Dünya Esad 12 yıl sonra diplomasi sahnesinde!

Esad 12 yıl sonra diplomasi sahnesinde!

20.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ülkesinde 10 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşla birlikte birçok ülkeyle ihtilaflı duruma düşen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen Arap Zirvesi ile birlikte diplomasi sahnesine geri döndü.

Esad 12 yıl sonra diplomasi sahnesinde

2011’de ülkesinde başlayan iç savaşta protestoculara şiddetle müdahalesi nedeniyle üyeliği askıya alınan Suriye, mayıs ayı başında birliğe geri kabul edilmişti.

Haberin Devamı

Esad 12 yıl sonra diplomasi sahnesinde

Esad zirvede liderlerle sohbet etti.

Esad’ın, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından karşılanırken gülümsediği ve rahat olduğu görüldü. Esad zirvede yaptığı konuşmada, “bölgedeki krizleri ele almak için harika bir fırsat” olarak gördüğü zirvenin “savaş ve yıkım yerine dayanışma, bölgesel barış, kalkınma ve refah için ortak Arap hareketinde yeni bir dönemin başlangıcı olmasını” umduğunu söyledi.

Esad’ın zirveye katılımı, diplomasi sahnesine döndüğü yorumlarına neden olurken, diğer Arap Birliği üyelerince hayli sıcak karşılanması dikkat çekti. Arap Birliği Genel Sekreteri Gheit ise, Suriye’nin tekrar üye olmasının “tüm Arap ülkelerinin onunla yeniden bağ kuracağı” anlamına gelmediğini söylemişti. Nitekim hala Katar ve Kuveyt gibi birkaç Arap ülkesi, Suriye ile normalleşme konusunda çekimser. 

Haberin Devamı

Esad 12 yıl sonra diplomasi sahnesinde

‘Müslümanları koruyun’

Cidde’deki 32’nci Arap Zirvesi’ne Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de katıldı. Zelenskiy, zirvede yaptığı konuşmada, Arap dünyasına çağrıda bulunarak Ukrayna’nın, halkının ve Ukrayna’da yaşayan Müslümanların korunması konusunda destek istedi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise Moskova ve Kiev arasında arabuluculuk görevi üstlenmeye hazır olduğunu ifade etti.

Yazarlar