Dünya Dünya İstanbul'daki tarihi zirveyi konuşuyor: 'Dönüm noktası'

Dünya İstanbul'daki tarihi zirveyi konuşuyor: 'Dönüm noktası'

29.03.2022 - 17:34 | Son Güncellenme:

Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşı sürerken tarihi bir zirveye ev sahipliği yaptı. Dünya, ateşkes umuduyla Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşen görüşmeleri nefesini tutarak takip etti. Dünyanın dört bir yanında çıkan haberlerde, İstanbul'daki barış müzakelerinde bugüne kadarki en önemli atılım anı olduğu vurgulanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "haftanın şahsiyeti" olarak bahsedildi.

BBC Ortadoğu muhabiri Tom Bateman, İstanbul'daki görüşmelerin sonucunun bir dönüm noktası gibi göründüğünü yazdı. BBC için kaleme aldığı analizde Bateman, "Görüşmeler beklenenden bir saat önce sona erdi. Ukraynalı heyetin bir kısmı basınla konuşmak için" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

O noktada işlerin daha kötüye gidebileceğini düşündüğümü söyleyen BBC muhabiri, yanıldığını ve bu anın, işgalin başlamasından bu yana en önemli diplomatik an haline geldiğini dile getirdi.

Rusya'nın Kiev ve Çernihiv çevresindeki operasyonlarını “büyük ölçüde azaltacağını” açıklamasının, bu tartışmalarda bir ivme olduğunu gösterdiğini yazan BBC haberinde, bundan sonraki durumun yakından izleneceği belirtildi.

"BUGÜNE KADARKİ EN ÖNEMLİ ATILIM"

Haberde savaşın devam ettiği ve ülkelerin birbirine güven duymadığı belirtilse de, İstanbul'daki barış müzakelerinde bugüne kadarki en önemli atılım anı olduğu vurgulandı.

Rus devlet haber ajansı RIA-Novosti'nin haberine göre, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmelerine giden Rus heyeti, görüşmelerin ilk gününden sonra Ukrayna'ya yönelik çatışmayı azaltmak için iki adım duyurdu.

Haberin Devamı

"MÜZAKERELER YAPICI OLDU"

RIA, "Kiev ve Çernihiv yönlerindeki askeri faaliyetlerde ciddi bir azalma" olacağını, ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky arasında aynı anda bir görüşme olasılığı olduğunu söyledi.

Dünya İstanbuldaki tarihi zirveyi konuşuyor: Dönüm noktası

ABD'nin Washington Post gazetesi ise haberinde, "Bir günlük görüşmelerden sonra, Ukraynalı müzakereciler Rusya'nın dikkate alacağını söylediği bazı önerileri özetledi ve Moskova, "karşılıklı güveni artırmak ve daha fazla müzakere için gerekli koşulları yaratmak için Kiev ve Çernihiv yakınlarındaki askeri faaliyetleri "büyük ölçüde azaltacağını" söyledi." diye yazdı.

Haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Vladimir Medinsky'nin "müzakerelerin yapıcı olduğununa" dair açıklamalarına yer verilirken, Rusya'nın çatışmayı azaltmak için adımlar attığı belirtildi.

"HAFTANIN ŞAHSİYETİ ERDOĞAN"

Alman gazeteci-yazar Wolfram Weimer, NTV Online’da “Haftanın Şahsiyeti” köşesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yer verdi. “Haftanın Şahsiyeti Erdoğan” başlığıyla yeni bir makale yayınlayan Weimer, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa dair dikkat çekici ifadeler kullandı. Ateşkesin sağlanabilmesi için barış görüşmelerini Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail, İsviçre, Papa veya Birleşmiş Milletler’in değil Erdoğan’ın İstanbul’da organize edebildiğini söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul’daki müzakere görüşmeleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Weimer, “Dünya İstanbul'a bakıyor ve barış umuyor. Rusya ve Ukrayna temsilcileri, Türk metropolünde ateşkes hakkında görüşmek istiyor" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN HER İKİ ÜLKE İLE İLİŞKİLERİ İYİ"

CNN International, haberinde Cumhurbaşkanı Türkiye'nin hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi ilişkileri olduğunu vurguladı. CNN ayrıca, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, Ukrayna ve Rus heyetleri arasında bazı konularda "uzlaşma ve ortak anlayışa" varıldı açıklamalarına yer verdi.

"TESADÜF DEĞİL"

Çin'de yayınlanan Chengdu Shangbao gazetesi ise, Türkiye'nin NATO üyesi olarak iki tarafın da güvenini kazandığını yazdı ve müzakerelerin İstanbul’da yapılmasının "tesadüf olmadığını" belirtti.