Dünya Dünya acele ediyor! Türkiye'ye akın akın geliyorlar

Dünya acele ediyor! Türkiye'ye akın akın geliyorlar

07.02.2023 - 14:43 | Son Güncellenme:

Havalimanlarına teker teker inen uçaklarda arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra özel eğitilmiş köpekler de var. Türkiye'ye yardım gönderen ülkelerin listesi hayli uzun: Avustralya'dan Azerbaycan'a, Japonya'dan Yunanistan'a, ABD'den Lübnan'a, İsrail'den Almanya'ya, Güney Kore'den Katar'a, Rusya'dan İspanya'ya, Japonya'dan Tayvan'a yeryüzünün dört bir yanından ekipler depremzedeler için koştu. ABD'li ekibin 1999 Marmara depreminde de Türkiye'ye geldiği ortaya çıktı.

Türkiye'nin güneyi ve güneydoğusunu vuran tarihi depremlerin ardından dünya ayağa kalktı, kurtarma ve yardım ekipleri bir bir yola çıktı. Avustralya'dan Azerbaycan'a, Japonya'dan Yunanistan'a, ABD'den Lübnan'a, İsrail'den Almanya'ya, Güney Kore'den Katar'a, Rusya'dan İspanya'ya, Japonya'dan Tayvan'a yeryüzünün dört bir yanından uçaklar havalandı. 

Haberin Devamı

Salı günü öğle saatleri itibarıyla başka ülkelerden 3 bin 294 arama kurtarma uzmanı sahdaa. Halihazırda 14 ülke fiilen sahada, 70'in üzerinde ülke ekip gönderiyor.

Avrupa Birliği, AB Sivil Koruma Mekanizması'nı Pazartesi günü depremden saatler sonra aktif hale getirdi. AB, 17 birlik üyesi ile Arnavutluk ve Karadağ'dan 27 arama kurtarma ekibinin Türkiye'ye doğru yola çıktığını duyurdu. Almanya, İspanya, Slovenya, Avusturya, Polonya, Yunanistan, Hırvatistan, Portekiz, Bulgaristan, Estonya, Fransa, İtalya, Malta, Hollanda, Romanya, Çekya'dan 1155 uzman ve 72 özel eğitimli köpek deprem bölgesinde görev yapacak.

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), çığ gibi büyüyen kampanyaları 'Dünya güçleri Türkiye ve Suriye'ye deprem yardımları için acele ediyor' başlığıyla abonelerine geçti. Dünya Sağlık Örgütü ise, depremlerin başta Türkiye ve güney komşusu Suriye'de olmak üzere 23 milyon insanı etkilediğini duyurdu.

Haberin Devamı

MOLDOVA

Doğu Avrupa ülkesi, deprem bölgesine 55 uzman ve 12 araçlık bir arama kurtarma ekibi sevk etti. Moldova lideri Maya Sandu, yola çıkan ekibe dair bilgileri Twitter hesabından paylaştı.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

UKRAYNA

Rus işgalcilere karşı savaşan Ukrayna'da ülkenin lideri Vladimir Zelenskiy, Türkiye'ye insani yardımın sağlanmasına ilişkin kararı imzaladı.

Başkent Kiev'deki Türkiye Büyükelçiliği önüne ise şehir sakinleri çiçekler bırakıyor, mumlar yakıyor.

KAZAKİSTAN

Kazakistan'dan havalanıp Gaziantep'e doğru giden uçakta, 41 kişilik arama kurtarma ekibi ve ekipmanları vardı. Ekipte doktorlar ve özel eğitimli köpekler de bulunuyor.

Orta Asya ülkesinde Türkiye için bir yardım kampanyası başlatılırken, sosyal medya kullanıcıları Kazak-Türk bayraklarının yer aldığı 'Biz beraberiz' sloganıyla paylaşımlar yapıyor.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

GÜNEY KORE

Asya ülkesi Türkiye'ye kurtarma görevlileri ve acil tıbbi yardım malzemesi gönderiyor. Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, ekiplerin Türkiye'ye doğru yola çıkması talimatı verdi. Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada "Yoon ilgili devlet birimlerine, Türkiye'nin ihtiyaç duyulması halinde ek destek önlemleri almaları için talimat verdi" denildi.

