Dünya Danimarka’da Kur’an yakmak yasaklandı

Danimarka’da Kur’an yakmak yasaklandı

08.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Danimarka Parlamentosunda dün muhalefet partileri tarafından saatlerce tartışılan dini kitaplar ve kutsal yazıların halka açık alanda yakılmasını engelleyen yasa, 94 evet oyuna karşın 77 hayır oyuyla onaylanarak kabul edildi.

Danimarka’da Kur’an yakmak yasaklandı

İRFAN KURTULMUŞ / Kopenhag - Yasaya uymayanlar, 2 yıla kadar hapis ile para cezasına çarptırılacak. Parlamentodaki, ateşli tartışmada, hükümetten herhangi bir bakan ya da sözcülerin kürsüye gelmemesi büyük tepki görürken, oylamada başta Başbakan Mette Frederiksen başta olmak üzere herkes hazır bulundu. 

Haberin Devamı

Yeni yasaya göre kutsal yazıların halka açık olarak yakılması, lekelenmesi, çiğnenmesi veya tekmelenmesi yasaklanacak. Ayrıca yazıyı parçalamak, bıçakla kesmek gibi yöntemlerle yok etmek de yasaklıyor. Kabul edilen yasa, Kur’an, İncil, Tevrat ve Zebur gibi kutsal dini kitapları kapsıyor. Yasak, kutsal kitap gibi görünen nesnelere de uygulanacak. Öte yandan, yasa tasarısı parlamentoda görüşülürken, bir kadın ve bir erkek, Kopenhag’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği binası karşısında yine Kur’an-ı Kerim yakma eyleminde bulundu.