Dünya F-35 yine düştü!

F-35 yine düştü!

21.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Hava Kuvvetleri’ne ait yeni nesil F-35A Lightning II savaş uçağının Utah eyaletindeki Hill Hava Kuvvetleri Üssü’nde piste iniş yaparken düşüğü açıklandı.

F-35 yine düştü

 Acil fırlatma sistemini kullanan pilotun, yere çakılan uçaktan sağ kurtulduğu, ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi. ABD Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamadaysa pilotun rutin bir eğitimden döndüğü, nedeni henüz bilinmeyen kazaya dair soruşturmanın sürdüğü ifade edildi.

Haberin Devamı

Öte yandan, F-35 uçakları sık sık kazayla anılıyor. Ocak ayında da ABD’ye ait F-35C savaş uçağı, Güney Çin Denizi’nde USS Carl Vinson uçak gemisine inmeye çalıştığı sırada düşmüş, pilot sağ kurtulurken, 7 personel yaralanmıştı. İngiliz Kraliyet Donanması’na bağlı Queen Elizabeth uçak gemisinden havalanan bir F-35 uçağı da geçen yıl 17 Kasım’da düşmüştü.

Japon ordusuna ait bir F-35 9 Nisan 2019’da düşmüş, Japonya Hava Kuvvetleri, geçici olarak envanterindeki 12 adet F35’in uçuşlarını durdurmuştu. ABD Deniz Piyade Kolordusu filosunda yer alan bir F-35B tipi yeni nesil savaş uçağı da, 28 Eylül 2018’de South Carolina eyaletindeki eğitim uçuşu sırasında düşmüştü. Bunun dışında ABD’de eğitim uçuşundayken düşen ya da kazaya karışan birkaç F-35 daha bulunuyor.