Haberin Devamı

AVUSTRALYA-YENİ ZELANDA

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, depremzedelere ulaştırılmak üzere insani yardım gruplarına ilk etapta 10 milyon dolarlık yardım sağlayacaklarını açıkladı.

Avustralya'nın komşusu Yeni Zelanda ise 1,5 milyon dolarlık yardımda bulunacak.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

ABD

Depremin ardından ilk açıklamayı yapan ülkelerden biri olan ABD, 79 kişilik arama kurtarma ekibini yola çıkarıyor. Ekiplerden biri Virginia eyaletinin Fairfax ilçesinden ve diğeri de California eyaletinin Los Angeles kentinden.

Fairfax'ten Türkiye'ye gleecek Virginia Görev Gücü 1 adlı ekip, 17 Ağustos 1999'daki Marmara depreminde ve Kasım 1999'daki Düzce depreminde de sahadaydı.

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayıp taziye dileklerini iletti.

Türkiye’de meydana gelen depremlerin ardından ABD’de yardım seferberliği başladı. Birçok eyaletten gönderilen yardımlar, Türkiye’nin Washington DC Büyükelçiliği’nde toplanmasının ardından paketlenerek deprem bölgelerine gönderilmek üzere hazırlanıyor. Washington DC'de yaşayan Yalız Küçük, sabah saatlerinden bu yana büyükelçilikteki çalışmalara yardımcı olduğunu belirterek, genel olarak gelen yardımların kışlık kıyafet, çocuk kıyafetleri ve bebek bezi olduğunu ifade etti. Yardım çalışmalarına destek olan Emine Kumcu ise, kıyafetlerin yanı sıra çok sayıda ilacın da büyükelçiliğe gönderildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Yardım seferberliğine ABD’de yaşayan Azerbaycanlılar da destek veriyor. Azerbaycanlı Yaqub Yakublu, "Washington, Virginia ve Maryland'de yaşayan biz Azerbaycanlılar, felaket haberini aldıktan sonra kendi aramızda yardım toplamaya başladık. Bugün o yardımları göndermek için geldik. Nerede olursak olalım Azerbaycanlılar her zaman Türkiye'nin yanındadır" dedi.

Yardım çalışmalarına destek olan Öznur ise, vatandaşların gönderdikleri yardımları ayırarak kutuladığını ve kargoya verilmek üzere hazır hale getirdiğini belirtti.

Hilmit Egeli, sabah 07.30’dan bu yana büyükelçilikte olduğunu ifade ederek, “Depremzedeler için yardım topluyor, arkadaşlara yardım ediyoruz. Mont var, pantolon var. Olmayan bir şey yok, bence her şey var” dedi.

Haberin Devamı

 

AZERBAYCAN

Deprem duyulur duyulmaz Türkiye'ye ilk kurtarma ekibini yollayan ülke, kardeş Azerbaycan oldu. 400'ü aşkın kişiden oluşan yardım ekibinin bir kısmı çoktan deprem bölgesine ulaştı.

Bakü yönetimi ayrıca, bugün Türkiye'ye iki uçak dolusu yardım gönderiyor. Uçaklarda her türlü tıbbi malzeme ve teçhizatla donatılmış seyyar sahra hastanesi bulunuyor.

Yanı sıra Azerbaycan'da 'Seninleyim Türkiye'm' adıyla bir yardım kampanyası başlatıldı.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

YUNANİSTAN

Komşu Yunanistan, depremin gerçekleştiği 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'ye 21 kişilik yardım ekibi, özel eğitim almış iki köpek, kurtarma faaliyetlerinde kullanılacak özel ekipman, beş doktor gönderdi. Ekip, başkent Atina yakınlarındaki Elefsina Hava Üssü'nden kalkan uçakla Türkiye'ye ulaştı. Yunan medyası, enkazda çalışmalara başlayan ekibin fotoğrafını paylaştı. 

