karşılıklı mücadelesi tüm şiddetiyle devam ediyor. Cephede çarpışanların hikayelerin anlatılması her iki taraf için de propaganda savaşı için de oldukça önemli bir nokta haline gelmiş durumda. Taraflar bu hikayelerle hem kendi saflarına hem de karşı saflara ‘Yıkılmadık, buradayız’ mesajı verirken aynı zamanda da mücadelelerine uluslararası destek sağlamak için kullanıyor. Bu hikayeler arasında en dikkat çekeni ise halihazırda Ukrayna saflarında savaştan ve savaştan önce kuyumculukla uğraşan kadın keskin nişancı Evgenia Emerald’a ait. 24 Şubat’tan sonra hayatı büyük bir değişim geçiren Emerald, artık cephe hattında 'cezalandırıcı’ lakabıyla tanınan oldukça ünlü bir kişilik.

Haberin Devamı



Cezalandırıcı yeniden ortaya çıktı Öldürürken yaşadığım o anı unutamıyorum

‘KURŞUNUN HEDEFİ BULDUĞUNU GÖRMEK CEHENNEM GİBİ’

Evgenia Emerald’ın orduyla ilk kez tanışması 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesiyle başladı. Bu dönemde gönüllü olarak askeri eğitim alan ve kendini her şeye hazırlamaya çalışan genç kadının hayatı, tıpkı milyonlarca kişininki gibi 24 Şubat 2022 sabahı neredeyse tamamen değişti. Rus ordusunun Ukrayna topraklarına girmesinden kısa süre sonra Emerald direnişe katılmaya karar vermiş ve orduda görev almak için yola çıkmıştı. Daha önce cephede tanıştığı Evheniy Stypaniuk ile Harkiv’de ormanlık alanda yapılan sade bir törenle evlenmesiyle gündemde kendine yer bulan ve halihazırda 3 aylık bebeğine bakmak için cepheden ayrılan Emerald, işgalin ilk saatlerinde yaşadıklarını “Savaş başlayınca hemen orduya katıldım. Bir süre sonra benden sorumlu olan komutana ne yapabileceğimi sorduğumda bana keskin nişancılık yapacağımı söyledi” sözleriyle özetledi. Genç kadın, savaşın psikolojisi üzerinde bıraktığı izleri ise BBC'ye verdiği röportajda şöyle anlattı:

Haberin Devamı

"Attığınız kurşunun hedefinizi vurduğunu görmek cehennemi andırıyor. Neler olduğunu görüyorsunuz, dürbününüzle hedefinizi takip ediyorsunuz ve başına neler geldiğini izliyorsunuz. Bu herkes için adeta kişisel bir cehennem gibi. İlk kez bir insanı öldürmem gerektiğini anladığımda bütün vücudumda kontrol edilemez bir titreme başladı. Bunu durduramıyordum. Alacağım kararın bir daha geri dönüşü olmayacağını biliyordum. Ancak yapacak başka bir şey de yoktu. Çünkü onlar bizlere saldırmak için gelmişlerdi. Biz kendimizi ve ülkemizi savunmaya çalışıyorduk."

Cezalandırıcı yeniden ortaya çıktı Öldürürken yaşadığım o anı unutamıyorum

'SENİN BURADA NE İŞİN VAR, GİT ÇORBA YAP'

Ukrayna ordusundaki kadınların oranı, Rusya ve Ukrayna arasında ilk gerilmelerin yaşandığı yıllardan bu yana sürekli arttı. Bu oran 2014 yılındaki olaylardan bu yana 2020 yılına kadar yüzde 15’lik bir artış gösterdi. Ancak ordu içinde kadınlara yönelik dışlayıcı söylemler ve ayrımcılık büyük oradan devam etti. Orduda görev alan birçok kadın, kendileri ile daha önce yapılan görüşmelerde hem Rus ordusuna karşı hem de Ukrayna ordusu içindeki cinsiyetçi tavırlara karşı savaştığını dile getirdi. Cephedeki ününe kavuşmadan önce kendisinin de benzer tavırlarla karşılaştığını ifade eden Emerald, kendisinin de bu durumla yüzleşmek zorunda kaldığını belirtti. Evgenia Emerald, bu anlamda yaşadığı ve unutamadığı olaylardan birini şu sözlerle aktardı:

"Özel kuvvetlere ilk katıldığımda erkeklerden birisi yanıma gelerek ‘Senin burada ne işin var? Git ve cephe gerisinde çorba yap’ demişti. Ona o kadar sinirlenmiş ve kırılmıştım ki içimden ‘Benimle dalga mı geçiyorsun? Hemen mutfağa gidip çorba yapmaya başlayabilirim veya burada kalıp ilk iş olarak seni bayılta da bilirim’ diye düşündüm."

Cezalandırıcı yeniden ortaya çıktı Öldürürken yaşadığım o anı unutamıyorum

Savaşın cinsiyeti olmadığını vurgulayan Emerald, “Savaşta kim olduğunuzun, erkek veya kadın olmanızın bir önemi yok. Bir eve füze düştüğünde kadın, erkek, çocuk olmanız fark etmez. Hepiniz ölürsünüz. Bu cephe hattında da aynı. Eğer etkili olabiliyorsanız bir kadın olmanızın ne önemi var? Neden ülkenizi ve halkınızı savunmayasınız? Bir erkek ateş edip etmeme konusunda tereddüt etse de bir kadın asla etmez. Belki de bu yüzden doğum yapan erkekler değil, kadınlardır" diyerek sözlerini noktaladı.