Dünya Cumhuriyetçi Parti’de ortalık karıştı

Cumhuriyetçi Parti’de ortalık karıştı

12.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD ara seçimlerinde beklentilerin çok gerisinde kalan Cumhuriyetçi Parti’de büyük gerilim yaşanıyor. Partide, başta Donald Trump olmak üzere birçok isim eleştirilere hedef olurken, parti içindeki liderlik yarışı da hız kazandı.

Cumhuriyetçi Parti’de ortalık karıştı

Eski başkan Trump, ara seçimlerde büyük başarı elde eden ve 2024 başkan adaylığı konusunda ismi güçlenen Florida Valisi Ron DeSantis’i küçümseyici açıklamalarla açıkça hedef aldı. DeSantis’i ortalama bir siyasetçi olarak niteleyen Trump, başarının arkasında da kendisinin olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Olası rakibini ‘hafif siklet’ olarak niteleyen Trump, DeSantis’in ilk valilik yarışına girdiği 2017’de kendisinden para istediğini öne sürdü. Trump, “Ron’un kamuoyu yoklamaları kötüydü, parası yoktu. Ancak ben onu desteklersem kazanabileceğini söyledi” ifadelerini kullandı. Trump konuşmasında parti içinde adaylık için ismi konuşulan DeSantis’i açıkça uyardı ve aday olmamasını da istedi. Eski başkan, başkanlık yarışına girerse DeSantis’in bozguna uğrayacağını da öne sürdü.

Bununla birlikte parti içinde birçok kişi ara seçimlerde tahmin edilen başarıyı elde edilememesi nedeniyle sorumluluğu Trump’a yüklüyor. Trump yandaşlarının dahi saf değiştirdiği ifade ediliyor. Cumhuriyetçi Parti içinde ciddi şekilde eleştirilen başka isimler de var. Ara seçim sonuçları parti içinde bir hesaplaşmaya dönüşmüş durumda. Trump, 15 Kasım’da önemli bir açıklama yapacağını duyurmuştu. Trump’ın bu tarihte 2024 için başkanlık adaylığını açıklaması bekleniyor.