Dünya Demokratların Senato sevinci

Demokratların Senato sevinci

14.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ara seçimlerde son sonuçlar, Senato’da çoğunluğun Demokratlar’da kaldığını ortaya koyarken, Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’nde “cılız” bir çoğunluk yakalayabildiği belirtiliyor.

Demokratların Senato sevinci

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD’de ara seçim heyecanı oy sayımları henüz tamamlanmadığı için devam ediyor. Bununla birlikte Demokratlar, Nevada’da seçimin galibinin Demokrat senatör Catherine Cortez Masto olmasının ardından Senato’da kontrolü korumayı başarmalarının sevincini yaşıyor. Demokrat Parti’nin Senato’daki sandalye sayısı 50’ye ulaşırken, bu rakamın, partinin Senato’da kontrolü sağlamasına yettiği belirtiliyor.
ABD medyası, oy sayımının halen tamamlanmadığı Nevada eyaletini Demokrat Parti adayı Catherine Cortez Masto’nun az farkla geçerek kazandığını duyurdu. Bu sonuçla birlikte 100 sandalyeli Senato’da, seçimlerden önce olduğu gibi 50 senatör çıkaran Demokratlar, çoğunluğu Cumhuriyetçilere kaybetmemiş oldu. Zira Senato’daki oylamalarda eşitlik sağlandığı durumlarda, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in oyu belirleyici oluyor.
Oy sayımının sürdüğü Temsilciler Meclisi’nde ise beklenti, az farkla da olsa Cumhuriyetçilerin üstünlüğü ele geçireceği yönünde. Bununla birlikte seçimlerden önce ABD medyası ve kamuoyunda, Cumhuriyeçilerin Demokratlara ezici bir üstünlük sağlayarak Senato ve Temsilciler Meclisi’ni kazanacağı yönündeydi. Elbette bu gerçekleşmedi.

Haberin Devamı

Biden: Güçlendim

Nevada’dan gelen haberler ABD Başkanı Joe Biden’ı da memnun etti. ASEAN Zirvesi için gittiği Kamboçya’nın başkenti Punom Pen’de açıklama yapan Biden, “Kendimi iyi hissediyorum ve önümüzdeki iki yıl için heyecanlıyım” dedi. Yarın Endonezya’da yapılacak G20 Zirvesi öncesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesi beklenen Biden, seçim sonuçlarına atıfta bulunarak, “Bu görüşmeye güçlenmiş olarak gireceğimi biliyorum” ifadesini kullandı. Biden, şimdi tüm gözlerin, seçimlerin 6 Aralık’ta yineleneceği Georgia eyaletine çevrildiğini belirtti. Demokratlar bu eyaleti de kazanırsa, Senato’daki durumu 51’e 49 kendi lehlerine çevirebilir.

Gözler Biden-Şi zirvesinde

ABD Başkan Joe Biden, G-20 Zirvesi için gittiği Endonezya’da, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’le göreve başlamasından bu yana ilk kez yüz yüze görüşecek. İki liderin, görüşmede ilişkilerin nasıl yürütülebileceğini ele alacağı belirtiliyor. Biden, görüşmede iki ülkenin kırmızı çizgilerinin ortaya konacağından bahsetti ve Şi’nin Çin’in kritik ulusal çıkarının ne olduğunu anlamak istediğini söyledi. Biden, Şi’yle her zaman açık konuşmalar yaptığını ve bunun da, her ikisinin niyetlerinde yanlış hesaplama yapmalarını engellediğini kaydederek “Ben onu iyi tanıyorum, o beni biliyor. Kırmızı çizgilerimizi ve bizler için en önemli şeyleri belirlememiz lazım” dedi.

Haberin Devamı

Tayvan konuşulabilir

Biden’ın Çin’in ekonomik uygulamalarıyla ilgili Şi’ye bir mesaj vermesine, ayrıca Tayvan’ın da iki ismin gündeminde olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Biden’ın, Çin’in saldırması durumunda ülkesinin Tayvan’ı savunacağını de iletmesi, Pekin yönetiminin insan hakları ihlallerini gündeme getirmesi bekleniyor.
Bu arada ABD Başkanı’nın ayrıca Şi’den, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali konusunda daha kararlı duruş sergilemesini isteyebileceği belirtiliyor. Nitekim Çin Devlet Başkanı, Putin’i kamuoyunda eleştirmemiş ancak Moskova’ya askeri destek de sağlamamıştı.