Başbakan Kiryakos Miçotakis ise, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı. Miçotakis, depremzedelere ilaç, çadır, battaniye ve sağlık ekipleri yollamaya hazır olduklarını da belirtti.

KATAR

Katar, Türkiye'ye 120 kişilik kurtarma ekibinin yanı sıra 'sahra hastanesi, yardım malzemeleri, çadırlar ve kışlık malzeme' yolluyor. Uluslararası haber ajansları, Katar'dan kalkış yapmaya hazırlanan uçakların fotoğraflarını servis ediyor.

Doha yönetimi ayrıca, Türkiye'de 10 bin konteyner ev kuracak. 

JAPONYA

Japonya Dışişleri Bakanlığı, 75 kişiden oluşan kurtarma ve yardım ekibini Türkiye'ye gönderiyor. İlk 18 kişiyi taşıyan uçak bu sabah İstanbul'a indi. Tokyo yönetimi ayrıca depremzedeler için acil insani yardım da sağlayacak.

Arama kurtarma ekibi şefi Hideaki Yamamoto, "Deprem bölgelerinde elimizden geleni yapacağız" dedi. 

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

ALMANYA

Almanya'nın Köln kentinde yer alan havalimanındaki kurtarma ekipleri, Türkiye'ye doğru uçmaya hazırlanıyor. Ekipte 41 arama kurtarma görevlisi ve yedi köpek var.

Almanya acil durum jeneratörleri, çadırlar ve battaniyelerden oluşan yardım malzemeleri hazırladı. Berlin yönetimi ayrıca, acil durum barınakları ve su arıtma üniteleri sağlayabileceğini kaydetti.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, başkent Berlin'de yaşayan Türklerin birkaç saat içinde topladıkları yardımı kamyonlara yüklediğini bildiriyor.

İNGİLTERE

İngiltere, Türkiye'ye 76 kişilik bir arama kurtarma ekibi dahil acil destek yolladı. Ekipte kurtarma köpekleri de bulunuyor. Londra yönetimi, gerektiğinde daha fazla destek için hazır olduğunu açıkladı.

BULGARİSTAN

Türkiye'nin batı komşusu Bulgaristan, depremden birkaç saat sonra 59 kişilik bir kurtarma ekibini yola çıkardı. 19 kurtarma aracından oluşan ekip, Edirne'deki Kapıkule Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

 

İSVİÇRE

Zürih Havalimanı'ndan kalkan bir uçak, İsviçreli kurtarma görevlileri ve uzmanları taşıyordu. Türkiye'ye doğru hareket eden uçakta 22 personelden oluşan REDOG ekibinin yanı sıra ayrıca 14 özel eğitimli köpek de vardı. İsviçre yanı sıra Türkiye'ye 80 uzman yolluyor.

ÇİN

İlk arama kurtarma ekibi bugün Türkiye'ye doğru hareket etti, sekiz kişilik Ramunion Kurtarma Ekibi gelişmiş radar donanımları ve ekipmanlarına sahip. Özel eğitimli bir köpek de yine Çin uçağında.

Türkiye'deki enkazları tarayacak ekip, 2008 yılından beri 287 uluslararası ve yerel kurtarma operasyonuna katıldı.

Pekin yönetimi ise, acil insani yardım mekanizmasını devreye soktu ve Türkiye'ye 40 milyon yuan (5,8 milyon dolar) değerinde yardım kararı aldı.

TAYVAN

Güney Asya ülkesi Tayvan, 130 kişilik kurtarma ekibi, beş arama köpeği ve 13 ton yardım malzemesini Türkiye'ye doğru yola çıkardı.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

 LÜBNAN

Tarihi depremlerin şiddetli şekilde hissedildiği Lübnan da Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderiyor. Lübnan ordusunun kurtarma birlikleri, teknik malzemeleriyle birlikte başkent Beyrut'taki havalimanından Türkiye'ye uçtu.

