Dünya Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

07.03.2024 - 08:36 | Son Güncellenme:

Fırtınalı yıllar geçiren Moskova-Erivan ilişkilerinde Kolektif Güvenlik Örgütü Anlaşması'nın askıya alınmasını yeni bir adım izledi.

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

Ermenistan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'dan resmi olarak Erivan'daki bir havaalanındaki sınır muhafızlarını geri çekmesini istediğini söyledi. Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan gazetecilere verdiği demeçte, "Ermenistan'ın bu konuda net bir tutumu var ve Rusya'yı resmi bir mektupla bilgilendirdi" dedi.

Haberin Devamı

Ermenistan'la 1992 yılında imzalanan anlaşma uyarınca Rusya, Erivan'ın Zvartnots Havaalanı da dahil olmak üzere Güney Kafkasya ülkesinin her yerinde çok sayıda sınır muhafız müfrezesi bulunduruyor. Moskova tarihi olarak Ermenistan'ın yakın bir müttefiki olsa da, iki ülke arasındaki ilişkiler geçen yıl Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolünü ele geçirmesi üzerine Rus barış güçlerinin müdahale edememesi sebebiyle bozuldu.

'KARAR BİZE İLETİLMEDİ'

Geçen hafta Ermenistan Parlamentosu Başkanı, Rus sınır muhafızlarının Zvartnots Havaalanı'nı terk etmesinin 'doğru' olacağını söyleyerek, "ülkemizin sınırlarını biz kendimiz koruyacağız" ifadelerini kullandı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise Çarşamba günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, 'Kimsenin bu kararları (sınır muhafızlarının potansiyel olarak geri çekilmesine ilişkin) kendilerine resmi kanallar aracılığıyla iletmediğini' söyledi.

Haberin Devamı

Duyuru, Ermenistan'ın Moskova liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne (CSTO) katılımını askıya aldığını bildirmesinden bir hafta sonra geldi. Erivan geçen yılın sonunda CSTO zirvesini boykot etti ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın ülkesinin "CSTO'nun Ermenistan'a karşı 2021 ve 2022 hedeflerini yerine getirmediğine inandığını" söyledi. Yanı sıra, Moskova'yı kendisine ve hükümetine karşı 'koordineli bir propaganda kampanyası' yürütmekle de suçladı.