Dünya Dünyanın en büyük fay hattında 6.9'luk bir deprem daha! Altı saniye yetti

Dünyanın en büyük fay hattında 6.9'luk bir deprem daha! Altı saniye yetti

04.12.2023 - 13:09 | Son Güncellenme:

7.6'lık büyük sarsıntıyla deprem fırtınasına yakalanan Filipinler bu sabaha karşı bir kez daha sallandı. Altı saniyelik depremde insanlar yataklarından fırlayıp sokağa koştu. Deprem haritalarında büyüklü küçüklü yüzlerce kırmızı noktanın bir bölgede yoğunlaştığı göze çarpıyor.

Dünyanın en büyük fay hattında 6.9luk bir deprem daha Altı saniye yetti

Dünyanın en büyük fay hattı arka arkaya kırıldı, yerel saatle Cumartesi akşam saatlerinde meydana gelen 7.6'lık depremi bir fırtına izledi. Yerel saatle 22.37'de başlayan deprem fırtınası aradan neredeyse iki gün geçmesine rağmen dinmedi.

Haberin Devamı

Yüzlerce kilometrelik alanı sarsan 7.6'lık depremin ardından verilen tsunami uyarısı paniğe yol açtı. Kıyı şeridindeki insanlar binalardan kaçıp yüksek bir yer aradı, hastane tahliye edildi.

Hafta sonundan bu yana büyüklükleri 6'yı geçen artçı sarsıntılara ise üç yeni deprem daha eklendi, bölgedeki panik başka bir boyuta taşındı.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) ile Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi'nin (EMSC) haritalarında büyüklü küçüklü yüzlerce kırmızı noktanın bir bölgede yoğunlaştığı göze çarpıyor.

1/10

2/10

3/10

4/10

5/10

6/10

7/10

8/10

9/10

10/10

Yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat eden Pasifik Ateş Çemberi fay hattının kesişme noktasında yer alan adalar ülkesi Filipinler, Pazartesi günü sabaha karşı 6.9 büyüklüğünde bir depremle daha sarsıldı. Sarsıntının merkez üssü, Filipinlerin güneyindeki Mindanao Adası'nda yer alan Hinatuan şehrinin 72 kilometre kuzeydoğusuydu. Yerin 30 kilometre altında gerçekleşen deprem birkaç saniye sürse de insanların korkuyla yataklarından fırlayıp sokağa koşmalarına yetti.

Haberin Devamı

Depremin merkez üssüne 35 kilometre mesafedeki Cagwait belediyesindeki yetkililer, altı saniye süren sarsıntının hayli güçlü olduğunu söyledi.

HER YIL 10 CM KAYAN LEVHA

Hinatuan şehri polisi ise, Cumartesi günü yaşanan büyük depremin ardından bu sabaha karşı insanların bir kez daha panikle evlerinden fırladığı bilgisini verdi.

Pasifik Ateş Çemberi fay hattı ve çevresindeki sismik aktivite ise durmuş değil, artçı sarsıntılar devam ediyor.

Dünyanın en büyük fay hattında 6.9luk bir deprem daha Altı saniye yetti

USGS, 7.6'lık büyük depremin gerçekleştiği noktada Filipin Denizi levhasının her yıl yaklaşık 103 milimetre (yaklaşık 10 santimetre) Sunda levhası yönünde kuzeybatıya doğru hareket ettiğini bildirdi.

Üzerine duvar yıkılan iki kişinin ölümüne neden olan deprem, birçok binada hasara yol açtı, bazı çatılar çöktü.

Tsunami uyarısı ise herhangi bir tehlikeye yol açmadan birkaç saat sonra kaldırıldı ancak küçük dalgalar 2 bin kilometre uzaklıktaki Japonya kıyılarına kadar ulaştı.

Mindanao Adası sakinleri, iki hafta önce dokuz can alan 6.7 büyüklüğündeki sarsıntıyı henüz unutmuş değil. Yeni deprem fırtınası, korkuları bir kez daha büyüttü.

Haberin Devamı

Dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 90'ının meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor. Pasifik Ateş Çemberi'nin kesişme noktasındaki Filipinlerde neredeyse her gün deprem kaydediliyor.