Dünya Çin'de Pentagon şaşkınlığı

Çin'de Pentagon şaşkınlığı

02.05.2013 - 16:33 | Son Güncellenme:

Çinliler, Amerikan ordusunun Afrika’daki askerleri için Çin uydusu kiralamasını şaşkınlıkla karşıladı.

Çinde Pentagon şaşkınlığı

Çin medyasında yer alan yurtdışı kaynaklı haberlerde, ülkenin kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan uydu fırlatma merkezinden uzaya gönderilen Apstar-7 adlı uydunun Pentagon’a hizmet sağlaması geniş yer buldu. Çin devlet televizyonu CCTV, konuya ilişkin haberinde söz konusu kiralamanın ortaya çıkmasıyla ABD’de başlayan güvenlik tartışmalarını aktardı. Yerkürenin çeşitli bölgelerinde görev yapan Amerikan askerlerinin büyük hacimlerde veri aktarımına ihtiyaç duyduğunu belirten CCTV, yerli teknolojiyle üretilen Yatai-7 (Apstar-7) uydusunun sağladığı geniş bant kapasitesiyle ABD’nin gereksinimlerine yanıt verebilecek tek seçenek olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

MİZAH MALZEMESİ OLDU

Çin basınında yer alan değerlendirmelerde ise, uydu teknolojisinde kaydedilen ilerlemelerin meyvelerinin toplandığı yorumları öne çıktı. Haber sitelerinde yapılan yorumlarda ise, Pentagon’un Çin uydusu kiralamasından duyulan şaşkınlık sıkça dile getirildi. Dünyanın en büyük askeri gücünün rakibinden uydu kiralaması, bazı kullanıcılara mizah malzemesi de oldu.

ABD KONGRESİ’NDE ORTAYA ÇIKTI

ABD Kongresi’nde geçtiğimiz hafta düzenlenen bir alt komite toplantısında ortaya çıkan bilgi, federal hükümeti oldukça zor duruma düşürmüş durumda bulunuyor. ABD’li yetkililer, birçok hassas bilginin Çin’e ait elektronik altyapıdan geçtiğini ve bu bilgilerin Çin istihbaratının eline düşebileceğini ifade ediyor. ABD Savunma Bakanlığı’nın merkezi Pentagon ise endişelere ilişkin olarak yaptığı açıklamada, bant genişliği ihtiyacının çok büyük olduğunu vurgulayarak, bu nedenle Afrika’daki askerlerin veri aktarım gereksinimleri için Çin uydusunu kullanmak zorunda kaldıklarını kaydetti.