Dünya Dünyada yeni salgın paniği! Dikkat edilmesi gereken beş semptom

Dünyada yeni salgın paniği! Dikkat edilmesi gereken beş semptom

02.12.2023 - 16:30 | Son Güncellenme:

Beyaz Akciğer Sendromu adıyla bilinen hastalık, ABD ve Çin'deki vakaların ardından Avrupa'da da görülmesinin ardından küresel sağlık korkusuna yol açtı.

Dünyada yeni salgın paniği Dikkat edilmesi gereken beş semptom

Beyaz Akciğer Sendromu olarak bilinen hastalık, ABD ve Çin'de bildirildikten sonra Avrupa'da da ortaya çıkan vakalarla küresel sağlık sorunlarına sebep oluyor.

Haberin Devamı

Hollanda'da ise, Beyaz Akciğer Sendromu'ndan muzdarip çocuklarda endişe verici bir artışın yaşandığı kaydediliyor. Akciğerlerde tehlikeli iltihaba yol açan hastalığın şu sıralar özellikle çocukları etkilediği gelen bilgiler arasında.

YENİ BİR SALGIN MI BAŞLAYACAK?

Tayvan'ın yaşlılara, çocuk ile bebeklere ve bağışıklığı zayıf olan kişilere Çin'e seyahat etmekten kaçınmalarını tavsiye etmesi, Çin'de tam olarak neler yaşandığının yeniden sorgulanmasına yol açtı.

Çin'in geçen yılın Aralık ayında sıkı COVID-19 kısıtlamalarını kaldırmasından bu yana yaşanan solunum yolu hastalıklarındaki artış Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Pekin'den daha fazla bilgi talep etmesine sebep oldu. Bu talep tüm dünyada, 'Yeni bir salgın mı başlayacak?' sorusunun dile getirilmesiyle sonuçlandı.

Haberin Devamı

Dünyada yeni salgın paniği Dikkat edilmesi gereken beş semptom

Üstelik bazı sosyal medya kullanıcılarının hastanede serum takılan çocukların fotoğraflarını paylaşması ve kuzeybatıdaki Şian gibi şehirlerde kalabalık hastane görüntülerinin televizyonlarda yayınlanması sağlık sisteminin zorlanabileceği endişelerini de körükledi.

Semptomlar arasında ise; ateş, öksürük, yorgunluk, yeşil mukus ve nefes darlığı bulunuyor. Mikoplazma pnömonisinin bir türü olduğu düşünülen Beyaz Akciğer Sendromu'nun yayılmasının; el yıkamak, öksürürken ağzı kapatmak ve hastayken evde kalmak gibi basit önlemlerle önlenebileceğinin altı çiziliyor.

AYRINTI VERİLMEDİ

Dünyada yeni salgın paniği Dikkat edilmesi gereken beş semptom

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu 13 Kasım'da düzenlediği basın toplantısında, solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığında bir artış olduğunu söyledi ancak bununla ilgili olarak daha fazla ayrıntı verilmedi.

DSÖ ise endişeleri gidermek için yaptığı açıklamada, Çinli sağlık yetkililerinin herhangi bir olağandışı ya da yeni patojen tespit etmediğini, doktorlar ve halk sağlığı araştırmacılarının uluslararası alarm için kanıt bulmadığını duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise, Beyaz Akciğer Sendromu'nun ve diğer solunum yolu hastalıklarının Kovid sonrası yayılmasını önlemek için adımlar attıkları konusunda güvence verdi.