Dünya DAEŞ’in son kalesi sallanıyor

DAEŞ’in son kalesi sallanıyor

12.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Irak sınır hattında yer alan DAEŞ’ın son kalesi Deyr ez Zor bölgesindeki Yukarı Bagoz kasabası için ABD destekli operasyon sürüyor.

DAEŞ’in son kalesi sallanıyor

Bagoz cephesinde iki kilometrelik bir alan kontrol altına alındığı, kuşatmaya alınan 600 DAEŞ’linin İdlib’e gitmek için koalisyonla pazarlık yaptığı belirtiliyor. Kasabanın alınması durumunda örgütün Suriye’deki hakimiyetine son verilecek.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, terör örgütü DAEŞ’in bir haftaya kadar Suriye’de kontrolü altındaki tüm yerleşim birimlerini kaybedeceği yönündeki açıklamasının ardından önceki gün, örgütün elindeki bölgelere yönelik operasyona başlandı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteklediği terör örgütü DSG/YPG, DAEŞ denetimindeki Yukarı Bagoz kasabasını almak için harekate geçti. Bagoz kasabasının yanı sıra iki köyde yüzlerce DAEŞ’li kuşatılırken, şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgede, iki kilometrelik alan DAEŞ’ten temizlendi. Bölgede sivillerin sıcak çatışma alanlarından çıkmaya çalıştıkları gözlendi.

Operasyona havadan destek veren ABD ve koalisyon ülkelerine ait uçaklar, dün DAEŞ’lilerin mevzilerini yoğun ateş altına aldı.

Haberin Devamı

Irak sınırında küçük bir bölgede çembere alınan ve sayıları 600 kadar olduğu bildirilen çoğu yabancı uyruklu DAEŞ’li, tahliyeleri için koalisyonla pazarlığa başladı. Anadolu Ajansı’na göre, terör örgütü DSG/YPG’nin, Deyrizor’daki DAEŞ’lileri, teslim olma ve ellerindeki esirleri geri verme şartıyla İdlib’e geçirmek için pazarlık yapıyor. Ancak Arap kökenli bazı DAEŞ’lilerin Irak’a geçmek istemesi, iki örgüt arasında anlaşmazlığa yol açıyor.

Öte yandan Özgür Suriye Ordusu çatısı altındaki Ulusal Özgürleştirme Cephesi bileşenlerinden Ceyşü’l Nasır Ordusu sözcüsü Muhammed Raşit, AA’ya yaptığı açıklamada, “Sahada aktif bir muhalif grup olarak aldığımız bilgilere göre, Bagoz beldesinde sıkışan terör örgütü DAEŞ unsurları, PKK ile anlaşıp İdlib’deki muhalif grupların temas noktalarına getirilecekmiş. Eğer böyle bir anlaşma olursa, DAEŞ’li teröristlerle çatışmaya ve topraklarımızı savunup korumaya hazırız” dedi.