HİNDİSTAN

Dışişleri Bakanlığı, 100 kişilik arama ve kurtarma ekibinin yanı sıra özel olarak eğitilmiş köpeklerin, önemli tıbbi malzemelerle birlikte doktor ve sağlık personelinin Türkiye'ye doğru yola çıkacağını duyurdu.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

 

HOLLANDA

Hollanda Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi’ne bağlı 65 kurtarma görevlisi ve sekiz özel eğitimli köpek, Türkiye'ye hareket etti. Yerel saatle 19:00 civarında Eindhoven’den hareket eden Hollanda kurtarma ekibine, 15 ton ağır kurtarma ekipmanı bulunan bir kargo uçağı da eşlik ediyordu. Ekipte, asker, polis, itfaiye ekibi ve ambulans görevlileri yer alıyor.

Hollanda Kızılhaçı da, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için bir yardım kampanyası başlattı. Kampanyada 24 saatte 1,2 milyon eurodan fazla para toplandı. Hollanda Kızılhaç'ına göre, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için toplam 70 milyon euroluk bir desteğe ihtiyaç var. Örgüt, deprem bölgesine çok satışa çadır, battaniye ve gıda maddesi gönderiyor.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Türkiye'ye inen yardım uçağı sahra hastanesi taşıyordu. Körfez ülkesi, Suriye'ye de yardım ekibi gönderdi.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

 

ÇEKYA

Avrupa ülkesi Çekya aralarında itfaiyeci, doktor ve mühendislerin bulunduğu 68 kişilik ekip yolladı. Ekip Ostrava'daki Leos Janacek Havalimanı'ndan uçağa bindi.

FRANSA

Paris yönetimi, 139 arama kurtarma görevlisini Pazartesi akşamı Türkiye'ye yolladı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "Fransa bu korkunç koşullarda Türkiye ile tam dayanışma içindedir" mesajını paylaştı.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

 

RUSYA

Türkiye'ye 100 kişilik arama kurtarma ekibi sevk eden Rusya, ayrıca depremzedeler için 40 doktorun görev alacağı sahra hastanesi kuracak. Rusya'dan kalkış yapan iki Il-76 ile bir adet An-148 uçağı Adana'ya indi.

Rusya lideri Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayıp taziyelerini iletti. 

ÖZBEKİSTAN

Deprem bölgesine hareket eden 100 kişilik Özbek ekibinin yanı sıra yardım, uçağı insani yardım ve özel ekipman da taşıyor.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

İSPANYA

İspanyol kurtarma ekipleri, Türkiye'ye doğru havalanacak uçağa ekipmanlarıyla birlikte Madrid'deki Barajas havalimanından bindi. 85 kişilik ekipte gönüllü itfaiyeciler de bulunuyor.

İspanya'nın Ankara Büyükelçiliği ise, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda depremden etkilenen bölgelerde START Hastanesi isimli özel sağlık çadırları kuracağını bildirdi. Bu tesislerde iki cerrahi ünite, çeşitli ekipman ve 70 doktor bulunacak.

Savunma Bakanı Margarita Robles yaptığı açıklamada, yaşanan deprem felaketinin ardından Türkiye’ye kurtarma ekipleri, bol miktarda ekipman ve yardım malzemeleri taşıyan İspanya Donanması’na ait “Juan Carlos I” ve “Galicia” adlı gemiler ile 2 adet uçağın gönderildiğini bildirdi. Robles, gönderilen gemilerde 500 adet deniz piyadesi ile depremde göçük altında kalanları kurtarmak için kullanılacak çok miktarda malzemenin yer aldığını ifade ederek, İspanya Askeri Acil Durum Birimi (UME) ile Madrid İtfaiyesi’ne ait kurtarma ekiplerinin de bir an önce çalışmalara başlamaları adına 2 ayrı uçakla Adana’ya iniş yapmak üzere ülkeden ayrıldıklarını bildirdi.

Bakan Robles, felaket nedeniyle ciddi hasarın meydana geldiği bölgede ulaşım zorluğunun bilincinde olduklarını ancak yine de uçakların direk olarak Adana’ya iniş yapmasını planladıklarını belirterek, Juan Carlos I ve Galicia gemilerinin de içerisinde bulunan deniz piyadelerini deniz yoluyla bölgeye ulaştırılarak arama-kurtarma çalışmalarına katılmalarını sağlamak amacıyla hazırlandıklarını söyledi. Robles, “Şu anda insanları kurtarmak zorunda olduğumuz ortada ve kaybedilecek zaman yok. Kurtarma çalışmaları için yeterli miktarda ekipman ile yola çıkan UME ve İtfaiye ekiplerinin hedefi, Adana’ya ulaştıkları andan itibaren kurtarma operasyonlarına başlamaktır” dedi.

