Dünya ‘E-sigara kanser dalgası yaratabilir’

‘E-sigara kanser dalgası yaratabilir’

15.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiliz bilim insanları, sigaradan ‘daha az’ zararlı olduğu zannedilen elektronik sigaranın 10 yıl içinde yeni kanser dalgasına yol açabileceğini ve bunun potansiyel tehdit oluşturduğunu açıkladı.

‘E-sigara kanser dalgası yaratabilir’

İngiltere’de bilim insanları, elektronik sigaranın 10 yıl içinde yeni bir kanser dalgasına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. İngiltere’deki Francis Crick Enstitüsü (FCI) ve Cancer Research UK’den (İngiltere Kanser Araştırmaları Kuruluşu) araştırmacılar, elektronik sigaranın sigara içmekten daha güvenli olduğunu, ancak uzun vadeli sağlık risklerinin belirsiz olduğunu söyledi. FCI’da klinik bilim insanı ve Cancer Research UK’de baş yönetici olan Profesör Charles Swanton, elektronik sigaranın insanların sağlığı için potansiyel bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

‘Güvenilir değil’

Swanton, “Sigarayı bırakmak için elektronik sigaranın mutlaka güvenli bir seçenek olduğunu söyleyebileceğimizi sanmıyorum. Sigaradan daha güvenli olabilir ama bu sağlığımız için güvenli olduğu anlamına gelmez. Bundan 10 yıl sonra elektronik sigaranın akciğer kanserine neden olmayacağından, bir kanser dalgası yaratmayacağından kesinlikle emin değiliz” dedi. Öte yandan, İngiltere’de yaklaşık 3.6 milyon kişinin elektronik sigara kullandığı ve tiryakilerden bazılarının da bağımlılıklarını bırakmalarına yardımcı olması için yaygın olarak söz konusu cihazı kullandığı biliniyor. Elektronik sigara, bağımlılık yapan ve nikotin içeren bir sıvının ısıtılarak aerosol (Bir sıvı ya da katının gaz ortamında dağılması) üretmesiyle oluşturuluyor. Bu sıvının içinde farklı miktarlarda sıvı nikotin, propilen, glikol, gliserin ve aromalı maddeler bulunuyor. Kullanan kişiler üretilen bu buharı ciğerlerine çekiyor.