Dünya Değiştiremedikleri uçakta hayat kurtardı! Mosmordu, nabzı yoktu ama 15 dakika yetti

Değiştiremedikleri uçakta hayat kurtardı! Mosmordu, nabzı yoktu ama 15 dakika yetti

08.06.2023 - 11:47 | Son Güncellenme:

Mükemmel bir tatil geçirmişlerdi, tek istekleri ise bir an önce evlerine varmaktı. Uçak biletlerini daha erkene çekmek için uğraştılar ama olmadı. Mecburen saatleri gelince uçaklarına bindiler ancak ters giden bir şeyler vardı. Anonsu duyduklarında koltuklarından ok gibi fırladılar. Karşılarında yüzü mosmor olan, nabzı atmayan bir adam duruyordu. Uçak acil inişini tamamladğında ise artık her şey bambaşkaydı.

Değiştiremedikleri uçakta hayat kurtardı Mosmordu, nabzı yoktu ama 15 dakika yetti

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Emily Raines ve erkek arkadaşı Daniel Shifflett, Florida Fort Lauderdale'den Maryland Baltimore’daki evlerine dönüş uçuşunun herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlanacağını ve kısa bir tatilin ardından evlerine motive olmuş şekilde döneceklerini düşünüyorlardı. Ancak sessiz sakin devam eden yolculuk uçakta yapılan bir anonsla sona erdi.

Değiştiremedikleri uçakta hayat kurtardı Mosmordu, nabzı yoktu ama 15 dakika yetti

Haberin Devamı

Southwest Havayolları’na ait 553 numaralı uçuşta, uçuş görevlileri tıbbi bir acil durum yaşandığını ve uçakta bulunan tüm tıp uzmanlarının uçağın ön tarafına gelmesini anons ettiğinde hemşirelik yapan Emily Raines - Daniel Shifflett çifti, birbirine baktı ve hızlıca koltuklarından kalkarak uçuş görevlilerinin yanına koştu.

'YÜZÜ MORARMIŞ BİR ADAM GÖRDÜK'

Uçağın arka taraflarında oturan 31 yaşındaki Raines, yaşananları, “Uçuş görevlisinin sesindeki paniği hissedebiliyordum. Ciddi bir durum yaşandığından emindim" diyerek anlattı. Daha önce hemşirelik yapan çift, uçuş görevlisi tarafından rahatsızlanan yolcunun yanına götürüldüğünde koltuğa yığılmış bir adam gördü.



Değiştiremedikleri uçakta hayat kurtardı Mosmordu, nabzı yoktu ama 15 dakika yetti

Rahatsızlanan yolcunun yanına ulaştıklarında adamın yüzünün morardığını ve nabzının durduğunu dile getiren Shifflett, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Hastanın yanına ulaştığımızda bir uçuş görevlisinin yolcuya temel yaşam desteği (kalp masajı ve suni teneffüsle hayata döndürme) sağlamaya çalıştığını gördük. Ancak bunu yanlış şekilde yapıyordu. Temel yaşam desteğini sağlamak için önce hastanın düz bir zemine yatırılması gerekiyordu. Bu olmadığında yapılacak müdahale hiçbir işe yaramayacaktı."

Uçuş görevlisinden müdahaleyi devralan çift rahatsızlanan yolcuyu koridora çıkararak müdahale etmeye başladı. Çalıştıkları alanın oldukça dar olduğuna dikkat çeken Daniel Shifflett, "Bunu yapmak zordu çünkü çok dar bir koridorunun ortasındaydık. Suni teneffüse başladığımda göğsünün yükselmediğini gördüm. Hastanın solunum yolu kapanmıştı. Neyse ki uçakta tıbbi ekipmanlar vardı. Bunlar içinde hastanın solunum yolunu yolunu açmamız için gereken cihazlar da mevcuttu. Etrafımızda bulunan birkaç yolcunun da yardım etmesiyle bu cihazları müdahaleye uygun hale getirdik. Bu durumda mümkün olan en iyi müdahaleyi yapmaya çalıştık. Yaklaşık 15 dakika sonra, uçak acil iniş yapmaya hazırlandığı sırada rahatsızlanan yolcunun kalbi tekrar atmaya başladı. Uçak acil inişi tamamladığında hastamız uyanıktı" şeklinde konuştu.

‘UÇUŞU DEĞİŞTİRMEDİĞİMİZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ’

Bahamalar'daki 4 günlük bir deniz yolculuğundan sonra eve dönmek için uçağa binen genç çift, o gün iki kez biletlerini değiştirerek farklı bir uçağa geçmeyi denediklerini ancak çok pahalı olduğundan yapamadıklarını söyledi. Yolcu gemisinden saat sabah 09.00’da inen Emily Raines-Daniel Shifflett, uçuşlarının saat 16.00’da olacağını gördüğünde daha erken bir uçuş bulmaya çalışmış olsa da başarısız olmuştu. Emily Raines ve Daniel Shifflett, yaşananların ardından uçuşlarını değiştirmedikleri için çok mutlu olduklarını söyledi.

Değiştiremedikleri uçakta hayat kurtardı Mosmordu, nabzı yoktu ama 15 dakika yetti


Haberin Devamı

Hastanın tepki vermeye başladığında çok sevindiğini belirten Emily Raines, duygularını şu şekilde ifade etti:

"Rahatsızlanan yolcunun gözlerini açık görmek inanılmazdı. Kalp masajı yaptığınızda çoğu zaman hastalar bunu başaramaz. Bu sık karşılaşılan bir durum değil."

Geçtiğimiz 1 Mayıs günü yaşanan olaydan bu yana genç çift, rahatsızlanan yolcu ve ailesiyle iletişimini kesmedi. Mahremiyet gereği adı açıklanmayan yolcunun eşi Emily Raines ve Daniel Shifflett'e attığı mesajda eşinin son durumunu, "Ne olduğundan hâlâ tam olarak emin değiliz. Kalp krizi geçirmiş gibi görünmüyor. Muhtemelen nefes almakta güçlük çekti ve oksijen yetersizliği yaşadı" ifadeleriyle anlattı ve “Hayatını kurtardığınız için size ne kadar teşekkür etsem azdır" diye de ekledi.

Yolcunun eşinin kendilerine teşekkür etmek için postayla bir kutu ev yapımı kurabiye göndereceğini ve daha önce başlarına böyle bir olay gelmediğini ileten çift, "Bu tür şeyler her gün olmuyor. Yardım etmek için orada olabildiğimize gerçekten çok sevindik" yorumunu yaptı.