Bakan Robles, bölgeye gönderilen personelin “ahlak, güç ve bağlılık” bilincinde ve gayet tedarikli olduklarına da vurgu yaptı.

CEZAYİR

Kuzey Afrika ülkesi, aralarında sağlık uzmanlarınında bulunduğu 89 kişilik arama kurtarma ekibini deprem bölgesine yolladı.

BELÇİKA

Belçika, Türkiye'ye sağlık ekibi göndermeye hazırlanıyor. Belçika'daki Flaman hükümeti ize, depremden etkilenenler için 200 bin euroluk bir acil yardım paketi oluşturdu. Yardım miktarının artırılması bekleniyor.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

İSRAİL

Aralarında İsrail askerlerinin de bulunduğu 'Zeytin Dalları' adlı ortak insani yardım ekibi, Pazartesi akşam saatlerinde Türkiye'ye uçtu. İsrail ordusu, 150 kişilik ekibin üçte birinin idare ve istihbarat elemanlarından oluştuğunu, kalan üçte ikinin ise kurtarma, tıp ve mühendislik alanlarında uzman olduğunu açıkladı. İsrailli uzmanlar, bugüne kadar 30 ayrı kurtarma operasyonu yürüttü.

Deprem bölgesinde bir sahra hastanesi de kuracak olan Tel Aviv yönetimi, ekiplerin arama kurtarma görevine hemen başlayacağını bildirdi.

 

İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ: SAHRA HASTANESİ İÇİN TÜRKİYE'YE EKİPMAN ULAŞTIRILACAK

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, "Ağır can ve mal kaybına sebep olan depremlerin acısını yüreğimizde hissediyoruz. İlk depremin hemen ardından, dördüncü seviye alarm verilmesiyle birlikte, büyükelçiliğimizin girişimleriyle, iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları ivedilikle bölgeye yardım ulaştırılması için iletişime geçmiştir. Aynı gün, İsrail Silahlı Kuvvetleri, İsrail Dışişleri Bakanlığı ve İsrail Savunma Bakanlığı'nın müşterek girişimi olan 'Zeytin Dalları' İnsani Yardım Ekibi afetten etkilenen bölgelerde arama-kurtarma çalışmalarına katılmak ve depremden etkilenen vatandaşlara insani yardım ulaştırmak üzere Adana'ya intikal etmiştir" denildi.

Öncü ekip bölgeye ulaştıktan sonra 7 Şubat sabahı arama-kurtarma uzmanları ve sağlık görevlilerinin de olduğu, afet sonrası müdahale konusunda deneyimli 167 kişilik asli ekibin arama kurtarma köpekleri ve ilk etapta gerekli 16 ton acil yardım malzemesi ve teknik ekipman ile bölgeye ulaştığı belirtilerek, "İsrail Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Nadav Markman tarafından karşılanan ekip, ivedilikle afet bölgelerine hareket etmiştir. Yarın (8 Şubat) itibarıyla tam teşekküllü bir sahra hastanesinin kurulması için gerekli ekipman ve görevli sağlık personelinin bölgeye ulaşması için de çalışmalar tamamlanmak üzeredir" denildi.

İTALYA

Acil durum ve itfaiye ekiplerinden oluşan ilk sivil savunma ekibi, depremin hemen ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmak için yola yola çıktı.

GÜRCİSTAN

Türkiye'nin doğu komşusu Gürcistan, itfaiyecilerden oluşan 60 kişilik arama kurtarma ekibini sınırdan geçirdi.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

 

PAKİSTAN

Türkiye'ye uçan arama kurtarma ekiplerine doktorlar ve sağlık personeli eşlik etti. İslamabad yönetimi, ilaç ve diğer yardım malzemeleriyle dolu bir uçağı daha Türkiye'ye yollayacak.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bir araya gelenler depremlerde yaşamını yitirenler için sessizce bekledi ve mum yaktı. 

