Dünya ‘Çok gençtim, vahşi yüzlerini bilmiyordum’

‘Çok gençtim, vahşi yüzlerini bilmiyordum’

16.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’ye dönebilmek umuduyla açtığı davadan sonuç alamayan terör örgütü DAEŞ’in eski üyesi Şamima Begüm, Suriye’de kaldığı kamptan bir TV programına katıldı. Begüm, “DAEŞ’in ölüm tarikatı olduğunu bilmiyordum” iddiasında bulundu

‘Çok gençtim, vahşi yüzlerini bilmiyordum’

İngiltere doğumlu 22 yaşındaki Şamima Begüm, 2015’de 15 yaşındayken terör örgütü DAEŞ’e katılmak için Londra’dan Suriye’ye kaçtı. Bir teröristle evlenen Şamima Begüm, 2019’da Suriye’de DAEŞ yanlılarının tutulduğu bir kampta bulundu. 19 yaşındaydı ve üçüncü çocuğuna hamileydi. Önceki çocukları kampa ulaşmadan ölmüştü.Begüm, DAEŞ’in sonunun geldiğini düşünerek İngiltere’ye dönmek istiyordu.

Haberin Devamı

İsteği İngiliz hükümeti tarafından reddedilen Begüm, İngiltere vatandaşlığından çıkarıldı. Üçüncü çocuğunu da kaybeden Şamima, İngiltere’ye dönmeye çalışırken halen Suriye’deki kampta kalıyor.

İstihbarat inanmıyor

Kamptan İngiliz “Good Morning Britain” adlı TV programına katılan Begüm, terör suçundan yargılanmak üzere İngiltere’ye dönmek için yalvardı. Şamima Begüm, modern bir görünümle çıktığı ekranda, bir kurban olduğunu söyledi. Terörist  olduğunu reddederek, DAEŞ’e katıldığında örgütün “ölüm tarikatı” olduğunu bilmediğini ifade etti, “Çok gençtim, vahşi yüzlerini göremedim” dedi. Begüm’ün bir ev kadını olduğu iddiaları ise İngiliz istihbarat servislerini ikna etmiyor. İngiliz istihbaratçılar, Begüm’ün terör örgütünün korku yaratan “ahlak polisi”nin bir üyesi olduğuna, patlayıcı yeleklere suikast bombaları diktiğine ve Kalaşnikof taşıdığına inanıyor.

Haberin Devamı

Şamima Begüm’ün, kendisinin ülkesine gelmesini istemeyen İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a şaşırtıcı bir teklifte bulunması da  dikkat çekti. İngiltere’nin fundamentalizm ve terörizmle mücadele ettiğini vurgulayan Begüm, “Bu konuda size çok yardımcı olabilirim, çünkü açık bir şekilde ne yaptığınızı bilmiyorsunuz. Onların (İngiliz toplumunun) beni bir tehdit değil, bir kazanç olarak görmesini isterim” diye konuştu. İngiltere’ye terörden yargılanmak üzere geri alınması için yalvarması dikkati çeken Şamima Begüm, neden babasının yaşadığı Bangladeş’e gitmeyeceği sorulduğunda “Ölüm cezasına inanmayan İngiltere gibi bir ülke, öldürüleceğim bir ülkeye gitmemi nasıl bekler?” dedi.

‘Çok gençtim, vahşi yüzlerini bilmiyordum’

Şimdi modern bir görünüme sahip

Bir yıl önce peçesini atan Londralı Şamima Begüm, dün ekranda yeni görüntüsüyle de şaşırttı. Röportajda kara çarşaf yerine kameraların karşısına Nike marka bir şapka ve askılı tişörtle çıkan Şamima Begüm’ün, saçlarını düzleştirdiği, tırnaklarına oje sürdüğü ve makyaj yaptığı görüldü. Öte yandan Begüm imaj değişikliğinin bir tanıtım çalışması olduğuna yönelik iddiaları da reddetti. Teröristler tarafından eğitilmiş bir kurban olduğunu öne süren genç kadın, bugün DAEŞ’E tekrar katılmak yerine “ölmeyi” yeğleyeceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

‘Tek suçum aptal olmak’

İngiltere’deki “Good Morning Britain” adlı televizyon programında açıklamalar yapan Şamima Begüm, “Yaptıklarım yüzünden kimse benden daha fazla kendimden nefret edemez ve söyleyebileceğim tek şey üzgünüm, bana ikinci bir şans verin” dedi. Begüm Suriye’ye seyahat etmesi konusunda ikna edildiğini, kendisinden faydalanıldığını ve manipüle edildiğini de sözlerine ekledi. Suçlu olduğunu reddeden Begüm “Bence işlediğim tek suç DAEŞ’e katılacak kadar aptal olmam” dedi.