Dünya Destek ziyaretleri

Destek ziyaretleri

15.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremin ardından bakan düzeyinde destek ziyaretleri başladı. İsrail Dışişleri Bakanı Cohen dün Ankara’da Çavuşoğlu ile görüşürken, Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan’ın da bugün Türkiye’ye geleceği bildirildi.

Destek ziyaretleri

Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin ardından, müttefik ülkelerin bakan düzeyinde destek ziyaretleri de hızlandı. Nitekim Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın ardından dün de İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen Ankara’ya geldi. Bugün de Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan Türkiye’ye gelecek.

Haberin Devamı

Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen Cohen, “Bu felakete, cevabı birlikte vereceğiz. Türkiye, 11 yıl önce yangın yaşadığımızda uçaklarını gönderdi, yardımlarını sundu, teşekkür ediyoruz. İsrail, 1999 depreminde de buradaydı. Bu trajediden etkilenenlerin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışacağız. İsrail, Türkiye’nin yanındadır” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilen Cohen, Anıtkabir’i ziyaret etti, ardından Kahramanmaraş’a geçerek İsrailli ekipler ve sahra hastanesinin faaliyetlerini yerinde gördü. İsrail’in desteğine teşekkür eden Çavuşoğlu ise, “Türkiye’ye ilk destek gönderen ülkelerden biri İsrail oldu. Kahramanmaraş’ta 19 kişiyi enkazdan kurtardılar. Görevini tamamlayan ekibin bir kısmı ülkelerine geri döndü. Kahramanmaraş’ta bir sahra hastanesi kurdular, bir askeri kargo uçağını ülkemize tahsis ettiler. İsrail’de bazı belediyeler, binasını Türk bayrağının renkleri ile ışıklandırdı; dayanışma gösterdiler” dedi.

Haberin Devamı

Destek ziyaretleri

Ermeni Bakan geliyor

Çavuşoğlu deprem zamanındaki dayanışmanın Yunanistan ile de yeni bir sayfa açılmasına vesile olması temennisinde de bulundu. Yunanistan’dan da sıcak mesajlar gelmeye devam ediyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, depremlerle ilgili soruları yanıtlarken Türkiye’ye yardımların süreceğini belirterek “Bu depremi, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi için güzel bir fırsata dönüştürülebilir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan’ın da bugün Türkiye’ye geleceği, Çavuşoğlu ile görüşmelerinin ardından Adıyaman’a gideceği belirtildi.

‘BLINKEN GELECEK’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın gelecek hafta depremler nedeniyle Türkiye’ye “dayanışma ziyareti” gerçekleştireceği öne sürüldü. Katar basınına konuşan Türk kaynaklar, Blinken’ın ziyaretinin ana odağının “deprem için Ankara’ya yardım çalışmaları için görüşme” olacağı söylendi. Kaynaklar ziyaretin aslında depremlerden önce planlandığını da ifade etti. Biden yönetimi, şu ana kadar Türkiye’ye bakan seviyesinde ziyaret gerçekleştirmemişti.

Haberin Devamı

Öte yandan Amerikan Dışişleri Sözcüsü Ned Price, günlük brifinginde, “Yaşanan elim afetin görüntüleri insanı derinden sarsıyor. İhtiyaç halindeki insanlara yardımcı olmak için gece gündüz çalışıyoruz. Bu deprem yalnızca Suriye’yi ve Türkiye’yi değil, getirdiği yıkım ve can kaybıyla tüm dünyayı sarstı” dedi. ABD’nin, Türkiye’nin arama, kurtarma, toparlanma ve yardım çabalarına destek vermeyi sürdüreceğini belirten Price, “Depremden etkilenen bölgelerde yaşayan insanlar bize güveniyor. Bu ihtiyaç anında kendilerine yardımcı olmamız için insanlığın ortak vicdanına güveniyorlar. Onları yüzüstü bırakamayız. Bu siyasi bir mesele değil, insani bir meseledir” ifadelerini kullandı. -DIŞ HABERLER SERVİSİ