Dünya Elon Musk Rusya'yı trolledi! 'Bu arada, Bakhmut'ta ne var ne yok?'

Elon Musk Rusya'yı trolledi! 'Bu arada, Bakhmut'ta ne var ne yok?'

21.10.2022 - 15:51 | Son Güncellenme:

Keskin nişancı tüfeğiyle ateş eden Putin'in yüzünden düşen bin parça. Ukraynalılar Herson ve Kırım'ı birbirine bağlayan Antonovsky Köprüsü'nü bir kez daha HIMARS füzeleriyle vurdu. Dünyanın en zengin insanı Musk ise, Putin'in en yakınındaki ismi tuzağa düşürdü.

Elon Musk Rusyayı trolledi Bu arada, Bakhmutta ne var ne yok

Televizyon ekranına çıkıp 300 bin yedek askerin Ukrayna'daki savaşa gönderileceğini duyuran Vladimir Putin, tam bir ay sonra eğitim sahasındaki birlikleri denetledi.

Haberin Devamı

Yanında Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile birlikte Moskova'nın güneydoğusundaki Ryazan'a giden Rus liderin üstünde, siyah bir kaban vardı. Gözlük takıp Sovyetler Birliği üretimi sniper tüfeği Kanas ile atış yapan Putin, bir askerle kucaklaşsa da ziyaret boyunca pek mutlu görünmüyordu.

Birkaç haftalık kısa eğitimlerle cepheye sürülen yedek askerlerin Ukrayna'dan cenazeleri şimdiden gelmeye başladı bile. 21 Eylül'de ilan edilen 'kısmi seferberlik'te ilk ölümler, henüz üçüncü hafta bitmeden doğrulandı.

Elon Musk Rusyayı trolledi Bu arada, Bakhmutta ne var ne yok

Raiffeisenbank'ta çalışan bilişim uzmanı Timur Izmailov da, seferberlikte silah altına alınan isimlerden biriydi. Avukatı, Izmailov'un erteleme için güçlü sebepleri olduğunu ancak askeri yetkililerin herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın genç erkeği yalnızca iki haftalık eğitimin ardından cepheye gönderdiğini söylüyor.

Haberin Devamı

23 Eylül'de silah altına alınan ve 7 Ekim'de eğitimi tamamlanan Timur Izmailov, 13 Ekim tarihinde ise bir top mermisinin düşmesiyle öldü.

Askerin kız kardeşi de, Izmailov'a askerliğini erteleyebilmesi adına gerekli belgeleri toplamak için dört saat süre verildiğini ve söz konusu sürede belgelerin yetişmediğini belirtiyor.

Elon Musk Rusyayı trolledi Bu arada, Bakhmutta ne var ne yok

AYNI KÖPRÜ, AYNI FÜZE

Rus ordusu, düzmece referandum sonucuna dayanarak 'ilhak' ettiğini açıkladığı bölgelerden Herson'u kaybetmek üzere. Ukrayna birlikleri adım adım güneydeki Herson kentine yaklaşırken, şehir bu gece patlama sesleriyle sarsıldı.

Rus resmi medyası, Ukrayna ordusunun gece boyunca Herson'a 12 HIMARS füzesi ateşlediğini, füzelerden birinin Dinyeper Nehri üstündeki Antonovsky Köprüsü yakınlarına düştüğünü bildiriyor.

Hafta içinde Herson'dan tahliyelerin başladığını duyuran Rus işgal yöneticileri ise, Dinyeper Nehri'ni geçmeyi deneyen dört kişinin füze saldırısı sonucu öldüğünü söyledi. Ölenlerden ikisi, işgalcilerin televizyonu Tavria'nın yayınlarını başlatmak üzere Herson'a gelen çalışanlar.

Elon Musk Rusyayı trolledi Bu arada, Bakhmutta ne var ne yok

Kiev yönetimi de, Antonovsky Köprüsü'nün hedef alındığını doğruladı. Ancak Ukraynalılar, Rusların ilan ettiği sıkıyönetim nedeniyle gece 23.00 sularında gerçekleşen saldırılar sırasında köprüde hiçbir sivilin olamayacağını vurguluyor.

Haberin Devamı

Ağustos ayı sonunda karşı taarruz başlatan Ukrayna ordusu, o tarihten bu yana uzun menzilli HIMARS füzeleriyle Dinyeper Nehri üstündeki köprüleri bombardımana tutuyor. Ukraynalılar, Herson ile hemen güneyindeki Kırım arasındaki lojistik bağlantıyı kesmeyi amaçlıyor.

Dinyeper Nehri'ndeki köprüler sırayla imha edilirken, daha önce de vurulan Antonovsky Köprüsü Ruslar tarafından tamir edildi ve Çarşamba akşamı işgal yöneticileri tarafından denetlendi. Ukraynalıların saldırıları, tam da denetimden bir gün sonra gerçekleşti.

