Dünya Rusya'nın Ukrayna'da elektrik planı! Yüzde 30'u yok edildi

Rusya'nın Ukrayna'da elektrik planı! Yüzde 30'u yok edildi

19.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, Ukrayna’da sivil altyapıyı hedef almaya devam ediyor. Ukrayna’nın elektrik santrallerinin yüzde 30’unun yok edildiği ifade ediliyor.

Rusyanın Ukraynada elektrik planı Yüzde 30u yok edildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sürerken, Rusya’nın Ukrayna’da sivil altyapıya yönelik saldırıları hız kesmiyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev dün yine bomba sesleriyle güne uyandı.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirilo Timoşenko, enerji tesisine yönelik 3 hava saldırısının meydana geldiğini belirtti. Rusya’nın Kiev’e gerçekleştirdiği saldırıda 2 kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin de yaralandığı belirtildi. Kiev’in batısında ise Jitomir’de yapılan saldırılar sonucu elektrik ve su kesildi. Dnipro kentinde ise iki tesis kötü bir şekilde darbe aldı.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko saldırılarda kritik altyapının hedef alındığını bildirirken, “Şu anda başkentteki birçok eve elektrik ve su temini hizmetleri kısmen sınırlı. Tüm Kiev sakinlerini mümkün olduğunca elektrik tasarrufu yapmaya çağırıyorum” diye konuştu. Kliçko ayrıca, Rusya’nın Kiev’e önceki gün gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 5’e ulaştığını aktardı. Hayatını kaybedenlerden birinin altı aylık hamile bir kadın olduğu duyuruldu.

Haberin Devamı

MÜZAKERE ZEMİNİ KALMADI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, Rusya’nın gerçekleştirdiği saldırılarda 10 Ekim’den bu yana Ukrayna’nın elektrik santrallerinin yüzde 30’unun imha edildiğini açıkladı. Twitter hesabından paylaşım yapan Zelenskiy, “Başka bir Rus terörist saldırısı, enerjiyi ve kritik altyapıyı hedef alıyor. 10 Ekim’den bu yana Ukrayna’nın elektrik santrallerinin yüzde 30’u yok edildi ve ülke genelinde büyük elektrik kesintilerine neden oldu. Putin rejimiyle müzakereler için zemin kalmadı” ifadelerini kullandı. Zelenskiy, “işgalci Rus güçlerin, en iyi yaptıkları şeyin sivilleri öldürmek olduğunu ve buna devam ettiklerini” söyledi.

Rus saldırıları Ukrayna’da elektrik kesintilerine neden olurken, pek çok şehirde Ukraynalılar, jeneratörler ve gazlı ocaklar satın almaya başladı. Halka, enerji tüketimlerinde tasarrufa gidilmesi çağrısı yapılıyor.

KUZEY AKIM'IN 50 METRESİ YOK OLDU

İsveç’te yayın yapan Expressen gazetesi, Kuzey Akım 1 ve 2 doğalgaz boru hatlarını hedef alan saldırılara ilişkin yeni görüntüler yayımladı. Gazetenin yayımladığı su altı görüntülerine göre Kuzey Akım-1 boru hattının sabotaj sonucu en az 50 metrelik bir bölümü imha oldu ve 80 metre derinlikte deniz tabanına gömüldü. Görüntülerde, boru hattında büyük bir yırtılma ve bükülmeler görülüyor.

Haberin Devamı

KADIN ASKERLERE KARŞI RUS DENİZCİLER

Rusya ve Ukrayna arasında 108 Ukraynalı ve 110 Rus vatandaşının yer aldığı esir takası gerçekleşti. Aralarında savaşın başında kuşatma altında kalan Azovstal fabrikasından tahliye edilenlerin de bulunduğu 96 asker ve 12 sivil kadın Ukrayna’ya döndü. Ukraynalı yetkililer, ilk defa sadece kadınlardan oluşan bir esir takası gerçekleştiğini belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı da karşılığında 72 denizci dahil toplam 110 Rus vatandaşının serbest bırakıldığını bildirdi.

"İRAN İHA'LARINA DAİR KANITLAR VAR"

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında İran yapımı insansız hava araçları (İHA) kullanması ses getirmeye devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, İran yapımı İHA’ların Rusya tarafından Ukrayna’da kullanıldığını işaret ederek, “Rusya’nın bunları hem askeri hem de sivil hedeflere karşı kullandığına dair kapsamlı kanıtlar var” dedi. Patel ayrıca Fransa ve İngiltere’nin İran’ın Rusya’ya İHA’ları tedarik etmesinin BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararını ihlal ettiği yönündeki değerlendirmesini sunduğunu belirterek, “Bu bizim de hemfikir olduğumuz bir şey” diye konuştu. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de İran yapımı İHA’ların Rusya tarafından Ukrayna’ya saldırılarda kullanılmasının kanıtlanması durumunda İran’a yeni yaptırımlar uygulanabileceği açıklamıştı.

Haberin Devamı

Rusya ise açıklamaları reddediyor. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, iddiaları yanıtlayarak, “Hayır, böyle bir bilgiye sahip değiliz. Rus isimlerine sahip, Rus ekipmanları kullanılıyor” dedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, Borrell’in Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarına gerçekleştirildiği öne sürülen sabotajların soruşturulmaması için algı değiştirdiğini savundu.