Dünya Dünyanın en iyi üç diyeti

Dünyanın en iyi üç diyeti

14.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaz gelmeden diyet yaparak kilo vermek istiyoruz. Ama en iyi diyet hangisi?

Dünyanın en iyi üç diyeti

Haber sitesi US News & World Report’un uzmanları, en iyi uygulanan ve sağlıklı kilo verdiren diyetleri listeledi. Listede Weight Watchers (WW - Kilo Takipçileri), Akdeniz Diyeti ve DASH ilk üç sırayı paylaştı. WW diyetinde gıdalar, puanlanıyor. Az puanlı gıdalar daha iyi kilo verdiriyor. WW’de 0 puanlı gıdalar arasında derisiz tavuk eti, yumurta, düşük yağlı yoğurt, taze sebze gibi sağlıklı ve protein içeriği yüksek besinler bulunuyor. WW, 12 haftada 10 kilo verdirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Temel kriter: Sağlık

Akdeniz Diyeti’nde ise temel gıda kaynakları olarak zeytinyağı, balık, meyve - sebze, bakliyat, tam tahıllara ağırlık veriliyor. Bu diyet kilo alımını en az indiriyor, bel ölçüsünü düşürüyor. DASH diyeti de ilaç kullanmadan yüksek tansiyon problemini tedavi etmek için geliştirilmiş bir beslenme planı. Bu diyette kan basıncını düşürmek için glisemik indeksi düşük tam tahıllar, süt ürünleri, sebze - meyve, kümes hayvanları ve balık tercih ediliyor. DASH’ta gıdalar kalori yoğunluğuna göre sınıflandırılıyor. Brokoli, lahana, et suyu çorbaları öncelikle öneriliyor.

Kalori kısıtlaması beyin için de faydalı

Kalori kısıtlamasının yalnız zayıflatmadığı, aynı zamanda beynin yaşlanmasını yavaşlatarak ömrü de uzattığı ortaya çıktı. ABD’deki Buck Enstitüsü’nden uzmanlar, diyet yapmanın zihinsel gerilemeyi yavaşlatmadaki ve yaşam süresini uzatmadaki rolüne odaklandılar. Aralıklı oruç tutma ve düşük kalorili diyetler gibi stratejilerle geliştirilen çalışmada, OXR1 adlı genin aracılık ettiği, olumlu bir nörolojik sonuca ulaştılar. Çalışmanın baş yazarı Dr. Kenneth Wilson, “İnsanlar diyet yaptıklarında bunun sadece yağlarını erittiğini zannederler ama araştırmamız beyni de çok olumlu etkilediğini gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Egzersizden önce hiçbir şey yemeyin

Açken mi yoksa tokken mi spor yapmak gerektiği, fitness dünyasında uzun süredir tartışılıyor. ABD’li diyetisyen Leslie Bonci, yüksek yoğunluklu bir antrenmandan önce hiçbir şey yenilmemesini öneriyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Daniel Vigil de egzersiz yapmak için en iyi zamanın yemek yemeden önce olduğunu belirtti ve tok karna egzersiz yapmanın reflü, hıçkırık, mide bulantısı, kusma gibi rahatsız edici semptomlara yol açabileceğini söyledi. Bununla birlikte, iki uzman da bazı insanların açken enerjilerinin tükendiğini hissettiklerini, bu kişilerin protein ve karbonhidrat karışımı küçük bir öğün yiyebileceklerini vurguladı.