Dünya El Pais sahte Chavez fotoğrafı bastı!

El Pais sahte Chavez fotoğrafı bastı!

25.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İspanya’nın saygın gazetesi El Pais, Küba’da tedavi gören Venezuela Devlet Başkanı Chavez’in ameliyata girerken çekildiğini iddia ettiği fotoğrafları bastı. Ancak fotoğrafın sahte olduğu ortaya çıkınca baskı toplatıldı

El Pais sahte Chavez fotoğrafı bastı

İspanya’nın en yüksek tirajlı saygın gazetesi El Pais, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in Küba’daki sır tedavisi sırasında çekildiğini zannettiği bir fotoğraf ile baskıya gidince dünya gündeminde bomba etkisi yarattı. Fotoğrafın Venezuela Devlet Başkanı’na ait olmadığı ortaya çıkınca El Pais, “Chavez’in hastalığının sırrı” manşetinin fotoğraf ile yer aldığı ilk baskıları gazete bayiilerinden toplatmak ve özür dilemek zorunda kaldı.

Soruşturma başlatıldı
Ağzında tüp bulunan ve hastane odasında yatan bir adamın bulunduğu fotoğraf, yaklaşık yarım saat boyunca gazetenin internet sitesinde yayınlandı. Venezuela İletişim Bakanı Ernesto Villegas, Twitter’dan fotoğrafın 48 yaşındaki bir akromegali hastasının tedavi sürecini aktaran 2008 tarihli bir Youtube videosundan alındığını açıkladı.
Görüntüyü Gtres Online haber sitesinden aldıklarını söyleyen gazete yöneticilerinin kaynaklarına dair ellerinde sağlam deliller olmadan fotoğrafı yayınlamaya karar vermesi şaşkınlık yarattı. 370 bin tirajlı El Pais, İspanya’daki rakiplerinin de alay konusu haline geldi.
El Pais açıklamasında “fotoğrafın doğrulanması sürecinde yapılan hatalar” için soruşturma başlatıldığını söyledi. Twitter hesabından “El Pais Avrupalı bir liderin böyle bir fotoğrafını yayınlar mıydı? Ya da kendi müdürünün? Sansasyonel gazetecilik ancak Güney Amerikalı bir devrimci için işler” diyen Venezuela İletişim Bakanı Villegas olayı “gülünç” olarak tanımladı.
Barcelonalı gazeteci, yazar ve matematik hocası Salvador Lopez Arnal, bundan sonra El Pais’in rakibi “El Mundo okumaktan şaşmayacağını” söyledi. Venezuelalılar ise El Pais’i Chavez ve devrim karşıtı haberler yapmakla suçladı.

El Mundo’ya gün doğdu
Gazetenin en büyük rakiplerinden El Mundo da eline geçen bu fırsat sayesinde El Pais’e verip veriştirdi. El Mundo’nun müdürü Pedro J. Ramirez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada bir ajansın iki gün önce aynı fotoğrafı kendilerine de ulaştırdığını ve görüntü karşılığında 30 bin euro istediklerini söyledi. Ramirez “Fotoğrafın nerede, nasıl ve ne zaman çekildiğinin sorulmasını istedim. Bir hafta önce çekildiğini ve fiyatın Paris Match ile paylaşılabileceğini belirttiler” dedi. Ramirez yaptıkları tartışmalar neticesinde Chavez’in saygınlığına haksızlık yapmak istemedikleri için ekip olarak bu fotoğrafı basmama kararı aldıklarını açıkladı.