Dünya Erdoğan'ın sözleri İsveç medyasında yankılandı: Türkiye'ye boyun eğmekten omurgamız kırıldı

Erdoğan'ın sözleri İsveç medyasında yankılandı: Türkiye'ye boyun eğmekten omurgamız kırıldı

16.09.2023 - 15:08 | Son Güncellenme:

ABD'ye gitmeden önce basına verdiği demeçte İsveç'in NATO üyeliği hakkında önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri kısa sürede İsveç medyasında manşet oldu.

Erdoğanın sözleri İsveç medyasında yankılandı: Türkiyeye boyun eğmekten omurgamız kırıldı

Birleşmiş Milletler Zirvesi'ne katılmak için ABD'ye hareket eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, basına verdiği demeçte İsveç ve Avrupa Birliği hakkında kritik değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan İsveç'in üyeliği hakkında 'Bu konuda özellikle batı iki de bir İsveç, İsveç diyor. Biz de diyoruz ki; bizim parlamentomuz kararı vermedikten sonra bizim kalkıp da yolda yürürken evet ya da hayır dememiz mümkün değil. Öncelikle İsveç üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım' dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

'Bize yasa hazırladılar diyorlar. Yasa hazırlamak yetmez. Yasayı uygulamak gerekir. İsveç ister anayasa ister yasa değişikliği yaparsa yapsın kalkıp da teröristleri İsveç polisi koruması altında gösteriye sevk ediyorlarsa bu ne demektir'

SKANDAL MANŞET

Erdoğan'ın söz konusu açıklaması ise İsveç basınında deprem etkisi yarattı. Ülkenin en önemli gazetelerinden Aftonbladet 'Erdoğan NATO'yu tehdit etti' başlıklı canlı bloğunda Cumhurbaşkanının açıklamalarına yer verdi.

Goteborg Posten'de yer alan 'Erdoğan'dan yeni hamle' başlıklı haberde 'Erdoğan muhtemelen 1 Haziran'da yürürlüğe giren ve terör örgütüne katılmayı, teşvik etmeyi, güçlendirmeyi veya desteklemeyi suç sayan yeni terör yasasına atıfta bulundu' denildi ve Erdoğan'a verilen sözlerin yerine getirilmediği takdirde NATO üyeliğinin garanti olmadığına vurgu yapıldı.

Erdoğanın sözleri İsveç medyasında yankılandı: Türkiyeye boyun eğmekten omurgamız kırıldı

'OMURGAMIZ KIRILDI'

Expressen gazetesinde hazırlanan bir köşe yazısında ise İsveç'in iç politikasına eleştiride bulunuldu. Söz konusu değerlendirmede İsveç hükümetinin Erdoğan'ın isteklerini her fırsatta kabul ettiği belirtildi ve 'Türkiye'ye Boyun eğmekten omurgamız kırıldı' ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Erdoğanın sözleri İsveç medyasında yankılandı: Türkiyeye boyun eğmekten omurgamız kırıldı

İSVEÇ'İN NATO SERÜVENİ

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası apar topar birliğe girmek isteyen Finlandiya ve NATO'ya Türkiye'den izin çıkmadı. Aylar sonra Ankara'nın şartlarını sağlayan Finlandiya'ya vize verilirken İsveç'te peş peşe patlayan PKK skandalları sonrası Türkiye görüşmeleri süresiz olarak durdurdu. ABD'nin araya girmesiyle tekrar başlayan temaslar son olarak Vilnius'ta neticelendi. Erdoğan burada İsveç'e evet derken aynı zamanda TBMM'nin Ekim ayında alacağı karara bağlı kalacağını da söyledi.