Dünya Dünya tedirgin: Kosova'da gerginlik tırmanıyor!

Dünya tedirgin: Kosova'da gerginlik tırmanıyor!

29.05.2023 - 19:30 | Son Güncellenme:

Kosova'nın kuzeyinde çoğunluğunu Sırpların oluşturduğu bölgede Arnavut belediye başkanlarının görevlerine başlamasına karşı çıkan göstericiler ile polis arasında arbede çıktı. Olaylarda 25’i KFOR askeri 75 kişi yaralandı. NATO tarafından yapılan açıklamada, Kosova’da Sırp göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda NATO'nun Kosova Barış Gücü’ne (KFOR) bağlı askerlerin yaralandığı belirtilerek, “NATO birliklerine yönelik saldırılar kabul edilemez” denildi.

Dünya tedirgin: Kosovada gerginlik tırmanıyor

Kosova’nın kuzeyinde Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok’da Arnavut belediye başkanlarının görevlerine başlamasına karşı çıkan Sırplar ile polis arasında arbede çıktı. Kosova polisine ait zırhlı araçlara Sırp milliyetçi sembolleri çizen göstericiler, polise taş ve şişe gibi çeşitli nesneler fırlattı. Polis ise Sırp göstericilere göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdi.

Haberin Devamı

NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) bölgedeki gerginliğin ardından Kuzey Mitroviça'da devriye gezmeye başladı.

Kosova’daki olaylarda 25’i KFOR askeri 75 kişi yaralandı.

Dünya tedirgin: Kosovada gerginlik tırmanıyor

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: KOSOVA’NIN KUZEYİNDE YAŞANAN OLAYLARI ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Kosova’nın kuzeyinde yaşanan olayları endişeyle takip ediyoruz. Sözkonusu olaylar bölgesel güvenlik ve istikrara zarar vermektedir. Tüm taraflara şiddet olaylarından kaçınma ve gerilimi tırmandıracak eylemlerde bulunmama çağrısı yapıyoruz. Kosova Barış Gücü’nün (KFOR) olayların tırmanmasını engelleme yönündeki yapıcı rolünü takdirle karşılıyoruz. Çıkan olaylarda bazı KFOR askerlerinin hafif yaralandığını üzüntüyle öğrendik. Bölgede gerilimin azaltılması, kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesinin yegâne yöntemi, halen yürütülmekte olan diyalog sürecinde ilerleme sağlanmasıdır” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

'NATO BİRLİKLERİNE YÖNELİK SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ'

NATO tarafından yapılan açıklamada, Kosova’da Sırp göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda NATO'nun Kosova Barış Gücü’ne (KFOR) bağlı askerlerin yaralandığı belirtilerek, “NATO birliklerine yönelik saldırılar kabul edilemez” denildi.

Kosova’nın kuzeyinde NATO'nun Kosova Barış Gücü’ne (KFOR) bağlı askerlerin yaralanması sonrası NATO yazılı açıklama yaptı. Kosova’nın kuzeyindeki Zvecan Belediyesi’nde meydana gelen protestolarda göstericilerin kontrol altına alınması sırasında KFOR’da görevli yaklaşık 25 askerin yaralandığı belirtilerek, “Geçtiğimiz günlerde yeni seçilen belediye başkanlarının göreve başlaması sonrası meydana gelen şiddetli gösterileri kontrol altına almak için bu öğleden sonra Kuzey Kosova'nın 4 belediyesine KFOR birlikleri konuşlandırıldı. Kalabalığa karşı koyarken, İtalyan ve Macar KFOR birliğinin birkaç askeri saldırılara maruz kaldı” denildi.

Yaralı askerlerin hemen tedavi altına alındığı belirtilen açıklamada, NATO birliklerine yönelik sebepsiz saldırıların kabul edilemez olduğu aktarılarak, KFOR'un görevini tarafsız bir şekilde yerine getirmeye devam edeceği vurgulandı.

Haberin Devamı

Kosova'nın kuzeyinde göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede şu ana kadar 75 kişi yaralandı.

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

KOSOVA-SIRBİSTAN ARASINDAKİ GERGİNLİK

Kosova’nın kuzeyinde 26 Mayıs’ta Sırpların yoğun olarak yaşadığı belediyelerde etnik Sırplar ile Kosova polisi arasında gerginlik yaşanmış, polis Sırplar tarafından boykot edilen ve seçimle göreve gelen Arnavut asıllı yeni belediye başkanlarının belediye binalarına girişine izin vermeyen göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunmuştu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de Kosova’da yaşanan gerginliklerin ardından orduya savaşa hazır olma ve Kosova sınırına hareket emri vermişti.

Dünya tedirgin: Kosovada gerginlik tırmanıyor
Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.