Dünya Dünya kavruldu

Dünya kavruldu

12.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Meteoroloji Örgütü, küresel deniz yüzeyi sıcaklıklarının mayıs, haziran ve temmuz aylarında rekor seviyeye ulaştığını, bunun daha da artacağını açıkladı.

Dünya kavruldu

WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü) İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, bu ayın ilk haftasının “şimdiye kadar kaydedilen en sıcak hafta” olarak kabul edilebileceğini aktardı.

Haberin Devamı

WMO tarafından yapılan açıklamada da küresel deniz yüzeyi sıcaklıklarının mayıs, haziran ve temmuzda rekor seviyeye ulaştığı, bunun daha da artacağı bildirildi. Açıklamada, Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinde deniz yüzeyi sıcaklıklarında “benzeri görülmemiş bir artış” gözlemlendiği belirtildi. El Nino hava koşullarının etkisiyle halihazırda kaydedilen en sıcak haziran ayının yaşandığını bildiren WMO, sıcaklık rekorlarının daha artacağını açıkladı.

‘Buzul erimesi korkunç’

WMO’nun Dünya İklim Araştırma Programı Başkanı Michael Sparrow da “Antarktika çevresinde gerçekleşen deniz buzundaki erimelerin gerçekten eşi benzeri görülmemiştir” değerlendirmesinde bulundu. El Nino’nun etkilerinin muhtemelen yıl içinde daha şiddetli hissedileceğini belirten Sparrow, “El Nino henüz tam anlamıyla harekete geçmedi” dedi.

Haberin Devamı

İtalya’da rekor sıcaklık

Avrupa’nın büyük bir bölümünü şiddetli bir sıcak hava dalgası sararken, İtalya’daki sıcaklıkların bu hafta Avrupa rekoru kırması bekleniyor. Avrupa’da Sicilya ve Sardunya adalarının 47- 48 derecelik sıcağa ulaşacağı tahmin ediliyor. Avrupa tarihindeki en yüksek sıcaklık rekoru, 11 Ağustos 2021’de Sicilya’nın Syracuse eyaletindeki bir kasaba olan Floridia’da 48.8 derecelik sıcaklığın kaydedilmesiyle kırılmıştı.

 İspanya ve Yunanistan’da alarm 

*İspanya’da sıcaklığın güney bölgelerde 44 dereceye yükselebileceği bildirildi.

*Yunanistan’da ortalama sıcaklığın 42 ile 43 dereceye ulaşacağı tahmin ediliyor. Yunanistan’da bu yaz ilk kez görülen sıcak hava dalgasının cuma günü zirveye ulaşması bekleniyor.