Dünya Dünyada yılın öne çıkan olayları: Kuzey ve Güney Kore buluştu

Dünyada yılın öne çıkan olayları: Kuzey ve Güney Kore buluştu

31.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Dünyada yılın öne çıkan olayları: Kuzey ve Güney Kore buluştu

1 OCAK: İran’da bir önceki yılın son günlerinde başlayan rejim karşıtı gösterilerde binlerce kişi gözaltına alındı, yaklaşık 25 kişi hayatını kaybetti. Olaylara karıştığı gerekçesiyle 258 kişi tutuklandı.

Haberin Devamı

9 ŞUBAT: Kuzey ve Güney Kore’nin tek takım olarak katıldığı 23. Kış Olimpiyat Oyunları, Güney Kore’nin PyeongChang kentinde düzenlendi. İki ülke, ilk kez olimpiyat oyunlarında bir branşta karma bir takımda yer aldı.

19 ŞUBAT: Suriye’de Esad rejimi, Rusya ve İran’ın desteğiyle Doğu Guta’ya hava ve kara operasyonu düzenledi.

4 MART: Rusya ile İngiltere arasında, çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia’nın Salisbury’deki bir bankta bilinçsiz halde yatarken bulunması sonrası kriz yaşandı. İkilinin Noviçok sinir gazıyla zehirlendiği belirlenmişti. Moskova, bu nedenle ek yaptırımlara maruz kaldı.

30 MART: Filistinliler, Toprak Günü’nün 42’nci yıldönümü kapsamında Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında gösteriler düzenledi. Gösterilere İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu yaklaşık 37’si çocuk 198 Filistinli hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

27 NİSAN: Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, iki ülke sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes Köyü’nde bir araya geldi. Tarihi zirveden barış kararı çıktı. Kim Jong-un, Kore Savaşı’ndan bu yana Güney Kore topraklarına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri oldu.

14 MAYIS: ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in başkentini Kudüs olarak tanıdığını belirtmesinden 5.5 ay sonra, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’ni resmen Kudüs’e taşıdı.

12 HAZİRAN: ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Lideri Kim, Singapur’daki tarihi zirvede ilk kez bir araya geldi. Zirvede Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda anlaşmaya varıldı.

17 TEMMUZ: İngiltere hükümeti, ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma süreci (Brexit) için hazırladığı ve uzun zamandır merakla beklenen yol haritasını açıkladı. AB ile müzakereler devam ederken, üzerinde uzlaşılan metin, İngiliz siyasetini karıştırdı.

7 AĞUSTOS: ABD Başkanı Trump, ülkesini nükleer anlaşmadan çektikten sonra, önceki başkan Barack Obama döneminde askıya alınan İran yaptırımlarının ilk bölümünü uygulamaya koydu.

4 EYLÜL: Rusya, Şam ve Tahran’ın da desteğiyle İdlib’e hava saldırıları düzenledi.

Haberin Devamı

29 EKİM: Almanya Şansölyesi Angela Merkel, 2000 yılından bu yana sürdürdüğü Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) genel başkanlığını bırakacağını açıkladı. Merkel ayrıca, “Bu başbakan olarak son dönemim” açıklamasında bulundu.

Dünyada yılın öne çıkan olayları: Kuzey ve Güney Kore buluştu

17 KASIM: Fransa’da yükselen akaryakıt fiyatlarını protesto etmek için bir araya gelen ve kendilerine “Sarı Yelekliler” diyen eylemciler, başta başkent Paris olmak üzere ülke çapında protesto gösterileri düzenledi. Fransa’daki gösteriler, Avrupa’daki birçok ülkeye de sıçradı.

19 ARALIK: ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Suriye’de bulunana Amerikan askerlerinin çekileceğini açıkladı. Konuyla ilgili haberi Twitter’dan duyuran Trump, “DEAŞ’ı yendik. Bölgede bulunmamızın tek sebebi buydu” dedi.