Dünya Endişe yaratan çiğ süt modası... Uzmanlar dehşete düştü

Endişe yaratan çiğ süt modası... Uzmanlar dehşete düştü

21.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sosyal medyada pastörize edilmemiş çiğ süt içme modasının yayılması, uzmanları dehşete düşürdü.

Endişe yaratan çiğ süt modası... Uzmanlar dehşete düştü

TikTok’ta pastörize edilmemiş çiğ süte besin değeri açısından övgü yağdırılırken, mikroorganizmalarla insanlara bulaşabilecek enfeksiyonlardan söz edilmiyor.

Haberin Devamı

“Guardian”daki haberde, “Çiğ süt, internetteki yeni çılgınlık” deniliyor ve bu akımın ABD’de tüketiciler ve çiftçileri, doktorlarla karşı karşıya getirdiği belirtiliyor. ABD’de birçok eyaletin çiğ süt sattığı bildirilirken, fitness fenomeni Paul Saladino videoda “Marketten aldığınız pastörize süte benzemez” diyerek çiğ süt içmeyi öneriyor.

‘GEÇMİŞTE ÇOCUKLAR ÖLÜYORDU’

Beslenme uzmanı Prof. Dr. Marion Nestle ise çiğ süt trendinden endişeye kapıldığını ifade ederken, “Sütün pastörize edilmesi, 20 Yüzyıl’ın en büyük halk sağlığı başarılarından biridir. Vaktiyle çiğ inek sütü verilen bebekler ölürdü. Sütün pastörize edilmesi, işlenmiş gıda olduğunu göstermez. Bu moda, bilgisizliğin bir parçası” dedi. Süt, 75 dereceye kadar ısıtılıp soğutulup mikroplardan arındırılarak pastörize ediliyor. Çiğ süt ise işlem görmüyor.

Haberin Devamı

MİKROP BULAŞABİLİR

Uzmanlar, çiğ sütün daha besleyici olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını söylerken, “Çiğ süt campylobacter, cryptosporidium, E coli, listeria, brusella ve salmonella gibi zararlı mikropları taşıyabilir ve bunları insanlara bulaştırabilir” uyarısında bulundu.