AVUSTURYA

Avrupa ülkesinden havalanan uçakta ordu mensubu 84 kişilik arama kurtarma ekibi vardı.

HIRVATİSTAN

Balkan ülkesi Hırvatistan, Türkiye'ye 40 kişiden oluşan kurtarma ekibi yolladı. Sırbistan ise 21 kişilik ekip gönderiyor.

ERMENİSTAN

Türkiye'ye başsağlığı mesajı gönderen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin depremzedelere yardım sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.

BELARUS

Doğu Avrupa ülkesi Belarus da yardım seferberliğine katıldı. 64 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi, Türkiye'ye gönderiliyor.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

'SARAYBOSNA TÜRKİYE'NİN YANINDA'

Birçok ülke ve şehirde ise Türkiye ile dayanışmayı göstermek için sembol binalar ve stadyumlar Türk bayrağının renkleriyle aydınlatıldı. Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Ulusal Kütüphane binasına 'Saraybosna Türkiye ve Suriye'deki insanların yanında' mesajı yansıtıldı.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

STADYUM IŞIKLANDIRILDI

Belçika'nın Ghent kentinde, Belçika 1. ligi ekiplerinden K.A.A Ghent'in maçlarını oynadığı Ghelamco Arena Stadyumu, dayanışma için Türk bayrağıyla ışıklandırıldı.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de ise belediye binasına Türk bayrağı yansıtıldı, Twitter'dan "Tel Aviv Belediyesi Türkiye ile dayanışma için ışık yaktı" mesajı paylaşıldı.

BELÇİKA, TÜRKİYE’YE SAHRA HASTANESİ KURACAK

Belçika Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama, “Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği ile yürütülen yakın çalışma ile acil ihtiyaçlar kapsamında Türkiye’nin deprem bölgesinde ihtiyacı olan yardımları tespit ettik” denildi. Açıklamada, “Sahra hastanemiz Türkiye’ye günde yüzden fazla hasta kabul etme ve 20 hastayı gece ağırlayabilme imkanı sunacak. Ekibimiz Belçikalı uzman doktorlar, cerrahlar ve acil hasta bakıcıları gibi sağlık alanında tecrübeli personelden oluşacak. Ekibimiz ayrıca yerinde ameliyat yapmaya haiz olacak. Bunun yanında ana-çocuk sağlığı hizmeti de verilecektir” ifadelerine yer verildi.

SAHRA HASTANESİ HAFTAYA HİZMETE GİRECEK

Türkiye’ye gönderilecek sağlık ekibinin 70 ila 80 kişiden oluşacağı ve büyük yük altındaki Türk hastane ve sağlık personeline bir nebze destek olacağı belirtildi. Sahra hastanesinin kurulması için yarın uzman bir keşif ekibinin bölgeye giderek uygun yeri tespit edeceği, ardından en geç gelecek hafta perşembe gününe kadar hastanenin kurulumunun tamamlanacağı aktarıldı. Yaklaşık 30 konteynerden oluştuğu belirtilen hastanenin Belçika’ya yaklaşık 8 milyon euroluk bir maliyeti olacağı ifade edildi.

TAYLAND

Tayland Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Tayland Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai'nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğü ve Türkiye'ye 20 kişilik bir arama kurtarma ekibi göndermek üzere çalışma başlatıldığı bildirildi.

Dünya acele ediyor Türkiyeye akın akın geliyorlar

Tayland Afet Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Tayland’ın en etkili arama-kurtarma ekiplerinden biri olan Urban Search and Rescue’den (USAR) 20 kişilik profesyonel bir takımın özel ekipman ile beraber Türkiye’ye hareket etmek üzere hazırlık yaptığı bildirdi. Türkiye’nin Bangkok Büyükelçiliği gelen yoğun yardım talepleri üzerine Türkiye’ye gönderilmek üzere acil erzak yardımı organizasyonu başlattığını duyurdu.