Dünya Duterte siyaseti bırakıyor

Duterte siyaseti bırakıyor

03.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Görev süresi boyunca gafları ve aldığı kararlarla tartışma yaratan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, seçime girmeyeceğini ve ‘başkan yardımcılığı’ için aday olmayacağını açıkladı

Duterte siyaseti bırakıyor

DIŞ HABERLER - Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, görev süresi sona erdikten sonra siyaseti bırakacağını açıkladı. Duterte yaptığı açıklamada, gelecek yıl gerçekleştirilecek seçimde aday olma planını geri çektiğini belirterek görev süresi bitince siyaseti bırakacağını bildirdi. Duterte böylece, yönetime ‘başkan yardımcılığı’ görevinde devam etme yönündeki planından vazgeçmiş oldu. Duterte, Filipinlilerde kendisinin aday olmaması gerektiği yönünde bir kanı olması sebebiyle geri adım attığını belirtti.

Haberin Devamı

Halk istemedi

Filipinler yasaları, ülkede devlet başkanlarını 6 yıllık görev süresiyle sınırlandırıyor. Ülkede devlet başkan yardımcısı, devlet başkanından ayrı seçiliyor. Filipinler’de iktidardaki PDP-Laban Partisi, 8 Eylül’de, Devlet  Başkanı Rodrigo Duterte’yi 2022’de yapılacak seçimde Devlet Başkan Yardımcılığına aday göstermişti. San Fernando City’de düzenlenen PDP-Laban Partisi Ulusal Kongresi’nde konuşan Duterte, partisinin kendisini aday göstermesinin “Filipinler halkına hizmete devam etmesini sağlayacağını” belirtmişti. Ancak Duterte’nin bu şekilde ülkedeki gücünü koruyacağı ve fiilen başkanlığını sürdüreceği yönünde eleştiriler yapılıyordu.

Kızı mı yarışacak?

Duterte’nin bu adımı, devlet başkanlığı için aday olacağı yönünde söylentiler bulunan kızı Sara Duterte-Carpio’yu desteklemek adına attığı da iddialar arasında. Şu an babasının eski görevi olan Davao kentinin belediye başkanı olan Sara Duterte, henüz devlet başkanlığı için adaylığını açıklamadı. Daha önce babasıyla aynı yarışa girmeyeceğini duyuran Sara Duterte’nin son gelişme sonrası adaylığını açıklayabileceği ifade ediliyor. 43 yaşındaki kadının tüm seçim anketlerinde ilk sırada yer alması da dikkat çekiyor. Bununla birlikte seçimde ülkede bir efsane olan eski boksör Manny Pacquiao’nun yarışacağı da resmen açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Tartışmaların odağındaki isim

Rodrigo Duterte siyasi hayatı boyunca hep tartışmaların odağındaki bir isim oldu. Aldığı kararlar hem ülkesinde hem de dünyada tepki çekti. Duterte’nin devlet başkanlığının ilk 6 ayında, ülkede 7 binden fazla kişi polisin ya da silahlı birliklerin saldırıları sonucu hayatını kaybetmişti. Uyuşturucu satıcılarına karşı savaş açan Duterte, bu kişilere karşı şiddet olaylarını ve cinayetleri savunmuş, insan haklarının umurunda olmadığını söylemişti. Uluslararası Ceza Mahkemesi, bu infazlar ve uyuşturucuyla mücadelede işlenen suçlar konusunda soruşturma başlatmıştı.

Duterte, eski ABD başkanı Barack Obama’ya ve Avrupa Parlamentosuna küfür etmiş, Obama’ya ‘O..Çocuğu’ demesi büyük tepki çekmişti. Duterte sonrasında Obama’dan özür dilemiş, “Ben seni affettim, tıpkı bekarlık dönemimdeki kız arkadaşlarımı affettiğim gibi” demişti. Duterte, aynı küfürü Kuzey Kore lideri Kim Jong-un için de kullanmış, “Bu deli adamın şirin görünen tombul suratına aldanmayın” demişti. Papa’ya da ‘O..Çocuğu’ diyen Duterte, “Tanrı’nın varlığını kanıtlayan biri çıkarsa, istifa edeceğim” şeklinde konuşmuştu.

Haberin Devamı

Duterte ayrıca gençken bir hizmetçiye cinsel tacizde bulunduğunu ve 16 yaşında birini bıçaklayarak öldürdüğünü itiraf etmişti.