Dünya Dijital mirasını kime bırakırsın?

Dijital mirasını kime bırakırsın?

22.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bu teknoloji çağında geleneksel vasiyet yetmiyor. Artık bir de öldükten sonra dijital mirasınızın değerlendirilmesi için vasiyet bırakmanız tavsiye ediliyor.

Dijital mirasını kime bırakırsın

Vasiyetname hazırlamak, öldüğünüzde paranıza, malınıza mülkünüze ne olacağını, onları kime bırakacağınızı belirlemenizi sağlar. Ancak bu internet çağında geleneksel olanın yanında bir de dijital mirasınızı öldükten sonra kime bırakacağınıza dair bir vasiyet hazırlamanız tavsiye ediliyor. Bu, her ne kadar şimdilik resmi bir belge olmasa da ileride yasal bir hale gelebilir. Çünkü teknolojide birçok buluş, uygulamaya konulduktan sonra yasal düzenlemeye kavuşuyor.

Haberin Devamı

‘Aileniz için değerli’

Dijital miras, e-postanızdan sosyal medya hesaplarınıza, varsa web sitenize, görsel malzemelerinize kadar fiziksel olarak depolanmayan her şeyi kapsıyor. Bir uzman, “İnsanlar dijital miraslarını hiç dikkate almıyor ama vefat ettiklerinde bu konu aileleri için bir sorun oluşturabiliyor” dedi. İngiliz “Guardian” gazetesine konuşan uzmanlar, “Dijital dileklerinizi içeren bir belge, geleneksel vasiyetname gibi yasal açıdan bağlayıcı olmasa da sevdikleriniz için değerlidir” dedi.

Teknolojik vâsi atayın

Dijital vasiyetname için öncelikle çevrimiçi hesaplarınızı içeren bir liste hazırlayın. 

Siz öldükten sonra hesaplarınızı açık bırakması veya kapatması için bir yakınınızı dijital vâsi olarak atayın. 

Haberin Devamı

Şifrelerinizi de bu güvendiğiniz vâsiye bildirin. 

Dijital vasiyetnamenizde yer alacak “dilek mektubu”nda öldükten sonra hesaplarınızda hangi işlemlerin yapılmasını istediğinizi yazın. 

Değerli fotoğrafları ve videoları bir sabit sürücüye yedeklemeye, uygulayıcılarınızdan birine bunun nerede olduğunu söylemeye değer. 

Platformlar hazırlıklı

Facebook gibi bazı sosyal medya platformları, öldüğünüzde hesabınızı yönetebilecekbir kişiyi eklemenize olanak tanır .
Instagram’da anıtlaştırma ve silme özellikleri bulunmaktadır.
Apple, ölümünüzden sonra hesabınıza erişebilecek bir veya daha fazla kişiyi eski kişiler olarak adlandırmanıza olanak tanır.

Google, bir hesabın ne zaman devre dışı olarak kabul edilmesi gerektiğini (üç ila 18 ay arasında) onaylayan bir özelliğe sahiptir; bu sürenin sonunda en fazla 10 kişi bilgilendirilebilir ve mesajlarınızı, e-postalarınızı onlar yönlendirebilir.