Dünya Clinton'ın heyecanı

Clinton'ın heyecanı

04.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Clinton'ın heyecanı

Clintonın heyecanı

       SONUÇLARI itibariyle Başkan Bill Clinton'ın siyasi geleceği açısından "referandum" niteliği taşıyacak olan ABD ara seçimleri dün yapıldı. Son dakika anketleri, Demokratlar'ın büyük bir canlanma ile Cumhuriyetçi Parti'yi yakaladığını gösterirken, ilk belirlemelere göre seçimlere katılım oranı yüzde 40'ı aşmadı.
       Her iki yılda bir olduğu gibi, 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı, 100 üyeli Senato'nun ise üçte birinin yenilendiği seçimlerde, 50 eyaletten 36'sının valileri ile eyalet meclisi üyeleri de sandık sınavından geçti.
       CBS ve ABC televizyonlarının, seçimlere 12 saat kala açıkladığı anketler, Cumhuriyetçiler ile Demokratlar'ı aynı oy oranında yansıtırken, Gallup şirketi Demokratik Parti'yi dört, Pew Araştırma Merkezi ise iki puan önde gösterdi.
       Oy kullanma işleminin başladığı saatlerde özellikle New York ve California gibi, Senato seçimlerinin "başabaş" bir yarışa sahne olduğu eyaletlerde, seçmenlerin sandığa ilgi gösterdikleri dikkat çekti. Ancak gözlemciler ülke genelinde katılımın çok düşük kaldığını belirtiyorlar.
       Sandığa ilgisizliğin başlıca nedeni, Amerikan seçmeninin "halinden memnun" olmasıyla açıklanıyor.
       CNN'in anketine göre, ekonominin durumunu "mükemmel" olarak nitelendiren seçmenlerin oranı yüzde 66'ya ulaşıyor ve araştırmalar, Amerikan seçmeninin ekonomiden şikayet ettiği yıllarda, oy kullanmaya daha eğilimli olduğunu gösteriyor.

       Cumhuriyetçiler'in Temsilciler Meclisi'nde halen 228 olan sandalye sayılarını 20'nin üzerinde artırmaları, Senato'daki 55 üyeliklerini ise 60'a ve üzerine çıkarmaları durumunda, ABD Başkanı Bill Clinton hakkında "azil" kararı alınması olasılığı güçlenecek.
       Anketler, Cumhuriyetçiler'in bu ölçüde kazanım sağlamayacağı doğrultusunda. Seçmenler de, kullandıkları oyun Clinton - Lewinsky skandalından etkilenmediğini belirtiyorlar.
       Ancak Clinton, seçimler konusunda hem "kendine güvenli, hem de endişeli" olduğunu, çünkü sonucu "son iki yıllık performansının değerlendirilmesi olarak yorumlayacağını" açıkladı.