Dünya Erivan Rusya’ya restini çekti...

Erivan Rusya’ya restini çekti...

04.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Karabağ konusunda Rusya’dan beklediği yardımı göremeyen Ermenistan, Uluslararası Ceza Mahkemesi üyeliğini onayladı. Böylece Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Ermenistan’a ayak bastığında tutuklanması gerekecek.

Erivan Rusya’ya restini çekti...

Ermenistan Ulusal Meclisi, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) kuruluş tüzüğü olan Roma Statüsü’nü onayladı. Mecliste düzenlenen oturumda, UCM üyeliğini ve Roma Statüsü için 22 milletvekili ‘hayır’ oyu verirken, 60 milletvekili ‘evet’ oyu kullandı ve statü oy çokluğuyla kabul edildi. Ermenistan, Roma Statüsü’nü ilk olarak 1998’de imzalamıştı. Ancak 2004’te Ermenistan Anayasa Mahkemesi, anlaşmayı anayasaya aykırı bulmuştu. Hükümetin yeniden başvurusu sonrası Anayasa Mahkemesi bu yıl Roma Statüsü’nün anayasaya uygun olduğuna karar vermişti. Ermenistan hükümeti statünün onay taslağını 1 Eylül 2023’te Ulusal Meclis’e göndermişti. 

Haberin Devamı

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukraynalı çocukların yasa dışı bir şekilde ülke dışına çıkarılması ve savaş suçu işlediği gerekçesiyle 17 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. Buna göre Putin’in Roma Statüsü’ne taraf olan herhangi bir ülkeye ayak basması durumunda tutuklanması gerekiyor. Bu ülkeler arasına Ermenistan da girdi. Putin, hakkındaki yakalama kararı nedeniyle yakın zaman önce Güney Afrika’da düzenlenen BRICS Zirvesi’ne katılmamıştı.  

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, geçen hafta, Ermenistan’ın tavrının “son derece düşmanca” olduğu belirtmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı da, onayın, ikili ilişkiler açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını duyurmuştu.  

Haberin Devamı

Paris silah gönderecek 

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, dün Erivan’a resmi ziyarette bulundu. Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile bir araya gelen Colonna, görüşmede güvenlik ve savunma konularını ele aldıklarını belirterek, “Fransa, savunmasını sağlayabilmesi için askeri teçhizatın Ermenistan’a teslim edilmesine olanak sağlayacak gelecekteki sözleşmelerin imzalanması konusunda anlaşmaya vardı” dedi.  

Colonna ayrıca, ziyareti sırasında sosyal medya hesabı üzerinden Ağrı Dağı’nın fotoğrafını paylaşarak, “Ermenistan’a geri döndüm, ilk ziyaretimden 5 ay sonra. Dostluk, destek ve dayanışma” ifadelerine yer verdi. Ağrı Dağı’nı Ermenistan toprağıymış gibi gösteren Colonna, sosyal medyada yoğun tepki aldı. 

Sözde rejiminin eski başkanı yakalandı

Azerbaycan’ın 19 Eylül’de düzenlediği terörle mücadele operasyonunun ardından Karabağ bölgesindeki sözde Ermeni rejimin yöneticilerinden biri daha yakalandı. 2020-2023 yılları arasında sözde rejimin eski “cumhurbaşkanı” Arayik Harutyunyan’ın (50) Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi personeli tarafından yakalandığı ve Bakü’ye getirildiği aktarıldı. Harutyunyan, 2020’deki İkinci Karabağ Savaşı sırasında, Ermenistan ordusunun Azerbaycan’ın Gence kentine düzenlediği füze saldırısının emrini kendisinin verdiğini söylemişti.

İran, Zengezur için zorluk çıkartıyor

Haberin Devamı

Türkiye ile Azerbaycan’ın doğrudan bir hat üzerinden bağlantısının sağlanması sebebiyle büyük önem taşıyan Zengezur Koridoru için İran’dan olumsuz açıklama geldi. İran, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ üzerindeki egemenliğini tanıdı ancak Kafkasya’da “herhangi bir jeopolitik değişikliğe” karşı uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanani, Zengezur Koridoru’na atıfta bulunurken, “Kafkasya bölgesinde uluslararası sınırların değiştirilmesine ve jeopolitik değişikliklere karşıyız” dedi. İran ve Ermenistan arasında özellikle ticaret alanında yakın ilişkiler bulunuyor.