Elon Musk Rusyayı trolledi Bu arada, Bakhmutta ne var ne yok

2 BİN RUS YEDEK ASKER HERSON'A ULAŞTI

Ukrayna medyası, dubalar üstüne kurduğu seyyar köprülerle Herson'a sevkiyat yapmaya çalışan Ruslara Perşembe gecesi bir darbe daha vurulduğunu yazdı. Yerel medya, Rus askerlerin ve silahlarının geçişi sırasında füzelerin Antonovsky Köprüsü'ne isabet ettiğini ifade etti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise, bugün sabah yayımladığı bilgi notunda kısmi seferberlikle orduya katılan 2 bin askerin Herson bölgesine ulaştığını açıkladı. Ruslar, yeni askerlerle kayıplarını telafi etmeye hazırlanıyor. Ancak halihazırda Rusya'dan getirilen sağlık çalışanları ve öğretmenlerin Herson'u terk etmesi artık an meselesi. Rus işgal birliklerinin de Herson'dan ayrılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Elon Musk Rusyayı trolledi Bu arada, Bakhmutta ne var ne yok

RUS MEDYASI SİYAH EKRAN VERDİ

İşgal başlar başlamaz Ukrayna'ya destek için Starlink uydu internet sağlayıcılarını gönderen dünyanın en zengin insanı Elon Musk, son haftalarda Kırım hakkında paylaştığı Twitter mesajlarıyla büyük tepki çekti.

Ukrayna'daki savaşa dair birçok mesaj yazan Musk, son olarak ise Rus lider Putin'in en yakınındaki isimlerden, eski devlet başkanı Dmitry Medvedev'i hedef aldı. Şu an resmi unvanı Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan Dmitry Medvedev, Twitter hesabından istifa eden İngiltere Başbakanı Liz Truss'la dalga geçti. 'Güle güle Liz Truss, tebrikler marul' yazan Medvedev, Daily Star gazetesinin marul şakasına gönderme yaptı.

Elon Musk ise, Dmitry Medvedev'in tweet'inin altına önce 'Oldukça iyi trol, dürüst olmak gerekirse' yazdı. Rus resmi haber ajansı Ria Novosti, Tesla'nın sahibinin yanıtını 'Elon Musk Medvedev'in Truss şakasını beğendi' başlığıyla haberleştirdi.

Haberin Devamı

Ancak Musk burada durmadı, bir sonraki mesajı soğuk duş etkisindeydi: 'Bu arada, Bakhmut'ta ne var ne yok?' ABD'li iş insanının gönderme yaptığı yer, Donetsk bölgesindeki kilit şehir Bakhmut. Rus işgal ordusu, Bakhmut'ta bir ay bile dayanamadı ve Ukraynalılar stratejik noktada yer alan kenti geri aldı.

Elon Musk'ın ikinci yanıtı beklendiği gibi Rus medyası tarafından görmezden gelindi, yalnızca Ria Novosti'nin 50 bin takipçisi bulunan Telegram hesabında yayınlanabildi.

Elon Musk Rusyayı trolledi Bu arada, Bakhmutta ne var ne yok

ABD: İRAN'LILAR KIRIM'DA

Herson'da yeni bir hezimetle yüzleşmek üzere olan Vladimir Putin, en prestijli projesi Kırım Köprüsü havaya uçurulunca Ukrayna şehirlerini füze yağmuruna tuttu. Silah stokları azalan Putin'in, saldırılarda füzelerin yanı sıra İran üretimi kamikaze drone'ları tercih ettiği görüldü.

Ukrayna hava savunma sistemleri onlarca İran insansız hava aracını düşürse de, bazıları aralarında başkent Kiev'in de bulunduğu birçok şehirde enerji tesisleri ve diğer kritik altyapıya ciddi hasar verdi.

ABD, İranlıların Putin'in sekiz yıl önce el koyduğu Kırım'da Ruslar'a drone eğitimi verdiğini belirtiyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "İran askeri personelinin Kırım'da sahada olduğunu ve bu operasyonlarda Rusya'ya yardım ettiğini değerlendiriyoruz" dedi.

Tahran yönetimi Rusya'ya kamikaze drone'lar sağladığını reddediyor. İran'la tüm diplomatik bağlarını kesmeye karar veren Ukrayna ise, Tahran'ın can düşmanı İsrail'den bir kez daha hava savunma sistemi istedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, İsrail Başbakanı Yair Lapid'le telefonda görüştü. Bakan Kuleba, Kiev yönetiminin acil bir şekilde hava savunma sistemi talep ettiğini telefonda Rapid'e ilettiğini söyledi.

Tel Aviv, şimdiye kadar Suriye'deki Rus varlığı nedeniyle Ukrayna'ya silah göndermeyi kabul etmiş değil. Amerikan New York Times gazetesi, hafta içinde Putin'in Suriye'deki 1600 askerini ve S-300 hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya naklettiğini yazmış, söz konusu hamlenin İsrail'in Suriye ve Ukrayna politikalarında değişikliğe yol açtığını aktarmıştı.

'Rusya Suriye'deki güçlerini küçültüyor, orada bir İsrail stratejik etkeni var' başlıklı haberini bir İsrail ordu yetkilisi ile iki Batılı diplomata dayandıran NYT, Tel Aviv yönetimi'nin S-300 tehdididin ortadan kalkmasıyla Ukrayna'nın hava savunma sistemleri satın alma talebini geri çevirdiğini vurgulamıştı.