Dünya Dağlık Karabağ’da şimdi ne olacak?

Dağlık Karabağ’da şimdi ne olacak?

23.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da başlattığı operasyon ve ardından Karabağlı Ermeni yetkililerce kabul edilen ateşkesle birlikte bölgenin sakin olduğu bildiriliyor. Bununla birlikte bölgenin geleceğine dair henüz net bir resim ortaya çıkmış da değil.

Dağlık Karabağ’da şimdi ne olacak

Azerbaycan, Karabağ bölgesinde silahlarını bırakan Ermeni güçler için “af” hazırlığı üzerinde duruyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Karabağ Ermenilerinden silahlarını bırakanlar için af çıkarmayı düşündüklerini belirtti. Hacıyev, bazı silahlı grupların şartlarını kabul etmedikleri ve direnişe devam edecekleri yönünde açıklama yaptıklarını da sözlerine eklerken, bunu güvenlik açısından büyük bir zorluk olarak değerlendirmediklerini kaydetti. Bu arada Rus Barış Gücü’nün gözetiminde yürütülen süreçte şu ana kadar 800’den fazla hafif silah, el bombası, havan topu ve çeşitli silahın teslim edildiği kaydedildi. 

Haberin Devamı

BM askeri istiyorlar 

Ermenistan ise bölgeye Birleşmiş Milletler barış gücü askeri gönderilmesini istiyor. Fransa ile birlikte BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağıran Ermenistan, bölgeye BM misyonu gönderilmesini talep etti. BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise, Bakü’nün Dağlık Karabağ sakinlerine, anayasa ve uluslararası insan hakları yükümlülükleri doğrultusunda, etnik azınlıklara yönelik güvenceler dahil “tüm hak ve özgürlükleri” garanti etme kararlılığında olduğunu aktardı. Bayramov, Ermenistan’ın “etnik temizlik” iddialarını şiddetle reddetti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise, ülkesinin, Dağlık Karabağ’daki evlerini terk eden Ermenileri ağırlamaya hazır olduğunu belirtti. “40 bin aileyi ağırlamaya hazırız” diyen Paşinyan, “Ermeniler evlerinde, onurlu biçimde ve güvenli koşullarda yaşamalı” dedi.